Yeni Günaydın
Geri

Kredi Kartıyla Alışveriş Yapanlar Dikkat!

Bu hatayı yapanlar çok ağır cezalarla karşı karşıya kalacak
Kredi Kartıyla Alışveriş Yapanlar Dikkat!
Haberler / Ekonomi
3 Kasım 2023 Cuma 21:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yukarı çekmesi, kredi kartlarıyla yapılan alışveriş ve kredili ürün kullanım faizlerini de kısa sürede üç kat artırdı. Uzmanlar, faizlerin artmasının ardından kredi kartıyla alışverişlerde bu hatayı yapanların çok ağır cezalarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Bir süredir yaşanan yüksek enflasyon karşısında milyonlarca vatandaşın başvurmak zorunda kaldığı kredi kartları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırım kararları sonrası cep yakar bir hale dönüşürken, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde çok daha büyük bir tehlikenin ortaya çıktığı belli oldu.

KART ALIŞVERİŞLERİ İÇİN YENİ UYGULAMA

TCMB'nin politika faizini yüzde 35'e yükseltmesinin ardından bankalar, yasa gereği 1 Kasım itibarıyla kredi kartı ile alışverişler için uygulanan faiz oranını yüzde 3.71'e yükseltirken, nakit avans ve KMH gibi ürünler için uygulanan faiz oranı ise 4.47'ye çıkarıldı.

Bu kararın ardından bir büyük değişiklik de kredi kartı ile yapılan alışverişler için uygulandı.

KOMİSYON ORANI 6 KAT ARTIRILDI

Bankalar, haziran ayında 1.36 olan faiz oranlarının yalnızca dört ay içerisinde üç katına çıkmasının ardından harekete geçerek pos cihazı kullanan işletmelere komisyon oranında değişikliğe gidileceğini belirtti.

Yaz aylarında yüzde 0,49-0,79 seviyelerinde bulunan pos komisyonları, faiz hamlelerinin ardından bankalar tarafından yüzde 3.5'e çıkarıldı. Alınan bu kararın müşteriler içinse farklı bir önemi bulunmakta...

KARTLA ALIŞVERİŞTE BUNU YAPANLARA AĞIR CEZA KESİLEBİLİR

Birçok işletme, komisyon farkı nedeniyle yaşayacağı gelir kaybını fiyatlara yansıtarak telafi etme yolunu tercih ederken, bu zamlar kart ile alışveriş yapan milyonlarca vatandaşın cebini etkileyecek.

Küçük ve orta boyuttaki bazı işletmeler ise komisyon oranlarındaki artışın ardından pos cihazlarını kullanımdan kaldırırken, ticaretlerini QR kodu yoluyla devam ettirme kararı aldı. Ancak bu uygulamanın yol açacağı sorunlar nedeniyle çok ağır bir cezası olabilir.

Uzmanlar, müşterinin banka hesabından işletme sahibin banka hesabına yapılan para transferine yönelik ticaretin büyük bir 'vergi dışı gelir' sorunu ortaya çıkarabileceğini belirtirken, bu yola başvuran işletmelerin ilerleyen günlerde atılacak adımlarla çok ağır ekonomik cezalarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

KART FAİZLERİ YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın hafta başında yapmış olduğu enflasyon raporu sunumunda "Enflasyon noktasında ciddi bir geri çekilme yaşanana kadar sıkı para politikaları devam edecek" ifadelerini kullanması, TCMB'nin gelecek ay yeniden 500 baz puan faiz artıracağı yönünde bir beklentiye yol açtı.

KREDİ KARTINA FAZLA PARA ÖDEMEMEK İÇİN TEK YOL BU

Merkez Bankası'nın halihazırda yüzde 35 olan politika faizini yüzde 40'a yükseltmesi, kredi kartı akdi faizlerini yüzde 4.17 seviyesine yükseltirken, nakit avans ve KMH için uygulanan faizi ise 4.93'e çıkaracak.

1 Aralık itibarıyla geçerli olacak bu değişiklikler, kart borcunun tamamının ödenmemesi halinde çok daha yüksek ekstrelerin gelmesine neden olacak.

Uzmanlar, faiz artırımlarının bir süre daha devam edeceğini ve 2024 yılında uzun süre yüksek faizler ile yola devam edileceğini belirtirken, vatandaşlara "Acilen kredi kartlarınızın limitini düşürün" uyarısında bulundu.

Teknik olarak kredi kartı limitleri kullanılarak taksitle yapılmayan alışverişler, bir aylık kredi sınıfında değerlendiriliyor. Bu nedenle ekstre borcunun tamamının ödenmesi halinde, kullanıcılara ilave bir faiz bedeli çıkmamakta.

ASGARİ ÖDEME YAPANLAR YANDI

Ancak Türkiye'deki mevcut hayat pahalılığı ve kredi kartı kullanıcı sayısında yaşanan patlama, birçok insan için kart borcunun asgari ödeme tutarının dahi güçlükle ödenebilmesine yol açıyor.

Asgari borcunu ödeyen vatandaşlar ise, neredeyse borcunu hiç ödememiş gibi gelecek aylarda aynı ekstre bedelleri ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın