Yeni Günaydın
Geri

Yapay Zeka Müzik Endüstrisinde Bir Tehdit!

Universal Music, streaming hizmetlerinden yapay zeka şirketlerinin şarkılarına erişimini engellemesini istiyor.
Yapay Zeka Müzik Endüstrisinde Bir Tehdit!
Haberler / Teknolojik
18 Nisan 2023 Salı 15:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kontrolsüz bir şekilde yapay zeka uygulamalarının artması müzik endüstrisini endişelendirmeye başladı. Telif korumalı şarkıların yapay zeka uygulamalarında daha sık kullanılmaya başlaması karşısında UMG “haklarını korumak için adımlar atmaktan çekinmeyeceğini” söylüyor.

Universal Music Group (UMG), Spotify ve Apple Music gibi streaming hizmetlerinden, yapay zeka şirketlerinin, yapım şirketinin telif hakkıyla korunan şarkılarına erişmesini engellemelerini istiyor. Ayrıca YZ üretimi şarkıların bu platformlardan kaldırılmasını talep ediyor.

UMG, belirli YZ hizmetlerinde şarkıların hak sahiplerinden gerekli izinler alınmadan kullanıldığını iddia ediyor.

Sorun yasal olarak yeni ve çözülmemiş bir mesele olmakla birlikte önümüzdeki günlerde YZ’ye yönelik yeni telif hakkı davaları görülmeye başlayacak gibi duruyor.

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) Ekim ayında konuyla ilgili sert bir tavır almış, YZ şirketlerinin mevcut müziği kullanarak topluca telif haklarını ihlal ettiği konusunda doğrudan uyarıda bulunmuştu.

Yakın bir zamanda aralarında yüzlerce teknoloji, bilim ve akademik liderlerin de bulunduğu 1.000’den fazla imza sahibi, dünyadaki tüm yapay zeka laboratuarlarına yapay zeka çalışmalarına ara verme çağrısında bulunmuştu.

Geniş kapsamlı müzik endüstrisi paydaşlarının yer aldığı Yapay Zeka kampanyası “Human Artistry Campaign”  ile de YZ’nin kontrollü kullanımı için yedi temel ilke benimsenmişti.

Şimdi Çin hükümeti, ülkedeki üretken Yapay Zeka gelişiminin kısıtlanmasını kendi elinde tutmak için öneriler hazırladı. Çin Siber Uzay İdaresi (CAC) tarafından yayınlanan “Üretken Yapay Zeka Hizmetleri İçin İdari Önlemler” adlı yayın, Çin’de üretken yapay zeka ürünlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve kullanılması için geçerli olacak.

CAC, teknoloji firmalarının YZ hizmetlerinin tüketiciler tarafından kullanılabilmesi için önce “ulusal ağ bilgi departmanına” güvenlik değerlendirmelerini sunmaları gerekeceğini söylüyor. Önlemler, algoritmalara, modellere ve kurallara dayalı metin, resim, ses, video, kod ve diğer içerikleri oluşturmak için kullanılan YZ destekli teknolojiyi içeriyor.

Kurallara göre, Çin’deki YZ hizmet sağlayıcılarından kullanıcıların, “YZ tarafından oluşturulan içeriği, bilimsel olarak anlamalarını ve rasyonel bir şekilde kullanmalarını ve oluşturulan içeriği başkalarının imajına, itibarına ve diğer meşru haklarına ve çıkarlarına zarar verecek şekilde kullanmamalarını”, sağlamaları istenecek.

Öte yandan BNP Paribas Exane’nin medya ve teknoloji analisti olan William Packer, yapay zeka tarafından yaratılan çok sayıda müziğin UMG ve diğer büyük yapım şirketleri için “pazar payı kaybını hızlandırabileceğini” savundu. Packer’a göre yapay zeka ile üretilmiş milyonlarca şarkı majörler için bir tehdit.

Örneğin Yapay Zeka destekli bir müzik yapma girişimi olan Boomy, 2019’da piyasaya sürüldüğünden bu yana kullanıcılarının 12 milyondan fazla şarkı oluşturduğunu söylüyor.

Majörlerin 2017-2022 arasındaki beş yıl boyunca, Spotify payının % 87’den % 75’e düşmesine de dikkat çekiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın