Ahtisaari; Kosova, Endonezya ve Kuzey İrlanda'daki çatışma bölgelerinde barışa aracılık etmesiyle tanınmıştı.
Savaşları ve çatışmaların kaçınılmaz olduğunu kabul etmeyi reddeden Finlandiyalı politikacı, Nobel Barış Ödülü'nü kabul ederken "Barış bir irade meselesidir. Bütün anlaşmazlıklar çözülebilir ve onların sonsuza dek sürmesine izin vermenin hiçbir mazereti olamaz" demişti.
Küresel şöhreti, Soğuk Savaş sonrası dönemde Finlandiya'nın imajını güçlendirdi.
Ahtisaari, Finlandiya'da cumhurbaşkanı olmasına rağmen siyaset üstü bir adamdı.
Finlandiya'nın Avrupa Birliği üyeliğini desteklemişti.
Sık sık seyahat yapması ise eleştirildi. Ona bu gezilerinden dolayı "Gezgin Mara" derlerdi.
Ahtisaari, kendi döneminde Finlandiya'nın mutlaka NATO üyesi olması gerektiğini açıklayarak parti politikasının dışına çıkmış ve herkesi şaşırtmıştı.
Şu an Rusya'nın bir parçası olan Viipuri'de doğan Ahtisaari, 2 yaşındayken ailesiyle birlikte Sovyet saldırısından kaçmak zorunda kalmıştı.
Kendisi için 'Sonsuza kadar yerinden edilmiş bir kişi' ifadesini kullanan Ahtisaari'nin ilk büyük diplomatik başarısı Namibya'nın bağımsızlığını kazanmasına yardımcı olmaktı.
1999 yılında Slobodan Milosevic'i NATO'nun Kosova şartlarını kabul etmeye ikna etmişti.
Daha sonra Kuzey İrlanda'daki sorunların çözülmesine yardımcı oldu. Peşinden Kriz Yönetimi Girişimi adıyla bağımsız bir kuruluş oluşturdu. Enodonezya'da Açe'de 30 yıl süren çatışmaları sona erdiren anlaşmada onun parmağı vardı.
Son dönemlerinde Kosova'nın bağımsızlığının yolunun açılmasına yardımcı oldu.
Peşinden de Nobel Barış ödülünü kazandı.
ERDOĞAN, DEVLET NİŞANI VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası barış ve güvenliğe yaptığı katkılardan dolayı Ahtisaari'ye Devlet Nişanı vermişti. Ahtisaari, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini de destekliyordu.