Karın ağrısı, iştahsızlık, yutma güçlüğü, yemek sonrası şişkinlik, erken doyma, kilo kaybı, dışkıda renk değişikliği, kanama, bulantı veya kusma, tuvalet değişiklikleri, göğüs kafesinde yanma gibi şikayetler bir sindirim sistemi hastalığına ait genel belirtilerdir.
Op.Dr. Bülent Öztürk sindirim sisteminin hangi durumlarda alarm verdiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı:
Öztürk, "Aç iken veya tokluk durumunda midede yanma ağrı yutma güçlüğü veya yutarken gıdaların takılması kilo kaybı, geçmeyen bulantı, yenilen gıdaların ağıza gelmesi kalp krizi taklit eden şiddetli göğüs mide bölgelerinde ağrı, kilo kaybı, karında şişkinlik ve hazımsızlık gibi durumlarda sindirim sistemi alarm verir. Yemek yiyip içerken iyi sindirirken olan sapmalar mide barsak safra kesesi pankreas ve karaciğer sorunlarını işaret edebilir. Yukarıda saydığımıza benzer şikayetler yaşandığında acil olarak doktoruna başvurun. Doktorunuz uygun görür ise gastroskopi ve belki de kolonoskopi yaptırmak gerektirir. Günümüz modern dünyasında bütün bu işlemler 1-2 saat içerisinde yaptırılabilir. Problem tam olarak tespit edilip kişinin tedavisi düzenlenip sağlığına kavuşturabilir. Artık Gastrokopi (yani endoskopik olarak midenin incelenmesi) ve kolonoskopi (yani bağırsağın endoskopik incelenmesi) sedasyon (yani hasta uyutularak ama tam narkoz olmadan) gelişmiş cihazlar ve yetişmiş özel uzman ekiplerle çok kolay ve zahmetsiz yapılabilmektedir" dedi...
Polip Nedir, Belirtisi ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İçi boş yani lümenli organlar(mide-kalınbağırsak-safra kesesi-rahim –mesane )içinde oluşan et beni benzeri oluşan ve giderek büyüyüp karakter değişikliği gösterebilen doku oluşumlardır. Op.Dr. Bülent Öztürk, kalın bağırsakta oluşan polipler ile kalın bağırsak kanseri arasındaki net ilişkiyi şöyle anlattı. Öztürk, "Normal kalın bağırsak mukozası (iç duvarı)hücreleri sürekli yenilenip düzen böyle devam ederken, hücre DNA’sında onlogenlerin etkisi ile kırılmalar olmakta (oksidan maddelerin etkisi ile bunlardan yediklerimiz içinde bol olduğunu düşünüyorum) kalın bağırsak hücre DNA’sında bozulma ve durmadan üreyen giderek büyüyen büyüdükçe içinde kanser hücreleri oluşturan polipler meydana gelmektedir. Kolonoskopi işlemlerinde en sık hiperplastik polipler ve tübüler adenom denilen polip tiplerine rastlarız ki bunlar başlangıç polipleridir.
Polipler şu sırayı takip ederek kansere doğru ilerler
1-Hiperplastik polip (başlangıç polipleri)
2- Tübüler adenom,hiperplastik polipten bir sonraki polip sınıfı
3-Tübülovillöz adenom(daha ileri hücresel bozulma olmuş)
4-Villöz Adenom(Artık polip büyümüş,bağırsak tabanına oturmuştur.)
5-Kalın bağırsak kanseri
Şimdi hiperplastik polipden başlayıp kalınbağırsak kanserine giden net yolculuk gözler önüne serilmiş oldu. Peki polip,küçükken ya da 1. 2. 3. Seviyede iken kişi tarafından anlaşılır mı? Hissedilir mi? Esasından bu sorunun cevabı hayır...Sadece makat bölgesine yakın erken polipler makatta kırmızı renkli kanama yapabilir bu alarm semptomunu kişi dikkate alıp kolonoskopi yaptırırsa anlaşılabilir.Bağırsağın daha yukarı derin bölgelerinde polipler çok büyüyene hatta kanser olana dek kişinin anlaması mümkün değildir. Çünkü bağırsak elastiki yapısı ile genişler, gevşer ve yine de polibin yanından büyük abdest rahatlıkla geçip gidebilir.
Gaitada Gizli Kan Testi
(Polipler üzerinden büyük abdest geçtikçe incecik gözle görülmeyen ama bu testle yakalanabilen büyük abdeste gizli kanama yaparlar bu testte pozitiflik saptanırsa mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır.) Arada yapılacak kan sayımı demir ferritin ve vitamin testleri ile kandan bakılan tümör testleri ile erkenden problem tespit edilebilir ve şüphelenebilir.Bir örnek ile izah edeyim. Verdiğiniz bir kan sayımında kansızlık ve demir eksikliği tespit edildi. Bildiğiniz kan kaybı yok yeterli de besleniyorsunuz bu bir sorunu işaret eder üzerine gidilmeli gerekirse gastroskopi ve kolonoskopi yapılmalıdır. Böyle birçok hastamda kansızlık nedeni için yapılan incelemelerde kalınbağırsakta polipler tespit ettik ve bunları işlem sırasında temizleyip yok ederek ileride kansere dönüşmesini engellemiş olduk. Eskiden yaşlılık hastalığı olarak bilinen araştırmalar kalın bağırsak kanseri (kolon kanseri) son yapılan araştırmalarda 45’ler civarına indiği tespit edilmiştir. Bu nedenle bu testler taramalar daha erkenden yapılmaya başlanmıştır" diye konuştu.