Yeni Günaydın
Geri

Tavukların Gıdaklama Sesi Tercüme Edilebilecek!

Tavuk gıdaklamalarını tercüme eden yapay zeka geliştirildi
Tavukların Gıdaklama Sesi Tercüme Edilebilecek!
Haberler / Teknolojik
21 Eylül 2023 Perşembe 16:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ekip daha önce seks robotları üzerinde çalışmıştı

Japonya'daki bir araştırma ekibi, tavukların gıdaklama sesini yapay zekayla tercüme etmenin yolunu bulduklarını iddia ediyor.

Daha önce seks robotları üzerinde çalışan Tokyo Üniversitesi profesörü Adrian David Cheok liderliğindeki ekip, "tavukların çeşitli duygusal durumlarını yorumlayabilen bir sistem" geliştirdi.

"Derin Duygusal Analiz Öğrenmesi" diye adlandırılan son teknoloji, yapay zeka tekniğini kullanarak açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi duyguları tercüme ediyor.

Buna göre sistem, 6 farklı duygu durumunu yüzde 80 doğrulukla çözebiliyor.

Ekip, tekniğin "karmaşık matematiksel algoritmalara dayandığını ve hatta tavukların sürekli değişen ses kalıplarına uyum sağlamak için kullanılabileceğini söylüyor. Bu da sistemin, "tavuk seslerini" çözmede zamanla daha iyi olacağı anlamına geliyor.

Henüz hakemli bir dergide yayımlanmayan araştırmada 80 tavuktan alınan ses örnekleri analiz edildi.

Yaklaşık 200 saatlik kayıtlar incelenerek 100 saatlik bir örneklem elde edildi.

Çıkartılan ses kalıplarını hayvanlardaki çeşitli "duygusal durumlarla" ilişkilendirmek isteyen ekip, kayıtları bir algoritmaya besledi.

Sekiz hayvan psikoloğu ve veterinerle işbirliği yapan araştırmacılara göre sistem, tavukların zihinsel durumlarını şaşırtıcı derecede doğru tespit edebiliyor.

Araştırma ekibi, "Sonuçlarımız, tavukların duygusal durumlarını ses sinyallerine dayanarak tanımak için yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini kullanabileceğimiz gösteriyor" diye konuştu:

Modelimiz, tavuk seslerindeki anlamlı örüntüler ve özellikleri yakalamayı öğreniyor.

Öte yandan modelin doğruluğu, farklı tavuk ırklarına ve çevre koşullarına göre değişebilir. Bu da birçok uzmanın, bu çalışmanın bulgularına şüpheyle yaklaşmasına yol açabilir.

Ayrıca tavukların beden dili ve sosyal etkileşimler aracılığıyla iletişim kurabildiği de biliniyor. Bu da tek iletişim kanalının ses olmadığı anlamına geliyor.

Diğer yandan bu, yapay zekanın eğlenceli ve yaratıcı bir kullanım yolu olarak görülüyor. Aynı zamanda insanlar ve tavuklar arasında daha iyi bir iletişim kurulmasında rol oynayabilir.

Cheok, "Bu bilim adına büyük bir sıçrama! Üstelik sadece başlangıç" ifadelerini kullandı:

Bu teknikleri diğer hayvanlara uyarlayabilmeyi ve hayvanların yer aldığı çeşitli endüstrilerde inanılmaz bir zekanın temelini atabilmeyi umuyoruz.

Araştırmacı ayrıca, "Hayvanların ne hissettiğini bilirsek onlar için çok daha iyi bir dünya tasarlayabiliriz" diyor.

Bilim insanları, tavukların son derece sosyal hayvanlar olduğunu söylüyor. Cheok ve ekibi de çiftçilerin teknolojiyi tavuklarıyla iletişim kurma amacıyla kullanması için ücretsiz bir uygulama oluşturmayı planlıyor.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın