Yeni Günaydın
Geri

ÖZEL: Fazla Karbonhidrat Anksiyete ve Depresyona Neden Olur!

Diyetisyen Prof.Dr. Barış Öztürk anlattı
ÖZEL: Fazla Karbonhidrat Anksiyete ve Depresyona Neden Olur!
Haberler / Sağlık
10 Aralık 2023 Pazar 09:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sağlıklı bir yaşam ile kilo vermek, günümüzde birçok bireyin hedeflediği önemli bir konsept.

Ancak genel sağlığımızı etkileyen fizyolojik süreçlerin karmaşıklığı, bu hedefe nasıl ulaşacağımız konusunda bize rehberlik edebilecek bilimsel yaklaşımları zorunlu kılıyor. Diyetisyen Prof. Dr. Barış Öztürk, fazla karbonhidrat tüketiminin stres, depresyon ve anksiyeteye ne olduğunu söylerken sözlerine şöyle devam etti: Öztürk, "Yüksek karbonhidrat tüketimi, özellikle de rafine şekerler, kan şekeri seviyelerinde dalgalanmalara yol açar. Bu dalgalanmalar vücudun stres tepkisini tetikleyerek kortizol ve adrenalin gibi hormonların salgılanmasına neden olur. Bu hormonlar akut stres durumlarında faydalı olsa da, beslenme tercihleri nedeniyle kronik olarak yükselmeleri uzun süreli stres bulgularına yol açabilir. Rafine şekerler kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere ve ardından hızlı düşüşlere neden olur, bu da psikolojik durumumuzda değişimlerine yol açarak depresif semptomlara katkıda bulunur" dedi.

Kompleks Karbonhidratları Tercih Edin

 Anksiyete semptomları, yüksek miktarda rafine karbonhidrat tüketiminin neden olduğu kan şekeri seviyelerindeki hızlı değişimlerle daha da kötüleştiğini belirten Öztürk, "Bu dalgalanmalar sinir iletimi dengesini etkileyerek anksiyete ve panik duygularına yol açar. Ayrıca, yüksek oranda işlenmiş karbonhidrat içeren diyetler bağırsak mikrobiyotasında dengesizliklere yol açabilir ki bu durumun anksiyete bozukluklarında rol oynadığı giderek daha iyi anlaşılmaktadır.- Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratları tercih edin. Diyete çeşitli tam tahıllar, meyveler ve sebzeler dahil edin. Kan şekerinin hızlı yükselmesini önlemek için işlenmiş ve şekerli gıdaların alımını sınırlayın. Karbonhidratlar beslenmemizin önemli bir parçası olmakla birlikte, tüketilen karbonhidratın türü ve miktarı mental sağlık üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. Bu nedenle, bilinçli beslenme tercihleri yapmak, bu mental sağlık koşullarının yönetilmesinde ve potansiyel olarak riskinin azaltılmasında çok önemlidir" diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın