Yeni Günaydın
Geri

Ölüleri Çalan Çete Çökertildi!

Baskınlarda 18 ton kemik bulundu
Ölüleri Çalan Çete Çökertildi!
Haberler / İlginç Haberler
11 Ağustos 2024 Pazar 16:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Polis baskınlarında, kadavralardan elde edilen tonlarca kemik ele geçirildi 

Çin'de krematoryumlardan en az 4 bin ceset çalan suç çetesiyle ilgili soruşturma başlatıldı. 

Hong Kong merkezli İngilizce yayın yapan South China Morning Post'un (SCMP) aktardığına göre en az 7 eyalette faaliyet gösteren organize suç örgütü, Çin'deki krematoryum ve laboratuvarlardan en az 4 bin ceset çaldı. 

Çin'in kuzeyindeki Şansi eyaletinin başkenti Taiyuan'daki savcılığın başlattığı soruşturmada, çetenin 2015-2023'te yasadışı faaliyetlerinden yaklaşık 380 milyon Çin Yuanı (yaklaşık 1,7 milyar TL) kazandığı belirlendi. 

Şansi Aorui Biomaterials, Şansi Osteorad Biomaterials ve Siçuan Hengpu Technology şirketlerinin yasadışı yollardan bu kadavraları alarak, diş kemik grefti ürettiği öne sürülüyor. 

Bu greftler, çenede kemik kaybı yaşandığı zaman bölgedeki kemik yoğunluğunu artırmak için uygulanan bir malzeme. Genellikle implant işlemlerinden önce de kullanılan greftler insan ya da hayvan kemiklerinden üretilebiliyor. 

Soruşturma belgelerine göre ceset kaçakçılığı operasyonunda, aralarında cenaze evi işletmecilerinin, doktorların ve şirket yöneticilerinin yer aldığı en az 75 kişi gözaltına alındı.

Amerikan haber dergisi Newsweek'in aktardığına göre Şansi Osteorad Biomaterial, Taiyuan'da 1962'de kurulan Çin Radyasyondan Korunma Enstitüsü'nün (CIRP) bir yan kuruluşu. CIRP, Çin devletine ait Ulusal Nükleer Şirketi'ne bağlı faaliyet gösteriyor. 

Haberde, 1999'da kurulan Şansi Osteorad şirketinin ülkenin en büyük diş kemik grefti üreticilerinden olduğu belirtiliyor.

Ceset kaçakçılığı skandalına üniversitelerin karıştığı da öne sürülüyor. Soruşturma kayıtlarına göre, Guangşi Zhuang Özerk Bölgesi'ndeki Guilin Tıp Üniversitesi'nin anatomi bölümü, cenaze evlerinden tanesi yaklaşık 900 Çin Yuanı'na en az 450 kadavra satın aldı. Bölümün daha sonra bunlardan en az 300'ünü tanesi yaklaşık 10 bin Çin Yuanı'na Şansi Osteorad'a sattığı savunuluyor.

Şandong eyaletindeki Kingdao Üniversitesi'nde bir cerrahın da aynı firmaya yüksek fiyatlardan kadavra sattığı öne sürülüyor. 

Çin polisinin soruşturma kapsamında çeşitli noktalara düzenlediği baskınlarda 18 ton kemik ve 34 bin adet yarım kalmış veya tamamlanmış diş kemik grefti bulduğu bildirildi. 

Diğer yandan Şansi Aorui şirketinin yöneticisi olduğu belirtilen ve adı "Su" olarak paylaşılan şüphelinin suçunu kabul ettiği aktarıldı. 

Taiyuan savcılığından SCMP'ye gönderilen açıklamada, kadavraları çalıp satan suç örgütüyle ilgili soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, sürece dair daha fazla detay paylaşılmadı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın