Yeni Günaydın
Geri

Yeni Teori: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?

Kara delikler ve karanlık madde evrenden yaşlı mı?
Yeni Teori: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
Haberler / Teknolojik
2 Eylül 2024 Pazartesi 11:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bilim insanları karanlık maddenin, Büyük Patlama'dan önce kara deliklerden oluştuğunu öne sürdü.

Standart modele göre evren, 13,8 milyar yıl kadar önce tek bir noktadan hızla genişleyerek oluştu. Bu genişleme ilk anlarda çok hızlıyken milyarlarca yıl boyunca yavaşladı. Fakat oluşumundan 9 milyar yıl sonra evrenin genişlemesi hızlanmaya başladı.

Öte yandan bazı bilim insanları, evrenin Büyük Patlama'dan önce de var olduğunu düşünüyor. 

Bir teoriye göre evren ilk başta tek bir nokta değildi ve bir daralma veya büzüşme döneminden geçti. Ardından maddelerin yoğunluğunun muazzam ölçüde artmasından dolayı Büyük Patlama yaşandı ve evren bugünkü gibi genişlemeye başladı. 

Journal of Cosmology and Astroparticle Physics adlı hakemli dergide yayımlanan makalede bu teoriyi ele alan araştırmacılar, karanlık maddenin patlamadan hemen önceki yoğunlaşma sırasında meydana gelen ilkel kara deliklerden oluştuğunu öne sürdü. 

Kara delikler normalde yıldızların yaşam döngüsünün sonunda oluşuyor. Ancak bazı astrofizikçiler evrenin ilk genişlemesi sırasındaki yoğunluk sonucu ilkel kara deliklerin oluştuğunu savunuyor. 

Bu normalden çok daha küçük kara deliklerin de karanlık madde olabileceği düşünülüyor.

Karanlık madde teorisi, ışıkla etkileşime girmediği için gözlenemeyen bir maddenin evrendeki maddenin yüzde 85'ini oluşturduğunu öne sürüyor. 

Kütleçekimle etkileşime geçtiği söylenen karanlık madde, gökcisimlerinin hareketini etkiliyor. Galaksilerden kopup gitmesi beklenirken orada kalmaya devam eden yıldızların davranışını açıklamak üzere ortaya atılan bu teori geniş çapta kabul ediliyor. 

Henüz varlığı doğrulanamayan karanlık madde avı sürerken, bazı bilim insanları, evrenin en başında oluşan varsayımsal küçük kara deliklerin en azından karanlık maddenin bir kısmına tekabül ediyor olabileceğini iddia ediyor. 

Bu küçük kara delikleri de gözlemlemenin zor olması beklenir. Ayrıca yaratacakları kütleçekim, yıldızların beklenmedik hareketini açıklayabilir. 

Yeni çalışma da bunu öne sürüyor fakat bu kara deliklerin Büyük Patlama'dan sonra değil önce oluştuğunu iddia ediyor. 

Araştırmacılar bu evren modelinin, uzayın eğriliği ve kozmik mikrodalga arkaplan ışımasına dair mevcut gözlemlerle eşleştiğini ve hipotezlerini desteklediğini söylüyor.

Kozmik mikrodalga arkaplan ışıması, bütün evreni kaplayan ve Büyük Patlama'dan geriye kalan radyasyonu ifade ediyor. 

Araştırmacılar, halihazırda geliştirilen kütleçekimsel dalga gözlemevlerini kullanarak teorilerini test etmeyi planlıyor. 

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Patrick Peter, yer almadığı çalışma hakkında "Kozmik enflasyon teorisinin alışılagelmiş çerçevenin dışında, karanlık madde oluşturan küçük ama yine de var olan kara deliklerin oluşumuna doğal bir yol sunması açısından önemli" diyerek ekliyor:

Halihazırda diğer çalışmalar, yıldızların etrafındaki bu tür küçük kara deliklerin davranışlarını araştırıyor ve belki de gelecekte onları tespit etmenin önünü açıyor.


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın