Diyetisyen İrem Tufan, yemek yerken televizyon izlemenin veya müzik dinlemenin kilo aldırdığına yönelik yapılan yeni bir araştırmayı yazdı. Yemek yerken televizyon izlemenin zararı ne? İşte detaylar...
2017’de Cristina ve arkadaşlarının yaptığı deneysel bir çalışmaya göre, farklı frekanslarda müzik dinletilen farelerden özellikle yüksek frekanslı müzik dinleyen farelerin açlık hormon seviyelerinin (Ghrelin hormonu) daha yüksek olduğu görülmüş. Buna bağlı olarak da daha fazla yemek yedikleri için daha hızlı kilo alabildikleri gözlemlenmiş. Son zamanlarda ise teknoloji ilerledikçe yemek yerken sadece müzik dinlemeye değil, film ve dizi izlemeyi alışkanlık haline getirebiliyoruz. Bu alışkanlıkların sonucunda en çok duyduğumuz şey ise “Ne yediğimi anlamadım ve bir daha yedim’’ cümlesi oluyor. Peki bu neden oluyor?
Bu konuda yapılan birçok araştırma, yemek yerken sadece müzik dinlemenin değil farklı şeylerle ilgilenmenin (örneğin dizi/film izlemek gibi) yediğimiz şeyi daha hızlı yememize ve böylelikle beyne giden tokluk sinyalinin azalmasına sebep olabiliyor. Bu da açlık hormon seviyelerini etkilediği için daha çok kalori almamızı sağlıyor. Bu sebeple sadece müzik dinlemek değil, farklı birçok şeyle ilgilenmek yeme farkındalığınıza zarar verebilir.
YEME FARKINDALIĞI OLUŞTURUN
Eğer sizin de böyle alışkanlıklarınız varsa ve gerçekten ne yediğinizi anlamıyorsanız yeme farkındalığı oluşturmanın vakti gelmiş demektir.
1- Yemek yerken farklı şeylerle ilgilenmek yerine sadece yemeğe odaklanın.
2- Besinleri uzun süre çiğneyin, hızlı yemeyin.
3- Eğer film, dizi izlerken illa bir şeyler yemek istiyorsanız bunu ana öğününüzde değil ara öğünlerinizde yapmaya özen gösterin.
4- Önce gözünüzü doyurun. Tabağınız o öğünde yiyeceğiniz tüm yemekleri içersin ve gözünüzü doyuracak şekilde olsun.
5- Çok büyük tabaklar seçmeyin. Büyük ve geniş tabaklar, o tabağa ne koyarsanız koyun az görünmesine sebep olacağı için doygunluğunuzu azaltabilir. Küçük veya orta boy tabaklar tercih etmeye çalışın.