York Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, ileri yaşlardaki bireylerin geç saatlerde çalışmanın vücut saatlerini etkileyebileceğini gösterdi.
Önceden yapılan çalışmalar, klasik 9 ila 5 çalışma saatleri dışında çalışmanın sağlık üzerinde önemli etkilere neden olabileceğini göstermişti.
47 BİN 811 KİŞİ ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILDI
Bu araştırmada, 47.811 yetişkinin istihdam, çalışma programları ve bilişsel işlev testleri sonuçları analiz edildi. Katılımcıların beşte biri, kariyerleri boyunca vardiyalı çalışma düzenine maruz kaldıklarını belirtti.
O SAATLERDE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 79'U...
Mevcut işlerinde gece vardiyasında çalışanlar, yalnızca gündüz çalışanlarla karşılaştırıldığında yüzde 79 daha yüksek bilişsel bozulma riskine sahipti. En uzun süre gece vardiyasında çalışan bireylerde ise bu risk yüzde 53 daha fazlaydı.
Araştırmacılar, bu durumun vücut saatlerinin bozulmasından kaynaklanabileceğine inanıyor.
Bu çalışma, Plos One dergisinde yayınlanarak ve "Bulgular vardiyalı çalışmaya maruz kalma ile bilişsel işlev bozukluğu arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Yıkıcı sirkadiyen uyaranların bilişsel bozukluğa katkıda bulunan nörodejenerasyonda rol oynayabileceğini düşünüyoruz." ifadesine yer verdi.
Oxford Üniversitesi'nde sirkadiyen sinir bilimi profesörü olan Russell Foster da, gece vardiyasında çalışmanın bilişsel bozukluk riskini artırdığı sonucunun önemli olduğunu belirtti.
Foster, "Bu tür bulgular, uyku ve vücut saati bozulmasının, duygusal ve bilişsel tepkilerin bozulması da dahil olmak üzere daha kötü sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyan hem laboratuvar temelli hem de saha çalışmaları (örneğin uzun mesafe havayolu pilotları üzerinde) ile uyumludur." şeklinde konuştu.