Yeni Günaydın
Geri

Cansız Madde İle Artık Oyun Oynayabiliyor!

Bilim insanı, "Araştırmamız, çok basit malzemelerin bile genellikle canlı sistemler veya sofistike yapay zekayla ilişkilendirilen karmaşık, uyarlanabilir davranışlar sergileyebileceğini gösteriyor" diyor
Cansız Madde İle Artık Oyun Oynayabiliyor!
Haberler / Teknolojik
23 Ağustos 2024 Cuma 19:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Büyük bir atılıma imza atan bilim insanları, bir parça malzemeye Pong oyununu oynamayı öğrettiklerini söylüyor.

Araştırmacılar, basit bir hidrojelin (yumuşak, esnek bir malzeme) oyunu oynayabildiğini ve zamanla gelişecek şekilde öğrenebildiğini söylüyor.

Bu, görünüşte hareketsiz olan malzeme ve nesneleri kullanma ve anlama biçimimizde büyük bir değişikliği temsil edebilir.

Reading Üniversitesi'nden çalışmayı yöneten Yoshikatsu Hayashi, "Araştırmamız, çok basit malzemelerin bile genellikle canlı sistemler veya sofistike yapay zekayla ilişkilendirilen karmaşık, uyarlanabilir davranışlar sergileyebileceğini gösteriyor" dedi.

Bu keşif, öğrenebilen ve çevresine uyum sağlayabilen yeni tür 'akıllı' malzemelerin geliştirilmesi için heyecan verici olanaklar sunuyor.

Araştırmacılar öğrenme etkisinin hidrojeldeki yüklü parçacıkların hareketinden kaynaklandığına inanıyor. Elektriksel uyarıma tepkiyle değişiyorlar ve bu da bir tür hafızaya sahip olmalarını sağlıyor.

Reading Üniversitesi'nde robotik mühendisi olan baş yazar Vincent Strong, "İyonik hidrojeller, daha karmaşık sinir ağlarıyla aynı tür hafıza mekaniğine ulaşabilir" dedi.

Hidrojellerin sadece Pong oynayabildiklerini değil, zamanla bu oyunda daha iyi hale gelebildiklerini de gösterdik.

Bilim insanları daha önce bir kaba yerleştirilen beyin hücrelerinin, kendilerine geri bildirim verecek şekilde elektriksel olarak uyarıldığında Pong oynamayı öğrenebildiklerini bulmuştu.

Yeni araştırma, aynı geri bildirim döngülerinin yapay bir sistemde de benzer şekilde çalışabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar bu etkinin yeni tür yapay zeka sistemleri oluşturmak için kullanılabileceğini savunuyor. Yapay zeka, beynin mekanizmalarından esinlenerek çalışır ve dolayısıyla mühendisler, hidrojel gibi görünüşte basit sistemlerde bu yeni tür "zekayı" kullanabilir.

Bilim insanları, bu hafıza mekanizmasının gerçekte nasıl çalıştığını ve malzemenin başka görevleri yerine getirip getiremeyeceğini anlamak amacıyla etkiyi daha fazla incelemeyi umuyor.

"Electro-Active Polymer Hydrogels Exhibit Emergent Memory When Embodied in a Simulated Game-Environment" (Elektro-Aktif Polimer Hidrojeller Simüle Oyun Ortamında Hafıza Gelişimi Sergiliyor) başlıklı çalışmayı anlatan bir makale Cell Reports Physical Science adlı akademik dergide yayımlandı.

Bu çalışmanın arkasındaki ekip kısa süre önce farklı bir hidrojel malzemenin kalp piliyle aynı ritimde atmasının nasıl sağlanabileceğini gösterdikleri bir başka makale daha yayımlamıştı. Bu, canlı bir hücreden başka bir şeyle ilk kez yapılmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın