Yeni Günaydın
Geri

Siirt'te Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi!

Yeni kılıç otu türü "gladiolus siirtensis/Siirt kılıç otu" adıyla literatüre girdi.
Siirt'te Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi!
Haberler / Kültür-Sanat
26 Ocak 2023 Perşembe 19:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Siirt'in Pervari ilçesinde yapılan araştırmalarda yeni bir bitki türü keşfedildi. Türk bilim insanları tarafından keşfedilen yeni bitki türü, bilimsel bir dergide hakem sürecinden geçtikten sonra bilim dünyasına kazandırıldı. Yeni kılıç otu türü "gladiolus siirtensis/Siirt kılıç otu" adıyla literatüre girdi. İşte ilginç keşfin detayları...

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Botan Herbaryumu Kurucusu Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Süleyman Mesut Pınar ve Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Eroğlu, "Siirt İlinin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzlemesi Projesi" kapsamında sahada çalışma yürüttü.

Ekip, çalışmada Pervari ilçesine bağlı Kovanağzı köyü kırsalında daha önce görmedikleri kılıç otu türüne rastladı.

3 YILLIK ARAŞTIRMA

Bitki türünden örnekler alan akademisyenler, yaklaşık 3 yıl süren detaylı araştırma yaptı. Araştırma sonucu Latince kurallarına uygun şekilde "gladiolus siirtensis" adı verilen bitki türü, Phytotaxa dergisinde yayımlandı.

Doç. Dr. Mehmet Fidan, Türkiye'nin yaklaşık 12 bin bitki türüyle çeşitlilik bakımından oldukça zengin olduğunu söyledi.

Bu bitki türlerinden yaklaşık 4 bininin endemik olduğunu aktaran Fidan, farklı bölgelerden topladıkları bitkileri herbaryumda (bitki müzesi) incelediklerini belirtti.

'BİLİM DÜNYASINA KAZANDIRDIK'

Proje kapsamında 2018'de yaptıkları arazi çalışmasında yeni bir kılıç otu türüyle karşılaştıklarını aktaran Fidan, "Tabii bir bitkinin bilim dünyasına kazandırılması süreci en az 3 yılı buluyor. Çünkü ekolojik faktörlere bağlı değişkenlikler gösterdiği için en az 3 yıl takip etmemiz gerekiyor. 2018'de tespit ettiğimiz bitkiyi 3 yıl takip ettik. Bulduğumuz bu bitkiyi bilimsel bir dergide hakem sürecinden geçirdikten sonra bilim dünyasına kazandırdık. Bunun gibi birçok bitkinin bu bölgede var olduğunu ifade edebiliriz." diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın