Yeni Günaydın
Geri

Yemeniz Gereken Ekmekler!

İşte sağlık açısından en çok önerilen ekmek türleri.
Yemeniz Gereken Ekmekler!
Haberler / Sağlık
28 Eylül 2022 Çarşamba 19:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tadı güzel olan her şeyin zararlı olduğuna inananlar için ekmek, sağlığa zararlı bir yiyecek olarak görülüyor. Çoğu diyetisyen ekmeği tamamen ya da kısmen bırakmayı önerse de “Ekmeksiz doymuyorum” diyen bir kesim alışkanlıklarından vazgeçemiyor.

CNN Health’de yayınlanan bir habere göre tüketilen ekmek türleri sağlığın bozulmasında büyük rol oynuyor. ABD’li diyetisyen Natalie Mokari “Birçok kişiye ekmek yemeyin önerisinin yapıldığını görüyorum. Ancak ekmek çok önemli bir tahıl kaynağıdır” diyor.

Diyetisyene göre, karbonhidrat sınıfından olan ekmek, sağlık için oldukça gerekli bir besin.

NE TÜR EKMEKLERİ TÜKETMELİ?

Vücudun tüm fonksiyonlarını yerine getirmesi için karbonhidratlara ihtiyacımız var. “Karbonhidratlar beyin yemeğidir” diyor Mokari. Yeterince karbonhidrat tüketmezseniz halsiz, durgun ve bitkin hissetmeniz kaçınılmaz.

Bu durumda geriye “Ne tür ekmekleri tüketmeli?” sorusu kalıyor. Doğru besinleri içeren ekmek türlerini tüketerek sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz

TAM BUĞDAYLI EKMEKLER

Kendiniz için en sağlıklı ekmeği seçerken bir yiyecekte tam olarak ne aradığınız önem taşıyor. Diyetisyen Steph Grasso “Sağlığınıza yönelik hedeflerinizi belirlemelisiniz. Sağlık sizin ne anlama geliyor?” diyor.

Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor. Ancak kimi bireyler beyaz ekmeği tercih etmeye devam ediyor. Uzmanlar “Tüm ekmekleri yan yana koyarsanız aslında çok da farklı sayılmazlar” diyor.

'TAM' İBARESİNE DİKKAT

Sindirim problemi yaşayanlar veya beyaz ekmeğin tadından vazgeçemeyenler için ekşi mayalı ekmekler öneriliyor. Ekşi mayalı ekmekler, fermantasyon sürecinden geçerek elde edilen ve daha kolay sindirilebilen bir ekmek türüdür.

Uzmanlar, ekmek türünden ziyade ekmeğin yapılış biçimine de vurguda bulunuyor. Genel anlamda un, su, tuz, mayadan yapılan ekmeklerde, daha çok lif ve tahıl aramaya çalışın. İçinde yalnızca tahıl değil ‘tam’ tahıl ibaresinin geçtiğinden emin olun.

'DİYET' EKMEKLER NE KADAR SAĞLIKLI?

Eğer daha çok lif içeren ekmekleri tüketmek istiyorsanız çekirdek taneleri eklenmiş ekmekleri de tercih edebilirsiniz. Uzmanlar, üzerinde 'diyet' yada 'düşük kalorili' yazan ürünlere ise çok sıcak bakmıyor. Bu tür ekmeklerin tadını güzelleştirmek için içine daha fazla katkı maddesi eklendiği vurgulanıyor

KARBONHİDRATLARI YALNIZ BIRAKMAYIN

Ekmeğin türünün yanı sıra yanında tüketilen besinin de ne olduğu oldukça önemli. Uzmanlara göre, yağ ve protein içeren besinler, ekmeğin yanında mutlaka tüketilmeli. Karbonhidratlar, tek başına tüketildiğinde çok fazla enerji yüklemesine sebep olabilir ama yağ ve protein ile bir araya getirildiğinde denge sağlanır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın