Bilim insanları ampütelerin protez uzuvlar aracılığıyla insan benzeri bir dokunma hissini deneyimlemesini sağlayan, "doğrudan beyinle konuşabilen" bir tür elektronik deri icat etti.
Çığır açan yapay deri, sinir sinyallerinin beyinle iletişim kurmasına benzer şekilde elektrik sinyallerine dönüştürülen sıcaklık, basınç ve gerginlik sensörleriyle donatıldı.
Stanford Üniversitesi'nden, monolitik e-deri diye bilinen giyilebilir elektronik devreyi geliştiren ekip, Science adlı akademik dergide yayımlanan çalışmada buluşlarını detaylandırdı.
The Independent'a konuşan, Stanford Üniversitesi'nden çalışmanın kıdemli yazarı Zhenan Bao, yeni nesil teknolojinin robotik bir uzvu uzaktan kontrol ederken fiziksel hisleri ve nesneleri hissetmek için de kullanılabileceğini söyledi.
Profesör Bao, "Bir süredir monolitik bir e-deri üzerinde çalışıyorduk" dedi.
Buradaki engel, insan dokunuşunun olağanüstü duyusal yeteneklerini taklit edecek mekanizmalar bulmaktan ziyade, bunları yalnızca deri benzeri malzemeler kullanarak bir araya getirmekti.
Bao'nun laboratuvarında doktora adayı olan Weichen Wang şöyle ekledi:
Bu zorluğun büyük bir kısmı, deri benzeri elektronik malzemeler geliştirmekten kaynaklanıyor. Amaç bu malzemeleri sinirler gibi nabız dalgaları üretecek kadar yeterli karmaşıklığa ve insan vücudunda güvenle kullanılabilecek kadar düşük çalışma voltajına sahip entegre devrelere yerleştirilebilecek şekilde yapmaktı.
Aşağı yukarı kağıt kalınlığındaki e-deri prototipi, insan derisinin istenen tüm elektriksel ve mekanik özelliklerini yumuşak ve dayanıklı bir biçimde bir araya getiren ilk ürün.
Ekip halihazırda teknolojinin ölçeklenebilirliğini artırmayı ve vücudun çevresel sinir sistemi aracılığıyla kablosuz iletişimi sağlayacak, vücuda yerleştirilebilecek bir çip geliştirmeyi planlıyor.
Elektronik deri üzerine yakın zamanda yapılan diğer araştırmalar, robotlara duyusal geri bildirim ve fiziksel öz farkındalık sağlamayı amaçlayan robotik alanına odaklandı.
Edinburgh Üniversitesi'nden bir ekip önceki aylarda "insan ve hayvanlarınkine benzer" algısal duyular sağlayan bir cihazı tanıtmıştı.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ndeki (Caltech) mühendislerin 2023'te yürüttüğü ayrı bir çalışmadaysa, robotların nehirlerdeki kirlilikten sinir gazlarına ve biyolojik tehlikelere kadar her şeyi tespit etmesine imkan sağlayabilecek, zehirli kimyasalları algılayabilen bir tür yapay derinin çerçevesi oluşturulmuştu.
Independent Türkçe