Sevgililer Günü partisi düzenleyen de oldu, siyaset tartışan da
Stanford Üniversitesi ve Google'dan araştırmacılar, bir sanal evren yaratarak içine 25 yapay zeka botu yerleştirdi.
Henüz hakem onayından geçmeyen çalışmada bilim insanları, "insan davranışına benzer hareketlerin simülasyonunu elde etmek için" OpenAI'ın tasarladığı ChatGPT-3.5 dil modelini kullandı.
Çalışmada, üretici yapay zeka botlarının (Generative AI) kahvaltı ettiği, yemek pişirdiği, işe gittiği, resim yaptığı ya da yazı yazdığı görüldü. Üretici yapay zeka teknolojisi, özellikle makine öğrenimi ve yapay zekayı bir araya getirerek orijinal içerikler üretebiliyor.
Ünlü video oyunu The Sims'in de ilham kaynağı olduğu çalışmada üretilen sanal evrene "Smallville"adı verildi.
Araştırmacılar, botlarının beklenenden çok daha gerçekçi sosyal davranışlar sergilediğini gördü.
Örneğin bir bot, Sevgililer Günü'ne özel bir parti düzenledi ve diğer botlara davetiyeler gönderdi.
Smallville'de düzenlenen belediye başkanlığı yarışında da aday olan botlar arasında kıyasıya çekişme yaşandı. Diğer botların siyaset ve toplumsal meseleler üzerine fikir alışverişinde bulunduğu da görüldü.
Söz konusu çalışmaya katılmayan Oxford Üniversitesi'nden bilgisayar bilimci Michael Wooldridge, araştırmanın bulgularını yapay genel zekaya (artificial general intelligence) giden yolda atılan "ilk adımlar" diye niteledi.
Yapay genel zeka, bir makinenin, bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirebilecek seviyeye ulaşmasını öngören bir kavram.