Open AI'ın GPT-3'ü de dahil olmak üzere yapay zeka dil modellerinin hızla gelişmesi edebiyat dünyasını da derinden etkiliyor.
Reuters'ın haberine göre online satış devi Amazon, yapay zekayla yazılmış kitaplarla dolup taşıyor.
Şirketin e-kitap hizmeti Kindle mağazasında bu ay itibarıyla ChatGPT'nin de yazar olarak listelendiği 200'den fazla elektronik kitap yer alıyor.
Ancak gerçek rakamın çok daha fazla olduğu düşünülüyor. Zira internet üzerinden yayıncılık yapan birçok yazar romanlarında yapay zekadan yararlandığını saklıyor.
Yapay zekayla oluşturulmuş metinleri tespit için tasarlanan araçlarsa henüz beklenen başarıyı gösteremedi.
Bu nedenle yakın zamanda bu kitapların gerçek sayısının belirlenmesi mümkün görünmüyor.
ChatGPT gibi araçlar, bir kitabın son derece hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlıyor. Zira YouTube ve TikTok gibi video uygulamaları yapay zekayı kullanmak için verilen tüyolarla dolu.
ChatGPT'nin de arkasında OpenAI'ın geliştirdiği dil modeli GPT-3 var.
GPT-3, verileri işlemesini sağlayan 175 milyar parametreye sahip. Bu da onu şimdiye dek piyasaya sürülen en büyük model haline getiriyor.
Kendini yazar olarak tanımlayan pek çok kişi, GPT-3 gibi dil algoritmalarından destek alıyor.
Daha sonra bunları yine yapay zeka programlarını kullanarak resme dökebiliyor.
Örneğin son günlerde tamamen yapay zeka tarafından hazırlandığı söylenen bilimkurgu ve fantazya dergisi Infinite Odyssey, en çok tartışılan örneklerden.
ABD'nin en eski yazar sendikalarından Authors Guild'in yönetici direktörü Mary Rasenberger, "Bu gerçekten endişelenmemiz gereken bir şey" diye konuştu.
Rasenberger, Reuters'a verdiği röportajda, "Bu kitaplar piyasayı dolduracak ve birçok yazar işsiz kalacak" ifadelerini kullandı:
Yazarların ve platformların bu kitapların nasıl hazırlandığına dair şeffaf olması gerekiyor. Yoksa çok sayıda düşük kaliteli kitapla karşılaşacaksınız.