TikTok başta ABD olmak üzere birçok ülkede uygulama içi satın alımları teşvik ederek e-ticarette Amazon'a rakip oldu.
Bu esnada Amazon e-ticaretteki hakimiyetini sürdürmek için yeni taktikler deniyor. Örneğin genç müşterileri cezbetmek için uygulamasına sosyal öğeler ekledi ve alışveriş fenomenlerinden oluşan bir ağ kuruyor.
Çinli ByteDance firmasının bünyesinde geliştirilen TikTok, geçen ay ABD'de TikTok Shop adlı alışveriş özelliğini başlattı ve halihazırda her gün saç fırçaları, diş beyazlatma ürünleri ve sonbahar temalı giyim ürünleri gibi toplamdayaklaşık 7 milyon dolar değerindeki ürünleri satıyor.
Sonuç olarak iki şirket, büyük pazarda yer kapmak için yarışırken, sosyal medya üzerinden yapılan ticaretin 2025'e kadar 100 milyar dolarlık bir pazara dönüşeceği tahmin ediliyor.
ABD'nin köklü gazetelerinden Wall Street Journal, iki şirketin çevrimiçi ticarette kullanıcılara sunduğu avantajları ele aldı.
Gazete, çeşitli başlıklarda hangi platformun daha avantajlı olduğunu değerlendirdi.
Müşteri güveni: Avantaj, Amazon'da
Bu başlıklardan ilki olan "müşterinin güvenini" kazanmada Amazon yılların verdiği e-ticaret deneyimi dolayısıyla daha avantajlı gibi görünüyor.
Seattle'da yaşayan 26 yaşındaki Deanna Arora, kısa süre önce TikTok Shop'tan ilk alışverişini yaptı. Fenomenlerin hakkında paylaşımlar yaptığı 9 dolarlık bir saç fırçası satın alan kullanıcı, ürünün gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu halen bilmediğini söylüyor.
"Amazon'daki incelemelere daha çok güveniyordum" diyen Arora, sözlerini şöyle sürdürüyor:
Ancak TikTok'tan çok etkilendim. TikTok'un kâra dönüştürmeye çalıştığı da bu tür bir heyecan.
Bu arada TikTok, kullanıcıların platformda satın alınan ürünlerin orijinalliğini doğrulaması için yeni yollar bulmaya çalışıyor.
Şirket, alışveriş özelliğini daha önce Britanya'da denemiş ama beklediği başarıyı yakalayamamıştı. Şimdiyse yeni özellikler ve daha güvenilir satıcılarla ABD'de bu işi canlandırmaya çalışıyor. Satıcıların kimliklerini inceliyor ve seçtikleri ürünleri tanıtmak için platformdaki bağımsız fenomenlere güveniyor.
Kullanıcı etkileşimi: Avantaj, TikTok'ta
TikTok'un en büyük avantajıysa son derece yaygın kullanılması.
ABD'li kullanıcıların günde ortalama iki saatini TikTok'ta geçirmesi diğer şirketleri kıskandırıyor. Android cihazların kullanımını izleyen pazar araştırma firması data.ai'a göre, ABD'li müşteriler Amazon'da günde ortalama 9,7 dakika harcıyor.
Kullanıcıları daha uzun süre etkileşimde tutmak ve genç kullanıcılara hitap edecek alışveriş deneyimleri oluşturmak amacıyla Amazon, uygulamasına daha fazla sosyal özellik entegre etmeye çabalıyor.
Örneğin Inspire adı verilen bir özellik, kullanıcılara, müşterilerin uygulama aracılığıyla satın alabilecekleri ürünleri içeren TikTok tarzı bir fotoğraf ve video akışı sunuyor.
Şirket bu hafta uygulamadaki kullanıcıların ilgilendikleri ürünler hakkında tanıdıklarından geri bildirim almalarına olanak tanıyan başka özelliği de test ettiğini açıklamıştı.
Teslimat: Avantaj, Amazon'da
TikTok'un Amazon'a rakip olabilecek bir lojistik sistemi oluşturmak için kat etmesi gereken uzun bir yol var.
Düzenli bir Amazon müşterisi olan Krystal Sprouse, yakın zamanda Taylor Swift'in "Reputation" albümünün plak baskısının TikTok'un yeni alışveriş platformunda 26 dolara satıldığını duydu.
Sprouse bu fiyatı uygun buluğu için ürünü hemen aldı. Ancak alışveriş deneyimi Amazon'daki kadar kusursuz değildi. TikTok'tan gelen paketin teslim edilmesi bir hafta sürdü ve geldiğinde hasarlıydı.
Sprouse, "Sabırsız biriyim, bu yüzden Amazon'un ertesi gün teslimat yapmasını tercih ederim" dedi.
Fenomen ordusu: Avantaj, TikTok'ta
İki şirket aynı zamanda fenomenler konusunda da yarışıyor.
Amazon, içerik üreticileri finansal teşviklerle cezbeden bir program başlattığı 2017'den bu yana epey ilerleme kaydetti. Bazı fenomenler için, ödemeler tam zamanlı bir işin yerini alabilecek hale geldi. Örneğin Michelle Lei, geçen yıl yazılım mühendisliği işinden ayrılıp tam zamanlı bir Amazon fenomeni olmuştu.
Lei, markalardan gelen tek seferlik komisyonlar da dahil olmak üzere ayda binlerce dolar kazandığını söylüyor. Fenomen, Amazon'da satılan ev dekorasyonu ürünlerini yine TikTok ve Instagram kanalları aracılığıyla tanıtıyor.
Yine de fenomenler, TikTok'un vazgeçilmez özelliği.
20 yaşındaki Kayla Ruliffson, 100 bin TikTok takipçisine makyaj ve cilt bakımı ürünlerini tanıtıyor. TikTok Shop'la tanışan Ruliffson birkaç gün içinde 3 bin dolar kazandığını söylüyor.
Independent Türkçe