ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN, Ege bölgesinde Denizli iline bağlı Pamukkale'yi yazdı.
"Buharlı yüzme havuzlarıyla büyükü beyaz taşlardan oluşan harikalar diyarı" başlığıyla sunulan haberde, UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Pamukkale'de yer alan travertenlerden bahsedildi.
Gezi yazısında, yeraltı sularındaki kalsiyum karbonatın çökmesi sonucu meydana gelen travertenlerin "Instagram fotoğrafları için mükemmel olduğu" belirtiliyor.
Pamukkale'nin, Grekçe "kutsal şehir" anlamına gelen Hierapolis antik kentine ev sahipliği yaptığına dikkat çekilirken, bu bölgenin Romalılar tarafından "Cehennemin Kapısı" olarak görüldüğü hatırlatılıyor.
Birçok turistin antik kenti birkaç saatliğine ziyaret ettiği fakat bu tarihi yerin en az bir gün geçirmeye değer olduğu belirtiliyor.
Yazıda, Hierapolis'teki antik havuza da değiniliyor. Havuzun şifalı olduğuna inanılan sularına büyük ilgi gösterildiği ifade ediliyor.
Diğer yandan "fotojenik görüntüsüyle" bir çok sosyal medya paylaşımında yer alan Pamukkale'de halkın turizm nedeniyle çevrede yaşanan değişimden şikayetçi olduğuna dikkat çekiliyor.
Hierapolis'in 1988'de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasıyla bölgedeki otellerin yıkıldığına, yeni havuzların yapıldığına, suların kanallar aracılığıyla yönlendirilmesiyle travertenlerin beyazdan griye döndüğüne işaret ediliyor.
Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen de ören yeri içindeki termal su kaynaklarının debisinde düşüş yaşandığını belirtmişti.
Şen, aşırı su kullanımıyla tarım ve yerleşim alanlarında artan su talebine ek olarak jeotermal enerji üretim tesislerinin çoğalmasının debinin azalmasına neden olduğunu söylemişti.
Pamukkale'deki turizm şirketlerinden Turkey Magic Travel'ın sahibi Ali Durmuş, bu durumun ziyaretçilerin deneyimini olumsuz etkilediğini belirterek şu ifadeleri kullanıyor:
Suyun tadını çıkaramayınca uzun süre kalmıyor. Belki bir geceliğine ya da sadece bir öğleden sonra ziyaret ediyorlar.