Yeni Günaydın
Geri

13 Bin Yıl Önce İnsanlar Nasıl Takvim Tutuyordu?

Çok eskiye dayanan bir arkeolojik alan olan Göbeklitepe'de dünyanın en eski olduğu düşünülen bir güneş takvimi ortaya çıktı.
13 Bin Yıl Önce İnsanlar Nasıl Takvim Tutuyordu?
Haberler / Kültür-Sanat
10 Ağustos 2024 Cumartesi 17:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Çok eskiye dayanan bir arkeolojik alan olan Göbeklitepe'de dünyanın en eski olduğu düşünülen bir güneş takvimi ortaya çıktı. Edinburgh Üniversitesi tarafından yayımlanan çalışmada keşfedilen bu takvimin en eski güneş takvimi olabileceği öne sürüldü. Yaklaşık 13 bin yıl öncesine ait takvim, neolitik dönemde zaman takibinin tahmin edilenden daha gelişmiş olduğunu gösteriyor.

Şanlıurfa Göbeklitepe geçmişe ışık tutuyor. Araştırmacılar, yaklaşık 13 bin yıl öncesine ait en eski olduğu ön sürülen bir güneş takvimi keşfetti. Takvimin üzerinde geometrik semboller ve figürler yer alıyor. 

13 bin yıl önce insanlar nasıl takvim tutuyordu?

Göbeklitepe’de dünyanın bilinen en eski takvimi olduğu düşünülen bir güneş takvimi bulundu. Yaklaşık 13 bin yıl öncesine ait takvim, neolitik dönemde zaman takibinin tahmin edilenden daha gelişmiş olduğunu gösteriyor.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesindeki Göbeklitepe arkeolojik sit alanı, insanlığın geçmişine ışık tutan yeni bulguların adresi olmaya devam ediyor. Edinburgh Üniversitesi’nden arkeologlar, çok sayıda taş sütun üzerine kurulan arkeolojik sit alanı Göbeklitepe’de bulunan, diğerlerine göre daha ihtişamlı bir sütun üzerindeki oymaların, takvim olarak kullanılmış olabileceğini bildirdi.

Edinburgh Üniversitesi tarafından yayımlanan çalışma, Göbeklitepe'nin bilinen en eski güneş takvimi olabileceğini öne sürdü. Araştırmacılar, buldukları takvimin 365 günü kapsayan ve 12 ay dönemi ve ek olarak 11 günü içerdiğini belirlediler, bu da zaman anlayışının ileri seviyede olduğunu gösteriyor.

Takvim üzerinde geometrik semboller, kuş ve figürleri ve ‘’V’’ harfine benzeyen bir sembol bulunuyor. Bu semboller araştırmacıların keşfettiği bir sistem ile sayıldığında ortaya, kendini tekrar eden 365’de bir tekrar eden bir güneş yılı takvimi ortaya çıkıyor. Takvim üzerinde ilgi çekici figürlerden biri olan boynundaki "V" sembolü ile büyük bir kuş figürü, yaz gün dönümünü temsil ediyor, bu figürün o dönemin yaz takım yıldızından esinlendiği düşünülüyor.


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın