Yeni Günaydın
Geri

Demirtaş Davasında Karar Günü!

"Bugün Cezaevinde Konuşuyorum, Yarın Kakarsınız İktidardan Konuşurum"
Demirtaş Davasında Karar Günü!
Haberler / Politika
19 Temmuz 2024 Cuma 16:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

“Değil 55 yıl, 55 bin yıl da verseniz insanlık onurunu savunurum”

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Ankara, Diyarbakır, Mardin ve Mersin'deki çeşitli konuşmaları nedeniyle 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla açılan dava, Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Karar açıklanması beklenen duruşmaya Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden SEGBİS ile katıldı.

Avukatlar Özgür Özbek, Sabahat Gençtarih ve Birten Demirtaş Özbek ile DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan da duruşmaya katıldı.

“Savcı mütalaayla ‘Ben devletin yanındayım' diyor”

Artı Gerçek’ten Abidin Yağmur’un haberine göre Selahattin Demirtaş, suçlamalara karşılık şunları söyledi:

Mersin ve Diyarbakır arkadaşları selamlıyorum. Savcı son mütalaasını açıklamış, biz de son savunmamızı yapacağız. Sanırım karar aşamasına gelindi. Doğrusu mütalaa kopyala yapıştır olduğu için anlatım ve imla hataları aynı. Binlerce sayfalık savunma ve deliller dikkate alınmamış. Demokratik olması şart değil, herhangi bir ülkede bu mütalaayı okutsak kimse bir şey anlamaz Hukuki değerlendirme adına yek bir satır yok.

Demirtaş kimdir, konuşmayı nerede yapmış, bağlamı nedir, sosyal ve siyasal ortam nedir? Bunlar adına hiçbir şey yok. 12 sene milletvekilliği yaptım, genel başkanlık yaptım, Demirtaş bu konuşmaları niye yapmış mütalaada belli değil. Kopyala yapıştır, sarı çizmeli Mehmet ağa, Selahattin Demirtaş suç işlemiş.

Savcı kendinden emin. Bir yanda 'terörist Demirtaş' var bir yanda devlet var. Bir yanda devlet var bir yanda Kürt siyasetçi Demirtaş. Onun için savcı 'ben devletin yanındayım' diyor. Bu nedenle buradan ceza kararı çıkarsa AHİM'de 18. Maddeden ve 14.Maddeden karar çıkacak. Ayrımcılıkla ilgili karar çıkacak.

“Savcıya göre devlet suç işlemiş bile olsa Kürt siyasetçi Demirtaş ceza almalı”

Devlet işkence de yapmış olsa, katliam da yapmış olsa savcıya göre Demirtaş'ın bedel ödemesi gerekir. Velev ki devlet bu suçları işlemiş olsa bile savcıya göre Kürt siyasetçi Demirtaş ceza almalıdır. Ben Kürt siyasetçi değil de faşist siyasetçi olsaydım, Ankara'nın ortasında birini öldürtseydim, cinayete azmettirseydim tehdit etseydim bana soruşturma açılmazdı.

“Soma'da 301 ölüme 17 yıl, Hrant Dink'i katledene 16 yıl, konuşmaları nedeniyle Demirtaş'a 55 yıl”

Kürt siyasetçi olarak eleştiri hakkım nedeniyle yargılanıyorum. Terör ve şiddetten ceza almadım. Konuşmalarım nedeniyle 55 yıl hapis cezası aldım. Bugün vereceğiniz ceza nedir bilmiyorum? Soma'da 301 kişinin ölümüne neden olanlar 17 yıl ceza aldı. Hrant Dink'in vuran kişi 16 yıl yattı çıktı. Demirtaş konuşmaları nedeniyle 55 yıl ceza aldı.

“Bana hakaret etmek devlette prim yapıyor”

Nedim Şener, Hilal Kaplan bana açıkça hakaret ediyor. Diyorlar ki yargı bizi korur. İşte savcılığın bu mütalaasına güveniyorlar. 'Her şehit için bir HDP'li vekil indireceksin' demek ifade özgürlüğü sayıldı. Hilal Kaplan bana 'katil', 'terörist' dedi ödüllendirildi, TRT yöneticisi oldu. Bana ceza veren hakimler yükseldi. Bana hakaret etmek, devlette prim yapıyor. Demirtaş'ın ekmeğini yemek furyaya dönüştü. Hakaret et, kendini devlete ispatla. Yıllardır bu muamele ile karıştık. Bir de işkence demişim. Bunları durup dururken mi söylemişim, yoksa birtakım olayları mi anlatmışım?"

“Bunlar devleti koruyor biz zarar veriyoruz, öyle mi?”

Sedat Peker'in 'oluk oluk kan akıtacağız' sözlerini hatırlatan Demirtaş, savunmasına şöyle devam etti:

Farkımız ne Peker ile Çakıcı ile? Onlar ırkçı faşist, ben Kürdüm. Farkımız bu. Ama problem şu; ben de bu ülkenin vatandaşıyım. Düzeni, sistemi, anayasayı değiştirmek için uğraşan bir siyasetçiyim. Türkiye Cumhuriyeti devletine zarar verecek bir iş yapmadım. Irmakları yabancılara satmadım, dereleri satmadım, zeytinlikleri satmadım. Bunlar devleti koruyor, biz zarar veriyoruz öyle mi? Peker, devletten korku iklimi yaratmak için görev aldığını sonradan itiraf etti. Ben de bunu durdurmak için konuştum 55 yıl ceza aldım.

“Ben Kürdüm, Türklük sözleşmesini imzalamak istemiyorum”

Barış Ünlü'nün 'Türklük Sözleşmesi' kitabına atıf yapan Demirtaş "Türklük Sözleşmesini imzalayan herkes devlet için muteberdir. 'Ben bunu imzalamam' derseniz vay halinize. Türk bile olsanız fark etmez. Benim de Türk arkadaşlarım var; Türk bakkalım var, Türkçe konuşuyorum, Türkçe yazıyorum, 7 tane Türkçe kitabım var. Türklerle bir sorunum yok. Ben Kürdüm, Türklük Sözleşmesini imzalamak istemiyorum. Ben bu halimle bu ülkenin vatandaşı olmak istiyorum. Bakın bir duvar yazısı: Türk isen övün değilsen, itaat et.. Ben ceza aldığım bu konuşmaları yaparken Cizre'de duvarda bu yazıyordu" diye konuştu.

“Devlet işkence yapmadı mı?”

Demirtaş, savunmasına şöyle devam etti:

Devlet dediğimiz etten kemikten değil. Devlet adına bu suçları yapanları eleştiriyoruz. Binlerce yıldır devlet işkence yapmadı mı? Bir kişiyi öldürmedi mi? Buna mı inanıyorsun? Bu devlet işkence yapmış, vallahi yapmış. Sivil öldürmüş, köy yakmış. Bunlar yapılmış. Biz başbakandan hesap soramayacaksak kimden soracağız? 'Devlet seri katildir' dediğim dönemde ne olmuştu? Cemile Çağırga, günlerce bu buzdolabında defin için bekletildi. Ben siyasetçi olarak bu konuşmayı yapmak zorundayım. Hacı Lokman Birlik, cenazesi sürüklendi, videosu yayımlandı. Bunlar yaşanırken ben bu konuşmayı yaptım diye ben mi suçluyum? Bu işkence midir? İskencedir. Buna işkence demek neye göre suç oluyor?

“Değil 55 yıl, 55 bin yıl da verseniz insanlık onurunu savunurum”

Sokağa çıkma yasakları döneminde yaşananları hatırlatan Demirtaş, "Taybet İnan 65 yaşlarımda, kendi evinin önünde cenazesi 7 gün sokakta kaldı. Yalvardım, dedim 'yapmayın'. Kadının cenazesi ailesinin gözü önünde çürüyor, yapmayın dedim. İslamcı hükümetin iktidarında Kürt Taybet İnan'ın cenazesi ortada kaldı. Ben Kürt siyasetçi olarak bu Kürt kadının hakkını savundum. Değil 55 yıl, 55 bin yıl da ceza verseniz savunurum. Ben insanlık onurunu savunurum. Siz de insanlık onurunu savunana ceza verirseniz devlet mafyaya döner. Özel hareket polisi eve girdi, spermlerini yatağa bıraktı. 'Geldik yoktunuz' yazdılar duvara. Ne terörle mücadelesi? Ben bu devleti eleştirmişim. Bunlar yapıldı, daha ne işkenceler yapıldı. Raporları okusak dehşete düşersiniz" dedi.

“Burası Gazze değil; Cizre Nusaybin, Sur”

Sokağa çıkma yasakları döneminden fotoğraflar gösteren Demirtaş, şunları anlattı:

Bu manzarayı hatırlarsınız. Gazze diyeceğim; hayır burası Cizre, Nusaybin, Sur. Bunu yapan devletti. Üç hilal çizmiş, devlet geldi yazmış. Ben devlet yaptı deyince niye suç oluyor. Kendisi yazıyor 'devlet geldi' diye. Bunlar fi tarihinde yaşanmadı. Ben bu konuşmaları yaparken bunlar yaşandı.Ortada silahlı birileri varsa hukuk gereğini yapar ama burada hukuk gösteremezsiniz bana. Devlet bu kadar kötü mu diyeceksiniz? Devlet bu kadar kötü değil ama devleti ele geçirenler kötü kardeşim ne yapalım?

“Çeteye hakaret suç olmadığına göre beraat etmem lazım”

Bunlar o dönemde görevde olan askerlerdi. JÖH, PÖH komutanları darbeden tutuklu. Hiçbir yargı mensubunun aklına bu gelmiyor mu? Acaba bütün bu yıkımı darbeye zemin hazırlamak için yapmış olamazlar mı? Bal gibi öyleydi. Devlet buydu işte. Benim orada eleştirdiklerimin hepsi darbeden tutuklu. Cizre'de ev yıkıp sivile işkence yapacağına inanmıyorsun ama Meclis'i bombaladı bu insanlar. FETÖ'cüler kadar 'taş üstünde taş koymayın' diyen Erdoğan da suçlu. Hukukla bağı olmayana devlet diyemezsin, çete olur ancak. Çeteye hakaret diye bir suç olmadığına göre benim beraat etmem lazım.

“Hakim, Demirtaş'ın savunmasına müdahale etti”

Demirtaş, bir polisin itiraflarını okurken hakim müdahale etti ve "Kitabı okumak isteyen alır okur" dedi. Demirtaş bunun üzerine, "Savunmamı okuyorum, bu size hikaye mi geldi? Ağır mı geldi anlattıklarım?" diye sordu. Hakim "Hayır niye ağır gelsin, 3 yıldır dinliyoruz" yanıtını verince Demirtaş, "Ben savunmamı okuyorum. Konforlu bir alanınız var, onu terk edemiyorsunuz" diyerek, tepki gösterdi. Hakimin., "Savunmanızı alalım, karşılıklı itham yapmayalım" sözleri üzerine Demirtaş, "İnsicamımı bozdunuz. İster kitaptan okurum ister kağıttan okurum" diye yanıt verdi.

“Bugün cezaevinde konuşuyorum, yarın bakarsınız iktidardan konuşurum”

Savunmasının devamında son sözlerini söyleyeceğini belirten Demirtaş, şöyle dedi:

Bizi hapiste tutabilmek için yapılan hukuksuzluğun faturasını toplum ödüyor. Dolar yükseliyor, enflasyon yükseliyor. Ekonomiyi, iktidarın aparatına dönüşen yargı çökertti. Demirtaş ve Kavala hapiste kalabilsin diye emekliler her ay 22 bin TL ödüyor. Memurlar bir maaş ödüyor. Tabiri caizse bedelli hapis yatıyoruz, parasını da siz ödüyorsunuz. Neden? Bu iktidar kalabilsin diye. Bugün cezaevinde konuşuyorum, yarın bakarsınız iktidardan konuşurum. İddialıyım. Bir gün Selahattin Demirtaş olarak bu ülkeyi halkın desteğiyle ben yöneteceğim. İntikamcı olmayacağız. Bana bugün ceza verirseniz peynire, domatese biraz daha zam yapmış olacaksınız. Hukuka güveni biraz daha azaltacaksınız.

Demirtaş savunmasını bu sözlerle tamamladı.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın