Yeni Günaydın
Geri

Bulgaristan'da Roma Dönemi Lahdi Bulundu!

Roma döneminden olduğu doğrulanan lahit, Karadeniz'de Varna yakınlarındaki bir tatil köyünde bulunan bir barda dekorasyon olarak kullanılıyordu.
Bulgaristan'da Roma Dönemi Lahdi Bulundu!
Haberler / Kültür-Sanat
13 Ağustos 2024 Salı 13:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bulgaristan’ın turistik şehri Varna yakınlarındaki bir Karadeniz tatil beldesinde sahilde Roma dönemine ait olduğu düşünülen antik bir lahit bulundu.

Keşfin ardından Varna'daki Bölgesel Tarih Müzesi'nden arkeologlar, barda kullanılan antik eseri inceleyerek zengin süslemelerinin Roma dönemine ait "çelenk lahitlerin" bir parçası olduğunu tespit etti.

Kuzeybatı Bulgaristan'ın karakteristik özelliği olan kireç taşından yapılma lahitin dört yüzünde de çelenkler, hayvan başları ve rozetler gibi karmaşık kabartma süslemeler bulunuyor.

Tarihi değerine rağmen, sosyal medyada yer alan fotoğraflar lahdin bir süredir popüler bir plaj barında dekor olarak kullanıldığını ortaya çıkararak, Bulgaristan'ın kültürel mirasının korunmasına ilişkin endişeleri arttırdı.

Arkeolog Alexander Minchev, nerede ve nasıl bulunduklarına bakılmaksızın tüm arkeolojik eserlerin yasal olarak devlete ait olduğunu belirtti. Lahdin sahile nasıl ulaştığının araştırılması çağrısında bulunan Minchev, bunun münferit bir olay olmayabileceğini öne sürdü.

Keşif, geçtiğimiz haftalarda eski bir polis memurunun Varna'da tatildeyken sahildeki lahdi fark etmesi ve yerel makamlara bildirmesiyle ortaya çıktı.

Olay, Varna Bölge Savcılığı'na intikal ettirilerek ön soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı'nın yardımı ve ağır ekipmanlarla lahit, daha detaylı incelenmek üzere Varna Arkeoloji Müzesi'ne nakledildi.

Bu vaka, Bulgaristan'daki kültürel mirasın korunması ve arkeolojik hazinelerin korunması ve uygun şekilde saklanması ihtiyacı konusunda daha geniş çaplı tartışmaların fitilini ateşledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın