Yeni Günaydın
Geri

ÖZEL: Meme Kistleri Kansere Dönüşür mü?

Memesinde kist olan kadınların en büyük korkularından biri de zararsız olarak tespit edilen kistlerinin kansere dönüşme riskidir.
ÖZEL: Meme Kistleri Kansere Dönüşür mü?
Haberler / Sağlık
5 Kasım 2023 Pazar 13:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Memesinde kist olan kadınların en büyük korkularından biri de zararsız olarak tespit edilen kistlerinin kansere dönüşme riskidir. Ancak bu durumun yaşanma ihtimali korkulacak düzeyde değildir çünkü meme kanseri ile meme kistleri arasında bazı yapısal farklılıklar mevcuttur.Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk, meme kanseri ve meme kistleri hakkında bilgiler verdi...

Öztürk, "Her 14 bayandan birinde memede kist gelişmekte olup bu kistlerin yarıdan fazlası çok sayıda ve tekrarlayan özelliktedir. Genellikle memede ağrı, ağrılı şişlik, meme boyutunda artma,gerginlik ve hareketle hassasiyet en sık meme kisti belirtileridir. 10 mm’in altındaki kistlere mikrokist,10 mm’in üstündeki kistlere makrokist denilir. Bu şikayetleri olan genç hanım önce bir genel cerraha görülmeli, doktor muayenesi ardından tercih edilirse kan tahlilleri ve meme USG yapılıp durum ortaya konulmalı. Eğer fibrokistik meme yapısı ve mikro kistler var ise benim tercihim bitkisel ilaç tedavileri başlamak olur ve hızla kişi rahatlar. Eğer ultrasonda büyük,enfekte veya şüpheli görünümlü kist varsa içeriği ultrason eşliğinde iğne ile boşaltılıp, biyopsi alınabilir böylece meme kanserine meyili var mı tespit edilir."

Meme Kistleri Tehlikesiz midir?

Yapılan bir araştırmada 3000 meme kisti aspire edilip patolojide inceletilmiş sadece 3’de (0,1’de) kanser olduğu bildirilmiş. Dr. Bülent Öztürk yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Memede fibrokistik hastalığı olan bayanlar için (küçük, mikrokistik kistler) meme kanseri artmış riskini gösteren hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Ama her kadın, genç kız için her ay yapılacak periyodik elle kendini muayene etme, arada(yılda 1 kez ultrason)40 yaşından sonra Mamografi kontroller, mutlaka yapılmalıdır. Meme kanseri tek başına kadınlarda %32 oranında kanserden sorumlu olup, kanserler 40-79 yaşlarında kadınlarda en yaygın ölüm nedeni olarak görülmekte. Meme kanseri tek başına 40-49yaşlarında en sık yaygın ölüm nedenidir.Meme kanseri 20 yaş altında çok nadirdir."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın