Yeni Günaydın
Geri

Sağlıklı Yaşam Koçu Ne İş Yapar?

Sağlık koçluğu fonksiyonel tıptan doğar ve hastalığın köklerine bakar
Sağlıklı Yaşam Koçu Ne İş Yapar?
Haberler / Sağlık
30 Haziran 2023 Cuma 06:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bir sağlık koçunun, hastalığın köklerini ve hastanın sağlık geçmişini araştırmak için birkaç seansa ihtiyacı var ‎

Son yıllarda yaşam eğitmeni veya yaşam koçu terimi sertifika sahiplerine kar sağlayan ve bazen müşterilerinin hayatlarını iyileştiren ikincil bir iş gibi geniş çapta yayıldı.

Bununla birlikte, birçoğu bu mesleği kolay bir şekilde edindi ve hızlı kurslardan sonra kendilerini koç olarak tayin ederken, diğerleri bir yaşam koçunun yardımını gerektiren psikolojik sorunları araştırıp anlamaya çalıştı.

Hayat kelimesi tüm hayatımızı kapsadığı ve tüm nefeslerimizi saydığı için, bu kapsamlı küresel tanımlama, asla psikolog veya psikiyatrın yerini asla almamış olan yaşam koçlarının yaptıklarına bakıldığında biraz gevşek bir tanımlama.

Ayrıca, sağlık eğitmeni olan daha uzmanlaşmış eğitmenler var.

Peki sağlık koçları ne yaparlar?

Tıp mesleğini destekliyorlar mı?

Başlangıçlar

Yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla sağlığı geliştirmeyle ilgili konuşmalar, artan kanser, kalp hastalığı ve inme oranları nedeniyle 1950'lerde başladı ve sağlıklı yaşam tanımının gelişmesiyle birlikte, modern sağlık koçluğu hareketi 1990'ların başında başladı.

Ancak bugün bilinen sağlıklı yaşam koçluğu, değişen alışkanlıklar ve yaşam tarzı için rehberlik yoluyla bir kişinin sağlığını ve zindeliğini iyileştirmeye yönelik bir yaklaşım olarak görülüyor.

Sağlık Koçu Enstitüsü web sitesine göre, bir kişi hayatının birçok yönünü değiştirmek istiyorsa yaşam koçu, beslenme uzmanı, spor koçu gibi birtakım profesyonelleri ziyaret etmeli, ancak bunlara karşı sadece bir sağlık koçu ile de yetinebilir.

Sağlık eğitiminin klinik etkinliği üzerine 2017 yılında yapılan bir çalışmada, bunun basınç, kolesterol, vücut ağırlığı ve daha fazla verinin göstergelerini iyileştirmeye yardımcı olduğu ortaya konuldu.
Sağlık koçlarının nasıl çalıştığını öğrenmek için The Independent Arabia bu röportajı, Ürdünlü bütünleştirici sağlık koçu Maysa Zureikat ile yaptı.

10 yılı aşkın bir süredir hormon ve sindirim sağlığı konulu konferans ve seminerlerde sağlık işlerinin içinde yer alan Maysa, New York'ta bulunan IIN- Institute for Integrative Nutrition'da eğitim gördü ve biri entegre sağlık eğitimi, diğeri hormon sağlığı olmak üzere iki sertifika aldı.

Onu bu dünyaya daha fazla entegre olmaya iten şey, meme kanserine neden olabilecek aşırı östrojen üretimiydi.

Ayrıca oğlunun sindirim sisteminin durumuna ek olarak, kendisine gerçekten acı çekmediği birkaç hastalık teşhisi konulması da onun bu alana yönelmesine neden oldu.

Doktordan daha çok zamanımız var

Eskiden gazetecilik yapan Maysa, sağlık eğitiminde sertifikanın tek başına yeterli olmadığını, eğitim veren kişinin geniş bir bilimsel birikime sahip olması gerektiğini düşünüyor.

Eğitmenler, kliniklerde ve hastanelerde doktorların yanında çalışır ve özellikle doktorların hastayı takip etmek için yeterli zamanı olmadığı için hastaları takip edebilir.

Maysa, sağlık eğitiminin fonksiyonel tıptan doğduğuna dikkat çekiyor, çünkü doktor hastasını iki veya üç saat muayene ediyor ve diğer doktorlara alışık olduğumuz gibi daha kısa süre muayene etmiyor.

Çünkü fonksiyonel tıp daha derinlemesine bakıyor. Tüm uzuvlar birbirini etkilediğinden, kişiyi muayene ederken organa değil tüm vücuda odaklanır.

"Sağlık koçlarının rolü, sağlığına dikkat etmek isteyen kişileri takip etmek ve sağlık sorunlarının kaynağını aramaktır" diyen Maysa, "Bir buçuk saat süren seanslarda gerçekten araştırmacı gibi çalışıyoruz. Olayları birbirine bağlamak için hikayenin taraflarını bir araya getiriyoruz. Bir yerde veya bir organda sorun olduğuna dair bir bilgi aldığımızda uzman doktora gitmenizi öneririz. Aslında, semptomların sırrını ortaya çıkarmak için katmanları teker teker kaldırarak haritalıyoruz" şeklinde konuştu.

Maysa şu örneği verdi:

Mide ağrısından dolayı gastroenteroloğa gidiyorsanız o, bu konuya odaklanıyor. Sağlık koçu ise baş, dizler, hormonlar ve bu ağrıyla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili olası herhangi bir semptom konusuna bakıyor.

Sağlık koçları doktorun tavsiyelerine uyar ve hastayı çeşitli zihinsel, duygusal, ruhsal ve psikolojik yönlerden takip eder.

Pek çok hastalığın psikolojik kökenli olduğu düşünülürse ve belirtiler ortaya çıkmaya başladığında ardından hastalık da ortaya çıkar.

Sağlık koçu, beslenme uzmanlarının tarzıyla değil, daha çok bu belirtileri tetikleyen besinleri bilmek açısından bir program içinde duruma uygun besinlerin listesini çıkarmayla ilgilenir.

Her yaştan müşteri

Sağlık koçları her yaş grubuyla çalışır ve ebeveynler çocuklarını da yanlarında getirir.

Tek çeşit yemek yiyen, çok tatlı yiyen, kilosu normalden az olan çocukları daha sonra büyümelerini etkilemeyecek şekilde takip ediyor. 

Ayrıca hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle sağlık eğitimine ulaştığı için Maysa, "Hormonlarımla hikayem 40'lı yaşlarımda başladı ve hormonlarımdaki değişimi ve vücudumun geçirdiği değişiklikleri anlamak benim için çok önemliydi" dedi.

Maysa, açıklamalarına şöyle devam etti:

Bu yaşta hormonal dengesizliğin varlığı çok tehlikeli ve bazı hormonal kanserlerin ruh hali dalgalanmalarına ve depresyona neden olabilir. Kas kaybetmeye, kilo almaya başlarız. Ayrıca baş ağrısı, vücutta su tutulması, PMSing ve adet öncesi sendromu görmeye başlayabiliriz.

Bu belirtiler kadınlar tarafından normal yaşlanma olarak kabul edilirken aslında normal belirtiler değil, hormonal dengesizliğin belirtileri.

İşte bu noktada fonksiyonel tıp, koruyucu tedavi olarak da farklı düşünüyor.

Maysa ayrıca şunları söyledi:

Fonksiyonel tıp bana bir kişisel bakım rutini benimsemenin ne kadar önemli olduğunu, bağırsak sağlığının önemini, şeker seviyelerini, kronik stresi ve hormonlarımızı dengede tutmadaki rollerini öğretti.

"Biz doktor vekili değiliz"

Sağlığını iyileştirmek isteyen kişilerle çalışan bir sağlık koçu olan Maysa, sağlık koçlarının doktor olmadığını, bu nedenle ilaç yazmadıklarını ve doktorların verdiği ilaçların yazılmasına müdahale etmediklerini belirtti.

Maysa, açıklamalarına şöyle devam etti:

Aksine sağlık koçları olarak, müşterilerimize doktorlarının sıklıkla yanlış kullanılan veya yanlış anlaşılan talimatlarını takip etmelerinde yardımcı oluyoruz. Yeni araştırmalar, bir kişi için gıda olarak kabul edilen şeyin bir başkası için zehir olabileceğini gösterdiğinden, müşterilerimizle bireysel olarak çalışmamız önemli. Sağlık ve zindelik için herkese uyan tek bir yaklaşım olmadığını ve bireysel beslenme ihtiyaçlarının, çeşitli bağırsak mikrobiyomlarına dayalı olarak her bir kişinin kendine özgü bağırsak sağlığıyla bağlantılı olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle bağırsak sağlığı, kan şekeri seviyeleri ve yaşam tarzı stilleri genel sağlığımız için çok önemli.

Yediklerimizin ikincil gıdamız olduğu ve sadece sağlığımız için olmasa da önemli olan birincil gıdanın ruhumuzu besleyen şey olduğu fikrinden yola çıkarak, ilişkilerimiz, mesleğimiz, eğitimimiz, neşemiz, mali durumumuz ve ev ortamımız sağlığımızı en az tabağımızdaki yiyecekler kadar etkiler.

Bu nedenle Maysa, "İç sesimize ve beden dilimize güvenmeyi öğrenmek ve içimizdeki ustamıza güvenmeyi öğrenmek sağlığımız ve sıhhatimiz için çok önemli" dedi.

Hastalığımızın arkasındaki gerçek nedeni teşhis etmek, vücudumuzun kendini iyileştirmek için neye ihtiyacı olduğunu bilmek ve ona yarım bile olsa bir şans vermek anahtar.

Sonunda bir bandaj koymak sorunu çözmez, ancak semptomları tedavi etmek sizi tamamen iyileştirir.

Kökleri araştır

Bu nedenle sağlık koçu, müşterinin sağlığı hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplamak için bir sağlık geçmişi oturumuyla başlar ve iyileşmenin en önemli parçası olan müşterinin semptomlarının temel nedenlerini bulmaya çalışan araştırmacı rolünü oynar.

Gerçek semptomları tedavi etmektense patojenik tetikleyicileri ortadan kaldırmak için çalışmak daha önemli.

Maysa, "Kronik hastalıkların nasıl geliştiğini ve sağlığınızı etkileyen yaşam tarzı faktörlerini derinlemesine anlamak için eğitildik ve yetkin olduk. Bu nedenle, hastalığı kendimiz tedavi etmesek de, müşterilerimizin genel sağlıklarını iyileştirmelerine ve kronik hastalıkların başlamasını geciktirmelerine yardımcı oluyoruz" dedi.

Sonuç olarak sağlık koçu, hastalığın nedenlerini, fiziksel ve psikolojik köklerini anlamanıza yardımcı olur ve gerektiğinde doktorlar eşliğinde dengeli bir tedavi planı hazırlar, durumun gelişimini takip eder ve tedavi yolunda size eşlik eder.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın