Güney Kore'yi ziyaret eden bir kadın üç günde 15 güzellik prosedüründen geçti.
Asya ülkesi, cilt bakımı ve makyaj ürünlerinin yanı sıra estetik cerrahi sektörüyle son yıllarda güzellik endüstrisinin merkezi konumuna geldi.
Kişi başına en çok estetik cerrah düşen Güney Kore, "dünyanın cerrahi başkenti" diye biliniyor ve fiyatların nispeten uygun olması ziyaretçi akınına uğramasına yol açıyor.
TikTok fenomeni Yerim Lee de düzenli olarak başkent Seul'e giderek bazı prosedürlerden geçiyor. Lee ülkeyi son ziyaretinde üç gün içinde yüzü ve vücuduna yönelik 15 ayrı işlemden geçmiş.
11 yaşına kadar Güney Kore'de yaşayan fenomen, "20'lerinin ortasına geldiği için" ara sıra botoks yaptırmaya başlamış. New York'ta yaşayan Lee, "Botoks ve dolgu yaptırmak için Kore'ye uçak bileti almak, burada yaptırmaktan gerçekten daha ucuz" diyor.
Geçirdiği operasyonları TikTok videosunda açıklayan Lee, kalıcı makyajla kaşlarını yaptırdıktan (microblade) sonra farklı bir klinikte yüzü için çeşitli işlemlerden geçmiş: Kolajen üretimini artıran iğne; alnı, çenesi ve kaş arasına botoks; yüz ve boyundaki benleri yok eden lazer ve yüz hatlarını belirginleştirmek için bir ultrason tedavisi.
Ayrı bir klinikteyse omuzlarının görünümünü değiştirmek için botoks ve kollarındaki yağı eriten iğneler yaptırmış. Daha sonra çenesindeki yağlar için de işlemden geçen Lee, toplamda yaklaşık 4 bin 500 dolar ödediğini söylüyor.
Fenomen, bazı işlemler kendisine ücretsiz sunulsa da bu fiyatları başka bir yerde bulamayacağını belirtiyor.
Öte yandan Lee, Güney Kore'de estetik cerrahi işlemlerden geçmek isteyenleri uyarıyor. Önceden iyi bir araştırma yapılması gerekiyor ve Korece bilmenin epey işe yaradığını ekliyor.
Ayrıca Lee, bütün işlemleri aynı klinikte yaptırsaydı daha iyi olacağını düşünüyor. Operasyonların ardından yüzü uzun süre şişik kalmış ve bunların alerji yaptığından endişelenmiş.
TikTok fenomeni özellikle daha önce bu tarz operasyonlardan geçmeyenlerin doktorla etraflıca konuşmasını tavsiye ediyor. Bütün işlemleri tek bir klinikte yaptırarak beraber nasıl etki yaratacakları hakkında daha iyi bir uzman görüşü alınacağını söylüyor.
Lee, güzellik standartlarına uymak için estetik operasyonlardan geçmenin sorun olmadığı görüşünde:
Bu iyi ya da kötü bir şey değil, sadece kültürün içine işlemiş durumda.
Ancak uzmanlar bu sektörün karanlık bir yüzü de olduğunu söylüyor.
Güney Kore'deki güzellik standartları, bazı tarihçilere göre Joseon Krallığı'na kadar uzanırken bazıları da 1950'lerde başlayan ABD etkisiyle ortaya çıktığını söylüyor.
Bu konu üzerine kitap yazan gazeteci Elise Hu "Kore'de güzelliği siyasi, ekonomik ve sosyal sermayenin bir biçimi olarak gören bir toplum gördüm" diyor.
Bazı kişiler bu standartlara uyma çabası içinde özgüvenlerinin zedelendiğini söylerken, uzmanlar da belirli bir şekilde görünme saplantısının ruh sağlığını kötü etkileyeceğini belirtiyor. Hu da şu ifadeleri kullanıyor:
Bizi birbirimizi ve kendimizi dış görünüşümüzden dolayı yargılamaya yönlendiriyorlar ve bu da gerçekten yabancılaştırıcı olabiliyor.
2018'de Güney Kore'de "korseden kaçış" diye bir hareket başlatılmış ve yüzlerce kadın bu güzellik standartlarıyla mücadele etmek için makyaj malzemelerini parçalamış ve saçlarını kestirmişti.
Estetik operasyonların yaratabileceği fiziksel hasar karşısında da dikkatli olmakta fayda var. Bu yıl ocakta Çin'in Seul'deki büyükelçiliği, Güney Kore'de estetik ameliyat yaptırmanın yüzde ciddi değişimlere ve hatta ölüme yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.