Sundar Pichai, Elon Musk, Mark Zuckerberg ve Sam Altman’ın da aralarında bulunduğu üst düzey teknoloji liderlerinden oluşan bir heyet, yapay zekanın yükselişini ve bunun nasıl düzenlenmesi gerektiğini tartışmak üzere ABD senatörleriyle kapalı bir toplantı için Çarşamba günü Washington’da bir araya geldi.
“Yapay zeka güvenlik forumu” olarak adlandırılan oturum Silikon Vadisi, araştırmacılar, işçi liderleri ve hükümet arasındaki çeşitli toplantılardan birisi. Yaklaşan ABD seçimleri bu toplantıların önemini arttırıyor.
Toplantıyı “tarihi” olarak nitelendiren Demokrat senatör Chuck Schumer, katılımcıların düzenleme fikrini genel anlamda onayladığını ancak bu tür kuralların nasıl olması gerektiği konusunda çok az fikir birliğine varıldığını söyledi.
Schumer, aralarında 60’tan fazla senatörün, neredeyse iki düzine teknoloji yöneticisinin, savunucuların ve şüphecilerin de bulunduğu odadaki herkese, hükümetin yapay zekanın gözetiminde bir rol oynaması gerekip gerekmediğini sorduğunu ve farklı görüşlere sahip olsalar da herkesin, buna evet dediğini belirtti.
Tartışılan fikirler arasında hızla gelişen teknolojinin belirli yönlerini denetleyecek bağımsız bir kurumun kurulması, şirketlerin nasıl daha şeffaf olabileceğ, ABD’nin nasıl Çin ve diğer ülkelerin önünde nasıl kalabileceği de vardı.
Eskiden Twitter olarak bilinen sosyal ağ Tesla ve X’in CEO’su Elon Musk, forumda bir mola sırasında “Asıl nokta, bizim için bir hakeme sahip olmanın gerçekten önemli olmasıydı” dedi.
Bill Gates de dahil olmak üzere birçok yapay zeka uzmanı ve diğer sektör liderleri de toplantıdaydı. Sinema Filmleri Derneği CEO’su Charles Rivkin; eski Google CEO’su Eric Schmidt; İnsani Teknoloji Merkezi kurucu ortağı Tristan Harris; ve Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacı Deborah Raji gibi isimlerin yanı sıra işçi sendikaları federasyonu AFL-CIO başkanı Elizabeth Shuler; Amerika Öğretmenler Federasyonu Başkanı Randi Weingarten; UnidosUS’un başkanı Janet Murguía; ve Sivil ve İnsan Hakları Liderlik Konferansı’nın başkanı ve CEO’su Maya Wiley gibi toplumsal örgütlenmelerin temsilcileri de görüşlerini belirttiler.
Meta’nın Guardian ile paylaştığı açılış konuşmasında Mark Zuckerberg, şirketin akademisyenler, politika yapıcılar ve sivil toplumla birlikte çalışarak teknolojinin “risklerini en aza indirirken” faydalarını da küçümsememelerini sağladığını söyledi. Dezenformasyonun kitlesel yayılması gibi risklerden kaçınmak için yapay zeka içeriğinin nasıl filigranlanacağına ilişkin çalışmalara özellikle değindi.
Forumdan önce, AFL-CIO başkanı Schuler’in, Google Arama ve şirketin yapay zekasından elde edilen sonuçları eğitmek, test etmek ve değerlendirmekle görevli yapay zeka değerlendiricilerinin düşük ücret ve sosyal haklar gibi sorunları da dahil olmak üzere çalışanların sorunlarını gündeme getireceğini söyledi.
Schuler yaptığı açıklamada, “Daha yapılacak çok görüşme var ve süreç boyunca çalışanların çıkarları Kongre’nin yol göstericisi olmalıdır” dedi.
Daha fazla bilgi için tıklayınız.