Yeni Günaydın
Geri

Yapay Zeka Sınavı Çözdü ve Boğaziçi'ni Kazandı!

ChatGPT’ye YKS sorularını çözdürdü. Bakın sınav sonuçlarına göre yapay zeka hangi bölüme yerleşti.
Yapay Zeka Sınavı Çözdü ve Boğaziçi'ni Kazandı!
Haberler / Yaşam
14 Haziran 2024 Cuma 15:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda yapay zeka düzeneğiyle kopya çekerken yakalanan bir aday gündem olmuştu. Eskişehir Üniversitesi’nden bir profesör de ChatGPT’ye YKS sorularını çözdürdü. Bakın sınav sonuçlarına göre yapay zeka hangi bölüme yerleşti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara, geçtiğimiz günlerde düzenlenen YKS sorularını ChatGPT 4o’ya çözdürdü.

Buna göre yapay zekâ, Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe’den 28.75, sosyal bilimlerden 16.25, matematikten 2.5, fenden ise 5 net yaptı. Alan Yeterlilik Testeleri’nde de (AYT) sosyal bilimler alanında 35 netin üzerine çıkarken, fende 2.5 net yapabildi. Matematikte ise eksi 5 nette kaldı.

Cnn Türk'ün haberine göre, yapay zekâ elde ettiği bu netlerle sınavın sonunda eşit ağırlıktan 347, sözelden 469, sayısaldan 239 puan aldı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, ChatGPT’nin, bu puan ve sıralamalara göre Boğaziçi Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Tarih Bölümü’ne yerleşebildiğini dile getirerek yapay zekânın başarısı hakkında şunları söyledi:

SÖZELDE DAHA BAŞARILI

“ChatGPT, belirli veri tabanlarını tarayıp konuyla ilgili cevapları derleyen ve onlardan yorum üreten dijital bir aygıt. Bu nedenle sorulan soruyla ilgili bir cevap verebilir ama elde ettiği bilginin doğruluğunu ölçmez. Sözel alanda daha başarılı, çünkü sorular dil kuralına uygun olarak soruluyor.

YORUM SORULMASA ŞAMPİYON OLURDU

Osman Demircan (Bilişim Uzmanı): “‘Prompt engineering’ adında bir meslek dalı oluştu. Bu meslek, en uygun kelimelerle soruyu ChatGPT’ye yönlendirerek en doğru cevabı almaya çalışıyor.

Ancak YKS sorularının tamamı ChatGPT’nin doğru anlayabileceği şekilde hazırlanmıyor. Sorular sayısal içerikli olsa da yoruma ve anlamaya dayalı. Yani örneğin adaylara ‘1+1’ gibi işlemler sorulmuyor.

Sınavda sorular hikâyeleştirilmiş bir şekilde sorulduğu için ChatGPT bunu doğru yanıtlamakta zorlanıyor. Eğer soruları onun anlayabileceği gibi sorarsak hepsini doğru yanıtlayıp şampiyon olabilir. ChatGPT, güncelleştirmelerle önümüzdeki yıllarda tüm soruları doğru cevaplayabilir.”


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın