Yeni Günaydın
Geri

Trump’ın Görevdeki İlk Ayı: Piyasalar Nasıl Etkilendi?

Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden bu yana önemli trendler sergiledi. Euronews Business, ABD Başkanı'nın geçtiğimiz ayki politikaları çerçevesinde varlık sınıflarındaki başlıca eğilimleri gözden geçiriyor.
Trump’ın Görevdeki İlk Ayı: Piyasalar Nasıl Etkilendi?
Haberler / Dünya
20 Şubat 2025 Perşembe 16:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Donald Trump'ın Beyaz Saray'da göreve başlamasının üzerinden bir ay geçti. ABD'nin yeni başkanı, kapsamlı gümrük tarifeleri, federal çalışanlara yönelik kesintiler, Ukrayna savaşında barış görüşmelerinin başlatılması gibi vaat ettiği politikaları hızla hayata geçiriyor. Bu olayların sonuçları belirsizliğini korurken, finansal piyasalarda öne çıkan bazı eğilimler yatırımcıların onun politika duruşuna nasıl tepki verdiğini yansıttı.

Düşen ABD doları
ABD doları, Trump'ın geçen yıl 5 Kasım'daki seçim zaferinden Ocak ayı başındaki zirvesine kadar yükseldi. Ancak, Trump'ın 20 Ocak'ta göreve başlamasından bu yana yükseliş eğilimini tersine çevirdi ve dolar endeksi (DXY) 19 Şubat'taki piyasa kapanışı itibarıyla 109'un üzerinden 107'ye gerileyerek yüzde 2,2 düşüş gösterdi.

Doların zayıflamasında birkaç faktör etkili oldu.

İlk olarak, piyasalar Trump göreve başlamadan önce güçlü bir doları fiyatlamıştı ve kâr elde etme geri çekilmeye neden olmuş olabilir. İkinci olarak, Meksika ve Kanada'ya yönelik gümrük vergilerinin yanı sıra küresel ticaret ortaklarına yönelik karşılıklı gümrük vergilerini erteledi. Çelik ve alüminyuma uygulanan ve muhtemelen otomobil üreticileri, bilgisayar çipleri ve eczacılık ürünlerini de kapsayan yüzde 25'lik vergileri de açıklamasına rağmen, bu ithalat vergileri Nisan ayına kadar yürürlüğe girmeyecek. Şu ana kadar fiilen uygulanan tek gümrük vergisi Çin'e uygulanan yüzde 10'luk ek vergi oldu ve bu da derhal karşı tedbirlerin alınmasına yol açtı.

Sonuç olarak, enflasyonda ani bir canlanma korkusu azaldı ve doların eğiliminde tersine dönüşe yol açtı. Bu arada, ABD devlet tahvili getirileri de aynı nedenle göreve başlamasından bu yana düşüş gösterdi. Bir diğer önemli faktör ise Federal Rezerv'in (Fed) borç tavanı limitleri nedeniyle bilanço küçültme işlemlerini yavaşlatması gerekebileceğinin sinyalini vermiş olması. Bu da merkez bankasının yüksek kamu borcu seviyelerini koruyarak borçlanma maliyetlerini baskılayacağını ve dolayısıyla doları zayıflatacağını gösteriyor.

Rekor kıran hisse senedi piyasaları
Trump'ın göreve başlamasından bu yana küresel piyasalar, özellikle de Avrupa hisse senetleri yükseliş eğiliminde. Kapsamlı gümrük tarifelerinin uygulanmasındaki gecikme, riskli hissiyatı destekleyen önemli bir faktör olabilir. Bununla birlikte, ralliyi yönlendiren temel unsurlar arasında daha düşük küresel faiz oranları beklentileri, devam eden yapay zeka çılgınlığı ve olumlu kurumsal kazançlar yer alıyor. Bu arada, Trump'ın Rusya ile başlattığı barış görüşmeleri Avrupa savunma hisselerini canlandırdı.

Aslında, Avrupa borsalarındaki yükseliş geniş tabanlı oldu ve tüm sektörler geçtiğimiz ay boyunca kazanç sağladı. Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını düşürmeye devam etmesini ve potansiyel olarak savunma harcamaları için ek özel fonlar getirmesini bekliyor.

Trump'ın politikaları da finans, teknoloji ve sanayi gibi Avrupa sektörlerini dolaylı olarak destekleyerek geniş çaplı kazançlara yol açtı. ABD'nin yapay zeka altyapısına 500 milyar dolar yatırım yapacağını açıklaması, bankacılık sektörünü serbestleştirme sözü ve AB'ye savunma harcamalarını artırma çağrısı bu sektörlerin daha iyi performans göstermesine katkıda bulundu.

Altın için tüm zamanların en yüksek seviyesi
Altın geçtiğimiz ay istisnai bir varlık oldu ve Trump'ın göreve başlamasından bu yana altın vadeli işlemleri yüzde 8 artış gösterdi. Güvenli liman varlıklarına olan talep, potansiyel bir küresel ticaret savaşı ve yavaşlayan ekonomik büyümeye ilişkin endişeler nedeniyle arttı. Zayıflayan ABD doları da altının yükseliş ivmesine katkıda bulundu. Buna ek olarak, Trump yönetimi Elon Musk'ın yardımıyla binlerce federal çalışanın işine son verdi. Bu da işsizliğin artmasına ve tüketici harcamalarının zayıflamasına yol açabilir.

Capital.com'da kıdemli piyasa analisti olan Kyle Rodd, "Şimdiye kadar, bu piyasalar için daha yıkıcı oldu ve enflasyon ve uzun vadede büyüme için yukarı yönlü riskler getirdi," dedi. "Bir diğer kilit soru da, DOGE'nin azalt-ve-yak yaklaşımının istihdam ve harcamaları nasıl etkileyeceğidir."

Düşen petrol fiyatları
Ham petrol fiyatları Trump'ın geçen ay göreve gelmesinden bu yana baskı altında. Brent vadeli işlemleri yüzde 6,6 ve WTI vadeli işlemleri yüzde 7,8 düştü. Bu durum, "Sondaj yap, bebeğim, sondaj yap" sloganıyla petrol üreticilerine üretimi arttırma çağrısında bulunan Trump'ın küresel ham petrol fiyatlarını düşürme hedefiyle örtüşüyor.

Rusya ile yürüttüğü barış görüşmeleri, ülkenin petrol ihracatı üzerindeki yaptırımların hafifletilmesini de içerebilir. Düşen enerji fiyatlarının, yüksek tarifelerin neden olduğu fiyat artışlarını telafi edeceğini savundu. Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Bitcoin yatay seyrediyor
Trump'ın göreve başlamasından bu yana, Amerika'yı "bir kripto başkenti" yapma vaadini çevreleyen iyimserliğin azalmasıyla Bitcoin fiyatları yüzde 4 düştü.

Bunun nedeni somut politika katalizörlerinin eksikliği olabilir. Trump şu ana kadar sadece yönetiminin "ulusal dijital varlık stoku" oluşturup oluşturmayacağını değerlendireceğini açıkladı. Ancak, Bitcoin meraklıları için bir hayal kırıklığı olabilecek bir Bitcoin rezervi belirtmedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Yeni Günaydın