Yeni Günaydın
Geri

Alarmı Ertelemek Hayatınızı Kurtarabilir!

Ona boşuna Uyuyan Güzel denmiyor
Alarmı Ertelemek Hayatınızı Kurtarabilir!
Haberler / Sağlık
18 Aralık 2023 Pazartesi 19:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dondurucu bir aralık sabahında erteleme butonuna basıp yorgana sarınarak fazladan 5 dakika keyif çatma lüksünü herkes sever.

Öte yandan bilim insanları bu kritik dakikaların hayatınızı kurtarmanıza da katkı sağlayabileceğini keşfediyor.

Çin'in Nanjing Tıp Üniversitesi'nden bilim insanları, yoğun çalışmayla geçen tipik bir hafta boyunca uykusuz kalsa da hafta sonu fazladan iki saat uyumayı başaran kişilerin kalp krizi veya felç geçirme ihtimalinin yüzde 63 daha düşük olduğunu tespit etti.

3 bin 400 kişinin takip edildiği uyku döngüsü çalışmasında bunun aksine, iş haftası boyunca gecede 6 saatten az uyuyan ve hafta sonları kestirmeyen çalışanların kardiyovasküler hastalık riskinin daha yüksek olduğu da tespit edildi.

Araştırmacılar "Hafta sonundaki telafi uykusu, özellikle hafta içi kısa süre uyuyanlarda anjina, felç ve kalp hastalığı riskinin düşük olmasıyla [da] ilişkili" dedi.

Araştırma uykunun sadece fizyolojik dinlenme değil, aynı zamanda kardiyovasküler sağlık üzerinde de derin etkileri olduğunu gösteriyor.

Onlarca yıldır yapılan araştırmalar, alarmı ertelemenin hem uyku hem de beynin uyanma yeteneği üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öne sürerken doktorlar bunun yerine derin ve kesintisiz uykuyu tavsiye ediyordu.

Journal of Sleep Research'te yayımlanan yeni bir çalışmada, alarmı ertelemenin ne kadar yaygın olduğu ve bu davranışın uyku, uykulu olma hali, ruh hali ve beynin bilişsel becerileri üzerindeki etkileri değerlendirildi.

Araştırmacılar alarmı hiç ertelemeyenlere kıyasla ortalama olarak erteleyenlerin, biraz daha kısa uyuduğunu ve sabahları daha uykulu hissettiğini buldu.

Fakat alarmı ertelemenin, stres hormonu olan kortizol salımı, ruh hali veya gece boyunca alınan uykunun kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını da gördüler.

Başka çalışmalar, fazladan bir ya da iki saat kestirmenin obezite ve depresyonu önleyebileceğini ortaya koyuyor.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın