Yeni Günaydın
Geri

Şizofreni, Denisovalılarla Çiftleşmekten Kaynaklanıyor Olabilir!

Keşfedilen genetik varyasyon, Neandertallerde yok
Şizofreni, Denisovalılarla Çiftleşmekten Kaynaklanıyor Olabilir!
Haberler / Kültür-Sanat
12 Kasım 2023 Pazar 16:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sıklıkla modern insan diye de anılan Homo sapienslerin yaklaşık 60 bin yıl önce Afrika'dan çıkıp Avrasya'ya gittiğinde diğer insan türleriyle çiftleştikleri biliniyor.

Bu türler arasında Neandertaller ve Denisova insanları var. Söz konusu melezleşmeler sırasında aktarılan bazı genler, modern insanın soğuk iklime ayak uydurmasını sağlarken, bazı mevcut hastalıkların nedeni durumunda.

Yeni bir araştırmada Denisovalılardan gelen genlerin de modern insanın şizofreni ve diğer ruh sağlığı bozukluklarına karşı duyarlılığını artırdığı tespit edildi.

Araştırmacıların analizlerine göre, Afrika dışındaki tüm bölgelerden nüfuslarda SLC30A9 adı verilen bir genin özel bir varyantı var.

Bu varyant, uzak geçmişte Denisovalılarla çiftleşmenin doğrudan sonucu olarak elde edilmiş gibi görünüyor.

Varyant, Neandertal genomunda yer almıyor, dolayısıyla bu türün genin kaynağı olduğu düşünülmüyor.

Hakemli bilimsel dergi PLOS Genetics'te yayımlanan çalışmanın ortak yazarı Ana Roca-Umbert, "Gözlemlenen genetik varyantın geçmişte arkaik insanlarla, muhtemelen Denisovalılarla çiftleşmemizden kaynaklandığını belirledik" dedi.

Bir diğer ortak yazar Jorge Garcia-Calleja da şöyle ekledi:

Görünüşe göre değişim faydalı oldu ve insanlar için seçici bir avantaj olduğu kanıtlandı. Sonuçta SLC30A9 genindeki bu varyasyon seçildi ve bugünkü popülasyonlara kadar ulaştı.

Ekip, Denisovalı varyantının insan fizyolojisini nasıl etkilediğini incelemek için de çeşitli deneyler yaptı.

Bulgular, söz konusu genin hücre metabolizmasında birtakım değişikliklere yol açarak "çinkonun aşırı yüklenmesini" önlediği ve işlevselliği artırdığı görüldü.

Ekip bu gözleme dayanarak söz konusu varyantın, Homo sapiens atalarının soğuğa daha iyi adapte olmasını sağladığını düşünüyor.

Ancak çinko dengesizlikleri nörolojik bozukluklara neden olabileceğinden, insanın zihinsel sağlığımız üzerinde iz bırakmış olması da mümkün.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın