Yeni Günaydın
Geri

Savaşta 4. Sıcak Temas İçin Geri Sayım!

Gelen son dakika haberine göre; Rusya'nın Ukrayna'ya işgal girişiminde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Dünya diken üstünde! 5. madde devreye girecek mi?
Savaşta 4. Sıcak Temas İçin Geri Sayım!
Haberler / Dünya
14 Mart 2022 Pazartesi 04:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gelen son dakika haberine göre; Rusya'nın Ukrayna'ya işgal girişiminde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Savaşı durdurmak için masaya oturan Kiev ve Moskova yönetimlerinden gün içinde arka arkaya açıklamalar geldi. ABD, Rusya'ya uyarıda bulundu ve NATO'nun 5’inci maddesini hatırlattı. Rusya ve Ukrayna'dan müzakere açıklaması geldi.

02.25: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy son yaptığı halka sesleniş konuşmasında, NATO’ya net mesajlar gönderdi. Zelenskiy, "Ve şimdi tekrar ediyorum. Eğer semalarımızı (Ukrayna Hava Sahası) kapatmazsanız, Rus füzelerinin sizin bölgenize, NATO topraklarına, NATO vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesidir" dedi.

02.10: Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya’nın yakın zamanda Odessa’ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, "Karadeniz’de 3-4 gün önce Rus paraşütçü birlikleri inecekti. Fakat hava şartlarından dolayı Sivastopol’e dönmek zorunda kaldılar. Fakat şimdi oradan geri dönüyorlar. Odessa ve bölgesinde paraşütçü asker inişi planlıyorlar. Odessa’da neler olduğunu ve kontrolün bizde olduğunu anlıyoruz. Onları karşılamak için bekliyorlar. Çernigov ve Kiev bölgelerinde olduğu gibi" ifadelerini kullandı. Danilov, Ukrayna askerlerinin Rus paraşütçü birliklerini karşılamak için hazır olduklarını ifade etti.

02.04: Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), ülkede daha önce kısıtlanan sosyal medya uygulaması Instagram'ın tamamen kapatıldığını duyurdu.

00.11: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un müzakerelerin dördüncü turuna ilişkin açıklamasından hemen sonra Ukrayna tarafı da görüşmenin yarın yapılacağını ancak çevrimiçi müzakerelerin aralıksız her gün devam ettiğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak, “Tekrar söylüyorum. Video konferans üzerinden müzakereler her gün aralıksız devam ediyor. Gruplar sürekli çalışıyor. Sorunların çok oluşu fazla zaman istiyor. 14 Mart Pazartesi yeniden müzakere gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

23.58: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sürerken, dünyanın birçok yerinde savaş karşıtı protestolar düzenlenmeye devam ediyor. Rusya’da da başkent Moskova olmak 37 ayrı kentte savaş karşıtı protesto düzenlendi. Düzenlenen gösterilerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aleyhinde slogan atan göstericilere, Rus polisi tarafından sert bir şekilde müdahale edildi. Kızıl Meydan’da başlayan protesto gösterilerinde öğleden sonra 500’e yakın gösterici gözaltına alınırken, ülke genelinde 850'den fazla kişi gözaltına alındı.

23.54: Rusya ve Ukrayna’nın anlaştığı tahliye koridorlarından her gün binlerce kişi güvenli kentlere tahliye edilirken, Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk bugünkü tahliyeler hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Bugün 10 insani koridordan 140 binden fazla kişinin tahliye edildiğini aktaran Vereşuk, “Özellikle, Donetsk bölgesindeki Vuhledar kasabasından üçte biri çocuk olan yaklaşık 200 kişi tahliye edildi. 75 çocuk daha Kramatorsk kentindeki Antoshka Yetimhanesi’nden tahliye edildi. Bugün toplamda 10 insani yardım koridoru çalıştı” dedi.

22.39: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dünyaca ünlü teknoloji devlerine seslenerek Rusya’daki hizmetlerine son vermeleri ve bu savaşı durdurmaları konusunda çağrıda bulundu. Zelenskiy, “Artık kararlar yarım verilemez. Sadece siyah ya da beyaz, iyilik ya da kötülük vardır. Ya barıştan yanasınızdır ya da Ukraynalı kadınları ve çocukları öldüren kanlı Rus agresifliğini destekliyorsunuzdur. Microsoft, Oracle ve SAP! Rusya’da hizmet vermeyi durdurun ve savaşı sonlandırın” ifadelerini kullandı.

22.32: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in barbarca eylemlerinin sadece Ukrayna'yı değil tüm insanlığı test ettiğini belirtti.

22.23: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya saflarında gönüllü olarak savaşa katılmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarına seslendi. Kuleba, Rusya’nın yanında yer almak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının uluslararası arenada savaş suçlusu sayılacağına dikkat çekerek, “Rusya, Ukrayna karşısında agresif bir savaş sergiliyor. Rus ordusu saflarına katılmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarını uyarıyorum bunu yapmayın. Biz uluslararası mahkemelerde dava açtık. Eğer hayatta kalırsanız savaş suçlusu sayılırsınız. Paraya ya da başka bir şeye de değmez” ifadelerini kullandı.

MÜZAKERE AÇIKLAMASI

21.13: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rus basınına verdiği demeçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4’üncü turunun yarın yapılmasının planlandığını açıkladı.

20.57: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 24 Şubat’tan bu yana devam eden saldırıları nedeniyle Ukrayna’da ünlü Okean Elzi grubunun solisti Sviatoslav Vakarchuk, Lviv şehrindeki tren garında halka moral konseri verdi. Gardaki piyanonun başına geçen sanatçı, ünlü parçalarını Ukrayna halkıyla beraber söyledi. Sanatçının bu hareketi büyük beğeni topladı.

20.34: Rusya’nın Ukrayna’da süren askeri operasyonlarıyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı’ndan güncel bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamada, Rusya’nın Lviv’in kuzey batısında Polonya sınırına 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Yavoriv Askeri Poligonu’na (Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi) düzenlendiği saldırıda 180’e yakın paralı askeri etkisiz hale getirdiklerini duyurdu. Konaşenkov, “13 Mart sabahı, yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlar, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Stariçi köyündeki eğitim merkezlerine ve Yavoriv Askeri Poligonu’na operasyonlar düzenlendi. Bu merkezler Rus askerlerine karşı savaşmak üzere çatışma bölgelerine gönderilmeden önce yabancı paralı askerlerin eğitimi ve muharebe koordinasyonu için bir merkez ayrıca dış ülkelerden gelen silah ve askeri teçhizat için bir depolama alanı. Saldırı sonucun 180’e yakın yabancı paralı asker ve çok sayıda yabancı silah imha edildi. Ukrayna topraklarına gelen yabancı paralı askerler, etkisiz hale getirilmeye devam edecek” dedi.

20.07: Ukrayna’daki kanser hastası 58 çocuk içerisinde ameliyathaneye dönüştürülmüş bölümler, doktor ve hemşirelerin bulunduğu özel trenle Polonya'ya geldi. Yurt çapındaki onkoloji hastanelerine sevk edilmeyi bekleyen çocukların bazıları ise ambulansla direkt Almanya'ya gönderildi.

18.46: Hindistan, daha önce Lviv kentine taşıdığı Ukrayna Büyükelçiliğini bölgede kötüleşen güvenlik nedeniyle Polonya'ya taşıma kararı aldı

18.38: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus saldırılarında yaralanan Ukrayna askerlerini tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

ABD'DEN RUSYA'YA SALDIRI SİNYALİ

18.17:ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın NATO topraklarını vurması durumunda, NATO’nun buna "tam gücüyle" karşılık vereceği konusunda uyardı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 18’inci gününe girerken, ABD’den Rusya’ya NATO toprakları konusunda uyarı geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ABD basınına verdiği röportajda, Rusya'nın NATO topraklarını vurması durumunda, NATO’nun buna "tam gücüyle" karşılık vereceği konusunda uyardı. Sullivan böyle bir durumun yaşanması halinde bunu NATO'nun 5’inci maddesini tetikleyeceğini ve bir NATO müttefikine yapılan saldırının tüm müttefiklere yapılmış sayılacağını vurguladı. Sullivan, "NATO topraklarına askeri bir saldırı olursa, bu 5’inci Maddenin uygulanmasına neden olur ve NATO ittifakının tüm gücünü buna yanıt vermek için kullanırız" dedi.

18.04: CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu Kiev'den son durumu aktardı. Canlı yayın sırasında bölgeden tekrar siren sesleri duyuldu.

17.00 : Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, şu anda en önemli görevin kuşatma altındaki Mariupol şehrine yardım götürmek olduğunu söyledi.

Zelenskiy, bir insani yardım konvoyunun yaklaşık bir haftadır, Rus güçlerinin sürekli saldırısı altında olan şehirden sadece 80 km mesafede olduğunu aktardı. Zelenskiy, Facebook'ta yaptığı paylaşımda, "Ortodoks Kilisesi rahiplerini bile engelleyen işgalcilerin direnişini kırmak için her şeyi yapıyoruz" dedi.

16.20 : Ukrayna tarafından gelen açıklamadan dakikalar sonra bu kez Rus müzakereci grup gelinen noktayı paylaştı. Moskova'nın açıklamasına göre, yakın zamanda tarafların bir ortak tutuma ulaşması muhtemel. Yine Rus ajanslarının bildirdiğine göre, müzakerelerin başlangıcından bu yana önemli ilerlemeler kaydedildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı ve müzakereci Mykhailo Podolyak, bugün öğle saatlerinde Pazar günü yaptığı açıklamada Kiev yönetiminin Türkiye ve İsrail'le Rusya ile görüşmelerde arabulucuk yapması için birlikte çalıştığını söylemişti..Podolyak'ın verdiği bilgiye göre, Rusya ile barış müzakerelerinin nerede ve hangi kadrolarla yapılacağı kısa sürede belirlenecek. Podolyak, "Çalışma sonuçlandığında bir toplantı olacak. Sanırım o noktaya varmamız uzun sürmeyecek" dedi.

RUS İŞGALCİLER AMERİKALI GAZETECİYİ ÖLDÜRDÜ

16.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalinin on dokuzuncu gününde uluslararası bir gazeteci Rus işgalcilerin açtığı ateşte hayatını kaybetti.

Kiev Bölgesi Emniyet Müdürü Andrew Nebytov, New York Times'tan Brent Renaud'un başkent yakınlarındaki İrpin'de vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Gazetecinin fotoğraflarını ve pasaportunu Facebook hesabından paylaşan Nebytov, bir diğer New York Times gazetecisinin de yaralandığı bilgisini verdi.

New York Times ise yaptığı açıklamada Brent Renaud'un kendileri tarafından görevlendirilmediğini duyurdu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın