Yeni Günaydın
Geri

Sezar'ın Parfümü Yeniden Üretildi!

Antik Roma'nın İmparatoru Julius Sezar'ın kullandığı parfüm içeriği günümüzde yeniden üretildi. Parfüm, Türkiye, Fransa ve İtalya'da aynı anda satışa çıkacak.
Sezar'ın Parfümü Yeniden Üretildi!
Haberler / Gündem
31 Temmuz 2024 Çarşamba 20:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Antik dönemde kullanılan parfümleri gün yüzüne çıkaran Koku Kültürü ve Turizmi Derneği kapsamında, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenker Atila'nın danışmanlığı, İtalya'nın Milano kentinde bulunan parfümörlerin desteği ve dünyaca ünlü Parfüm Tasarımcısı Bihter Türkan Ergül'ün imzasıyla, Antik Roma'nın İmparatoru Julius Sezar'ın 'Telinum' isimli parfümü günümüze uyarlandı.

Uzun bir çalışmanın ürünü olan parfümde, kaya gülünden turunçgillere, oudan ambere antik kokular birleştirilerek hazırlandı. Parfüm, ekim ayından itibaren Türkiye, Fransa ve İtalya'da aynı anda satışta olacak.

PARFÜMDE İRİS ÇİÇEĞİ VE KAYA GÜLÜ ÖN PLANA ÇIKIYOR

DHA'nın haberine göre Koku Kültürü ve Turizmi Derneği'nden yeni parfüme yönelik yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: "Generallik yıllarında bütün Avrupa'yı, Anadolu'yu, Yunanistan'ı, Ege adalarını ve Mısır'ı ziyaret eden Sezar'ın yaşadığı dönemlerde (MÖ 100 - 44), antik çağlarda parfüm ve kozmetik ürünleri bütün Akdeniz dünyasında son derece popülerdi ve çok büyük bir ticari potansiyele sahipti. Özellikle üst düzey yöneticiler, generaller, rahipler ve zenginler herkesten farklı kokmak için bütün dünyadan değişik parfümler getirtiyor ya da çağın önde gelen özel parfümörlerine özel parfümler ürettiriyorlardı.

Sezar çok ünlü bir general ve diktatör olmasının yanında, hayat tarzı ve kıyafet tercihleriyle de her zaman halkın dikkatini çekmiş, örnek alınan bir şahsiyet olmuştu. Özellikle kullanmış olduğu parfümler halk tarafından büyük ilgiyle takip edilmişti. Sezar'ın nasıl koktuğu, parfümünün içeriğinde neler olduğu, parfümünü nereden aldığı ya da kimlere yaptırdığı her zaman büyük bir merak konusu olmuştu.

Gerek antik dönemde yaşamış yazarlar gerek o dönemde Sezar'a yakın çevrelerin eserlerinde bildirdikleri bilgilere göre Sezar'ın kullanmış olduğu parfümlerin içerikleri büyük oranda tespit edilebilmişti. Parfüm tasarımcısı Bihter Türkan Ergül'ün imzasını taşıdığı çalışma, Sezar'ın arkeolojik ve tarihsel veriler ışığında kullandığı kokulardan oluşuyor. Parfümde antik çağlarda kralların kullanmayı çokça tercih ettiği ve o dönemde ulaşılması oldukça zor olan iris çiçeği ve kaya gülü ön plana çıkıyor. Parfümde ayrıca nane, gül, limon, bergamot, lavanta, yasemin, nilüfer, menekşe, ud sedir ağacı, paçuli ve amber gibi kokular da yer alıyor.

Sezar, özellikle Mısır ile olan ilişkiler, Roma parfüm dünyasına birçok yenilikler getirmişti. Roma parfümleri; Akdeniz'in turunçgil ve çiçek etkili aromalarıyla, Mısır ve Mezopotamya'nın yoğun baharat ve reçine aromalarının birleşiminden oluşmaya başlamış ve olağanüstü güzellikte parfümler üretilmişti. Bu türden çok nadir kokulara sahip ve özel tasarlanmış bazı parfümlerin fiyatlarının günümüzdeki maliyetler göz önüne alındığında 200 bin liraya kadar çıkabildiği görülüyor."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın