Yeni Günaydın
Geri

Yunan Basınında Gündem: Türkiye!

To Vima gazetesi'nde "Türkiye’nin ödeyeceği bedelin çok ağır olacağı" savunuldu.
Yunan Basınında Gündem: Türkiye!
Haberler / Dünya
27 Haziran 2022 Pazartesi 12:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yunanistan’da haftalık To Vima gazetesi, NATO’nun geçmişte Ege adalarının gayri askeri statüsü ile ilgili Türkiye’nin tezlerini haklı gösteren üç belgesini yayımladı. Yunanistan’ın eski kara kuvvetleri komutanlarından Frangulis Frangos ise Türk-Yunan savaşı çıkması halinde, Türkiye’nin ödeyeceği bedelin çok ağır olacağını savundu.

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin haberine göre, Yunan gazetesi, adaların silahsızlandırılması konusunda Yunanistan’ın NATO’daki “sicilinin hiç de iyi olmadığını” belirtti. Söz konusu belgeler, NATO Genel Sekreteri Hastings İsmay’in 7 Şubat 1957’de NATO’daki daimi temsilcilere gönderdiği mektup, Genel Sekreter Joseph Luns’un 8 Mayıs 1980’de dönemin Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Bernard Rogers’a gönderdiği mektup ve Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı James Jones’un, 15 Ağustos 2006’da, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı’na (SHAPE) “Ege Adaları için SHAPE’in izleyeceği politika” ile ilgili talimatlardan oluşuyor.

İLERYÖZ ADASI

İsmay mektubu: “Leros (Türkçesi İleryöz) adası altyapı çalışmaları” başlıklı mektupta 1953 yılında Leros adasında başlayan yakıt, mühimmat ve telekomünikasyon ile ilgili altyapı tesisleri için kabul edilen 482 bin Sterlin değerindeki programın, bu adanın 1947 Paris Antlaşması’nda silahsızlandırılmış olması öngörüldüğünden muhtemel sorunlar yaratabileceği vurgulandı.

To Vima, İsmay mektubunu, Türkiye’nin adaların silahsızlandırılması ile ilgili NATO’daki ilk başarısı olduğunu ima etti.

Luns mektubu: Genel Sekreter Luns’un SACEUR Komutanı Rogers’a gönderdiği mektup, Limni adasındaki askeri altyapı çalışmaları ile ilgili. Mektupta “NATO’nun ihtiyaçları ile birlikte ittifak üyesi ülkeler arasında antlaşmalar (1923 Lozan Antlaşması kastediliyor) ile ilgili hukuki meselelerden kaçınılması gerek. Limni adası da böyle bir vaka” denildi. To Vima, Yunan hükümetinin o dönemde NATO nezdindeki girişimlerinin hiçbir sonuç vermediğini yazdı.

Jones talimatı: SACEUR komutanının talimatında şunlar belirtiliyor: “Silahlandırılmaları antlaşmalarla sınırlanan Ege adaları, NATO’nun barış döneminde askeri tatbikatlarında veya başka faaliyetlerde kullanılmayacak. Limni adasındaki altyapı tesisleri NATO tarafından finans edilmeyecek. Limni adası ve buradaki askeri güçler NATO tatbikatlarına dahil edilmeyecek.”

'BEDELİNİ AĞIR ÖDERLER'

Yunanistan’ın eski kara kuvvetleri komutanlarından Frangulis Frangos'un sözleri ise bomba etkisi yarattı. Frangos, Skai televizyonuna, “Yunanistan, herhangi bir sıcak olaya ya da genel savaşa karşı koyabilir. Bunun bedelini (Türkiye’yi kastediyor) çok ağır öderler. Savaş halinde Yunanistan değil, Türkiye’nin sınırları değişir. Onlar kaybeder” dedi.

“Yunan halkı rahat uyusun. Yunanistan güçlüdür” diyen Frangos, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i, “O sadece NATO’nun bir memuru. Hiçbir yetkisi yok. Türkiye’ye gereğinden daha fazla değer veriyor” diyerek eleştirdi.

FRANGOS KİMDİR?

2009-2011 yıllarında Yunanistan Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapan Frangulis Frangos, Meriç’te kazısı hâlâ süren 135 kilometre uzunluğunda ve 7 metre derinliğindeki hendeğin ‘mimarı’ sayılıyor. Yunanistan’da 2011 yılında 16 generalin ordudan uzaklaştırılması sayesinde bir darbenin önlendiği iddia edilmişti. Ekonomik krizin yaşandığı o dönemde, emekliye sevk edilen generallerden olan Frangos, 2012’de kurulan seçim hükümetinde bir ay savunma bakanı olmuştu. Aynı yıl “Hangi Türkiye, hangi Türkler” isimli asılsız iddiaların yer aldığı kitabı yayımlanmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın