Yeni Günaydın
Geri

Meclis'teki Yumruklu Kavga Dünya Basınında!

Dünya medyası, Meclis'te yaşananlar "kaos" olarak nitelendirdi ve Türkiye parlamentosunda bu tür kavgaların ilk kez yaşanmadığını vurguladı.
Meclis'teki Yumruklu Kavga Dünya Basınında!
Haberler / Dünya
17 Ağustos 2024 Cumartesi 11:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünya medyası, Meclis'te yaşananlar "kaos" olarak nitelendirdi ve Türkiye parlamentosunda bu tür kavgaların ilk kez yaşanmadığını vurguladı. The Financial Times, tansiyonun artmasını AKP'nin 31 Mart seçimlerindeki yenilgisine bağlarken Reuters, AKP milletvekillerinin haziran ayında kayyıma karşı yaptığı kürsü eylemine yönelik saldırısını hatırlattı.

The Guardian: Türkiye parlamentosunda kaos

Britanya merkezli The Guardian, "Atalay geçen yıl hapishane hücresinden kampanya yürüttükten sonra yapılan seçimlerde milletvekilliğini kazanmıştı" diyerek başladığı haberde şu ifadeleri kullandı:

"Düzinelerce milletvekilinin yumruk yumruğa kavgaya karışmasıyla Türkiye parlamentosu kaosa sürüklendi. Bir milletvekilinin iktidar çoğunluğuna 'teröristler' demesiyle başlayan arbede sonrasında personel yerdeki kan lekelerini temizlemek zorunda kaldı"

The Guardian, haberi, web sitesinin ilk sayfasındaki manşetten verdi.

Sky News: Türk parlamentosu, tutuklu muhalif siyasetçi ile ilgili toplantıda yumruk yumruğa kavgaya tutuştu
Britanya'da yayın yapan Sky News, AYM'nin Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinin "geçersiz ve hükümsüz" olduğuna dair kararını hatırlattı ve olayla ilgili şu ifadelere yer verdi:

"Video görüntüleri, iktidardaki AK Parti milletvekillerinin, içlerinden biri Şık'ı yumruklarken öne doğru koştuğunu ve düzinelerce kişinin daha arbedeye katıldığını, bazılarının insanları geri tutmaya çalıştığını gösterdi.

Konuşmacı kürsüsünün beyaz basamaklarında kan görüldü.

Diğer bazı siyasetçiler de yerlerini terk ederek öne atıldı ve daha fazla kişi kavgaya dahil olurken birkaç milletvekilinin kavgayı filme aldığı görüldü"

Euronews: Türk milletvekilleri tutuklu meslektaşlarıyla ilgili tartışmada arbede çıkardı
"Türkiye parlamentosunda fiziksel kavgalar nadir görülmez" ifadeleriyle başlayan EuroNews haberinde kavganın nedeni "iktidar partisinin 'terör örgütü' olarak etiketlenmesi" olarak belirtildi.

"Siyasi amaçlı olduğu düşünülen suçlamalarla hapiste tutulan bir muhalefet vekiliyle ilgili hararetli bir tartışma sırasında Türk milletvekilleri arasında arbede çıktı" denilen haberde, şu ifadelere yer verildi:

"Televizyonda yayımlanan görüntülerde, tutuklu milletvekili ile aynı partiden olan Ahmet Şık'ın, meclis kürsüsünde konuşurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidar partisinden bir milletvekili tarafından kendisine doğru yaklaşıldığı ve saldırıya uğradığı görülüyor. Şık saldırıdan az önce iktidar partisi üyelerine 'terör örgütü' demişti"

BBC, saldırı videosunu paylaştı
Britanya kamu yayıncısı BBC, Meclis'te yaşananların videosunu paylaştığı haberinde, "Hapisteki muhalif isim Can Atalay'ın durumu üzerine yapılan bir tartışmanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde arbedeye yol açtığı an" diyerek ardından yaşananları özetledi.

"Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) solcu milletvekili Ahmet Şık kürsüde konuşma yaparken Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki AK Parti'sinden milletvekili Alpay Özalan yaklaşıyor ve ona tokat atmaya çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

The Financial Times: Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çıkan kavgada üç milletvekili yaralandı
Britanya merkezli The Financial Times, Meclis'te yaşananlarla ilgili haberine "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tutuklu bir milletvekili ile ilgili tartışmanın kavgaya dönüşmesi ve üç milletvekilinin yaralanması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidar partisinin cesaretlenen muhalefetle mücadelesinde siyasi kırgınlıkların ne kadar derin olduğunu gözler önüne serdi" ifadeleriyle başladı.

31 Mart seçimlerinde AKP'nin "kurulmasından bu yana en ağır yenilgisini almasının ardından" Türk siyasetindeki gerilimin arttığının ifade edildiği haberde şu ifadelere yer verildi:

"Mecliste yaşanan kavga, muhalefet milletvekili Ahmet Şık'ın AKP milletvekillerini sert bir dille eleştirerek 'haysiyetsizsiniz' demesinin ardından patlak verdi. Bunun üzerine AKP milletvekili Alpay Özalan, Şık'a vurarak üç milletvekilinin hafif yaralanmasına neden olan daha geniş çaplı bir çatışmanın fitilini ateşledi"

Reuters: Nadir de olsa ilk değil
"TBMM'de bir muhalefet milletvekilinin, hükümet karşıtı protestoları organize etmek suçlamasıyla hapse atılan ancak daha sonra milletvekili seçilen meslektaşının meclise kabul edilmesini talep etmesinin ardından saldırıya uğramasıyla bir arbede yaşandı" ifadeleriyle olayı özetleyen İngiliz ajansı Reuters, "Konuşmacı kürsüsünün beyaz basamaklarına kan sıçradı" diye yazdı.

Reuters haberi, "Nadir de olsa Türk parlamentosunda kavgalar duyulmamış değil. Haziran ayında AKP milletvekilleri, Türkiye'nin güneydoğusunda DEM Partili bir belediye başkanının militan bağlantıları olduğu iddiasıyla gözaltına alınması ve görevden alınması konusunda Kürt yanlısı DEM Partili milletvekilleriyle tartıştı" ifadelerine yer verdi.

Fox News: Türkiye parlamentosu kaotik ve kanlı bir kavgaya sürüklendi
"Bir muhalefet partisi üyesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisini 'terör örgütü' olarak nitelendirmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi kaosa sürüklendi" diye yazan ABD'li yayın organı Fox News, "Kısa süre içinde düzinelerce milletvekili kavgaya katıldı, bazıları yumruk ve kâğıt atarken diğerleri de kavgayı durdurmaya çalıştı" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın