Yeni Günaydın
Geri

Örümceklerin Tuzağı: Ateşböceklerini Kullanarak Avlanıyor!

Araştırmacılar, aynı türden daha fazla hayvanı yakalamak için avını kandıran hayvanların, henüz keşfedilmemiş benzer örnekleri olabileceğinden şüpheleniyor
Örümceklerin Tuzağı: Ateşböceklerini Kullanarak Avlanıyor!
Haberler / Yaşam
21 Ağustos 2024 Çarşamba 16:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Çinli bilim insanları, küre ağ örümceklerinin, ağlarına takılan ateşböceklerini kullanarak sonraki öğün için türün diğer üyelerini cezbettiğini ve tuzağa düşürdüğünü buldu.

Abscondita terminalis ateşböcekleri, türün diğer üyeleriyle iletişim kurmak için karınlarındaki ışık yayan hücreleri kullanıyor; erkekler birden fazla, dişiler ise tek atımlı flaşlar kullanıyor.

Araştırmacılar Araneus ventricosus adlı örümceğin, ağına takılan erkek ateşböceklerini kandırıp dişilerin flaşlarını taklit ettirerek diğer erkekleri yakaladığını saptadı.

Current Biology adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmada, "Bunun sonucunda, tuzağa düşen erkek ateşböcekleri yanlış sinyaller yayarak daha fazla erkek ateşböceğini ağa çekiyor" diye yazdılar.

Çalışma, Çin'deki Huazhong Tarım Üniversitesi'nden ve makalenin yazarlardan Xinhua Fu'nun, sahadayken küre ağ örümceklerinin ağlarına takılan erkek ateşböceklerini görmesiyle başladı. Fu, dişi ateşböceklerini nadir olduğunu fark etti.

Saha çalışmaları yürüten bilim insanları hem örümceğin davranışlarını hem de ateşböceklerinin sinyallerini gözlemledi.

Araştırmacılar örümceğin ortalıkta olduğu zamanlarda, olmadığı zamanlara kıyasla ağın erkek ateşböceklerini daha sık yakaladığını keşfetti. 

Daha sonraki analizler, ağa yakalanan erkek ateşböceklerinin verdiği sinyallerin, dişilerin erkekleri çekmek için kullandığı tek atımlı parıltıya benzediğini gösterdi.

Ancak tuzağa yakalanan erkek ateşböcekleri, örümcek olmadan ağda yalnız kaldıklarında diğer erkekleri nadiren cezbediyor gibi görünüyor.

Bilim insanları örümceğin erkek ateşböceğinin sinyalini değiştirdiğinden şüpheleniyor.

Araştırmanın bir diğer yazarı Daiqin Li, "Küre ağ örümceklerinin gözleri genellikle sınırlı bir uzamsal keskinliği desteklerken, flaş sinyallerini ayırt etmek için uzamsal keskinlikten ziyade zamansal keskinliğe daha fazla bel bağlıyorlar" diye belirtiyor.

Li şöyle diyor:

Tuzağa yakalanan erkek ateşböceklerinin biyolüminesan sinyallerini tespit eden örümcek, tekrar tekrar sarma-ısırma saldırıları gerçekleştirdiği özel bir av tutma işlemi uyguluyor.

Araştırmacılar, örümceğin zehrinin tuzağa düşmüş ateşböceğinin ışık yakma düzenini değiştirmede rol oynayıp oynamadığını anlamak için daha fazla çalışma yapılması çağrısında bulunuyor.

Çalışma, bazı hayvanların son derece spesifik avlarını manipüle ederek davranış değişikliklerine yol açabildiğine işaret ediyor. Başka canlılarda, doğada henüz rastlanmayan bu türden örnekler olabilir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın