Yeni Günaydın
Geri

Tarihi Skandal: 400 Yıllık Aile Sırrı DNA İle Çözüldü!

ABD'deki ilk İngiliz yerleşiminde bulunan mezarlar, 17. yüzyıl aile skandalını aydınlattı
Tarihi Skandal: 400 Yıllık Aile Sırrı DNA İle Çözüldü!
Haberler / Kültür-Sanat
26 Ağustos 2024 Pazartesi 16:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

17. yüzyıla ait mezarlarda gömülü kişilere dair gizemi çözen bilim insanları, 400 yıllık bir aile skandalını gün yüzüne çıkardı. 

Amerika'daki ilk kalıcı İngiliz yerleşimi olan Jamestown'da 1608-1616 döneminde kullanılan bir kilisede, 2013'te isimsiz 4 mezar bulunmuştu. 

Tabutların özenle tasarlanması, burada yatan kişilerin toplumun önde gelen kesiminden olduğuna işaret ediyordu.

Jamestown kayıtlarının incelenmesi sonucu mezarlardaki iki kişinin, 1610'da göreve gelen vali Thomas West'in akrabası olduğu tespit edilmişti: 20'lerinde ölen Yüzbaşı William West ve 34 yaşında hayatını kaybeden Sör Ferdinando Wenman. 

Diğer mezarlarda yatan kişiler de Rahip Robert Hunt ve Yüzbaşı Gabriel Archer adlı, akrabalık bağı bulunmayan iki kişiydi. 

Wenman'ın annesi Jane, valinin halasıydı ancak West'in yöneticiyle aynı soyadını paylaşmasına karşın nasıl bir akrabalık bağı olduğu bilinmiyordu. 

Antiquity adlı hakemli dergide yakın zamanda yayımlanan bir çalışmayı yürüten ekip, bu gizemi çözmek adına kemik kalıntılarının antik DNA'sını (aDNA) inceledi. 

Epey bozulmaya uğrayan aDNA, genellikle türlerin evrimi çalışmalarında kullanılsa da tarihi gizemlerde pek başvurulmuyor. 

Smithsonian Enstitüsü'nde bağlı Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden Kari Bruwelheide, ortak yazarı olduğu çalışma hakkında "aDNA bizi hiç beklemediğimiz, onsuz asla gidemeyeceğimiz bir yere götürdü" diyor.

Pek iyi korunmamış olan DNA örneklerinden net bir sonuç almak isteyen araştırmacılar, sadece anne tarafından geçen mitokondriyal haplogruplarına baktı. Analiz sonucunda mezardaki Wenman ve Yüzbaşı West'in kalıntılarında, nadir görülen H10e adlı haplogrup tespit edildi.

İkilinin anne tarafından yakın akraba olduğuna işaret eden bulgular bilim insanlarını şaşkına çevirdi. 

Harvard Üniversitesi'nden çalışmanın bir diğer yazarı Dr. Éadaoin Harney şöyle diyor:

Yüzbaşı William West'in soyadıyla ve Ferdinando Wenman'ın annesinin soyadı 'West' olduğu için aralarındaki ilişkinin baba tarafından geldiği varsayılıyordu.

Döneme ait bulabildikleri kayıtları araştırmaya koyulan ekip, 1616 tarihli bir mahkeme kaydında aradığını buldu: Yüzbaşı West malvarlığını, Jamestown Valisi'nin diğer halası Mary Blount'a bırakmıştı. Kayıtlarda Mary'nin, "evlenmemiş ve hayatını kaybetmiş kız kardeşi Elizabeth yerine" Yüzbaşı West'i yetiştirdiğini belirtiyordu.

Araştırmacılar Yüzbaşı West, Vali Thomas West ve Ferdinando Wenman'ın kuzen olduğu sonucuna vardı. 

Makalede, "Şifreli dil kullanımı ve Yüzbaşı West'in, Elizabeth'in oğlu olduğunun resmi belgelerde belirtilmemesi, doğumunun gayrimeşru olduğu ihtimalini destekliyor" diye yazdılar. 

Çalışmanın ortak yazarı Michael Lavin, CNN'e yaptığı açıklamada "Kendilerine yeni bir hayat kurmak için buraya gelen insanların da tıpkı bizim gibi aile sırları ve dramları vardı" diyerek ekliyor:

Bu sırları 400 yıldan uzun bir süre sonra ortaya çıkarabilmemiz, tarih ve bilim camiasının inanılmaz bir başarısı.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın