Yeni Günaydın
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğrusu Nedir?
Özcan Yontarım
YAZARLAR
5 Mart 2024 Salı

Doğrusu Nedir?

Giordano Bruno tarafından söylenen; "Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince, diğerleri de yanlış gider." Sözünden hareketle; Deveye sormuşlar boynun neden eğri? Nerem doğru ki demiş!

Uluslar Arası kabulde Devletin görevi toplumun dinamiklerine yine toplumun ihtiyaçları doğrultusunda çözümler üreterek yön vermek ve etik-kültürel-dini-milli değerlere sahip çıkarak vatandaşlık ilkesi bağlamında eşit duruş sergileyerek muamelat geliştirmektir.

Bu sebeple devlet toplumun temelini oluşturan aileden başlayarak tüm vatandaşlarının vatandaşlık hakkı olan Adalet-Sağlık-Eğitim vb konular “Devletin gücünün İstihbarattan geldiği tartışılmaz ancak bekası için Aile yapısı-Adalet-Sağlık-Eğitim devlet eli ile toplumun mili değerlerine uygun ve sosyal adalet temelli olarak sağlanmalıdır.” Düsturu eyleme dökülmelidir…

Devlet mekanizmasında bu eylemleri gerçekleştiren görevli atanmışlar ve bu mekanizmayı kullanan seçilmişler bu eylemlere muhatap olan vatandaşlar açısından ortada garip bir denklem vardır.

Bu denklemde yer alan Adalet Mekanizmasından yola çıkarak bir örnekleme yapalım…

MERAK EDİYORUM DOĞRUSU NEDİR?

Bir kişinin eylemlerinden dolayı suçlu olduğu ispat mı edilmeli?

Yoksa bir kişiye eylemlerinden dolayı suç isnat edip masumiyetini ispat etmesi mi istenilmelidir?

Masumiyet karinesi nedir? Ve ne zamana kadar geçerli?

"Suçsuzluk ilkesi" olarak da bilinen masumiyet karinesi nedir diye soranlar olabilir.

Masumiyet karinesi; Ceza yargılamasının bütün aşamalarında söz konusu olup hüküm kesinleşinceye kadar kişi suçsuz sayılmalıdır. 

Şüpheli veya sanığın masumiyetini ispat külfeti bulunmamaktadır; bir kimsenin suçlu olduğunu ispat devletin yükümlülüğüdür.

Masumiyet karinesi ne zamana kadar geçerli diyenler, bunun suçun ithamı ile birlikte başladığını ve hükmen kesinleşinceye kadar devam ettiğini bilmelidir.

5237 sayılı TCK'nun 'Kanununun Bağlayıcılığı' başlıklı 4/1. maddesinde yer verilen "Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz." kuralı işlenen fiilin suç olduğunun bilinmemesinin failin cezai sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağını ifade etmektedir.

ŞİMDİ BU ÖRNEĞİN “Giordano Bruno tarafından söylenen; "Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince, diğerleri de yanlış gider." SÖZÜ İLE ALAKASINI BULMAK VE “Deveye sormuşlar boynun neden eğri? Nerem doğru ki demiş!” ATASÖZÜMÜZ İLE KONUMLANDIRMAK İÇİN AZICIK DÜŞÜNMEYİ DENEYİN OLUR MU?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın