Yeni Günaydın
Geri

Beyin Gücünü Artırmanın Sırrı: Bu Besinleri Tüketin!

İşte zehir gibi bir hafıza için yemeniz gereken besinleri..
Beyin Gücünü Artırmanın Sırrı: Bu Besinleri Tüketin!
Haberler / Sağlık
3 Haziran 2024 Pazartesi 14:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kent yaşamının en çok mustarip olunan iki konusu unutkanlık ve uyanamamak. Bu iki konusunda beslenmeyle ilgili olduğu uzmanlar tarafından ortaya konuldu. Beslenme ve beyin arasında sıkı bir ilişki var. İşte zehir gibi bir hafıza için yemeniz gereken besinleri...

Hafıza kaybı, hatırlamada zayıfla belirli bir yaştan sonra görülen rahatsızlıkların başında geliyor. Bilişsel gerileme ve bozukluklar, yaşlandıkça beyin hücrelerini kaybetme sonucunda ortaya çıkar. Bu sorunlar gençlerde de görülmeye başlandı. Bir uyanamama problemi sıklıkla karşılaşılıyor.

Doğru beslenme, Alzheimer ve Demans gibi hastalıkları önleyebilir. Ayrıca bugün ve gelecekte zinde kalmanızı sağlar.

Nörobilimci Sonja K. Billes'e göre, tıp uzmanları ve doktorlar yaşlandıkça beyin yeni hücreler üretemediği için genel ve doğal bilişsel düşüşe oldukça aşna olduklarını belirtti.

Uzmanlar, beyin hücrelerinin ilerleyen yaşlarda iletişim kuramayabileceğine dikkat çekiyor. Birçok kişi için bu düşüş normaldir. Hafıza keskinliği, konsantrasyon ve odaklanma, bilişsel işlevinin bir sonucu olarak zayıflamış nörolojik aktiviteye neden olabilir.

BESLENME VE BEYİN SAĞLIĞI

Yaşa bağlı olarak insan sağlığında meydana gelen doğal azalmayı durdurmak için yapılabilecek en önemli şey beslenme sistemini değiştirmek olabilir.

Bu konudaki en önemli şeyler arasında iyi bir uyku, stres yönetimi ve beyin dostu yiyecekler tüketmek yer alır. Bu yaşam tarzı değişiklikleri, yaşlandıkça bilişsel işlevi geliştirir.

Günlük hayatta düşünebilmemiz, hatırlayabilmemiz ve iletişim kurabilmemiz için beyin ihtiyaç duyulan bileşikleri kendisi üretir.

Bununla birlikte, vücudun beyin için gerekli ancak üretemediği bazı besinler vardır.

Dr. Billes'e göre, bilişsel sağlığı geliştirmek ve beyin hastalıklarının ya da yaşlandıkça beyin işlevlerinin azalmasının önlenmesi için çeşitli besinleri tüketmek en iyisidir. Dr. Billes'in önerdiği "büyük beşli" besinler şunlardır:

OMEGA-3 YAĞ ASİDİ

Beynin en çok ihtiyaç duyduğu çoklu doymamış yağ asitlerinden biri olan Omega-3, yaşlanma sürecinde en iyi beyin sağlığı ve fonksiyonu için gereklidir.

Bunun nedeni, düşük omega-3 seviyelerinin Alzheimer hastalığı gelişme olasılığı ile ilişkili olmasıdır.

Bu omega-3 yağ asidi, keten tohumu, kuruyemişler, balıklar ve bitkisel yağlarda bulunur ve beyninizi korur.

Omega-3 yağ asidi, uskumru, hamsi, sardalya ve somon gibi yağlı balıklarda bulunabilir. DHA ve EPA olmak üzere iki farklı omega-3 yağ asidine sahiptir.

Dr. Billes, zihin ve beyin sağlığı için haftada iki ila üç kez yağlı balık tüketmeyi öneriyor.

Chia tohumu, keten tohumu ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri ALA olarak bilinir. Bitki bazlı yosun yağı, DHA ve EPA olmak üzere iki farklı omega-3 yağ türü içerir. Sonuç olarak, bu yağı diyetinize dahil edebilirsiniz.

Zeytin ve zeytinyağı da Omega-3 içerir. Dr. Billes, omega-3 içeren zeytinyağının en iyi seçeneklerden biri olduğunu söylüyor.

Her gün, salatalarda veya ezmelerde kullanabileceğiniz bu besini uygun miktarda tüketebilirsiniz.

ELEKTROLİTLER VE B VİTAMİNLERİ

Beyinde ve vücudun geri kalanında sağlıklı hidrasyon ve elektrolit seviyelerini korumak için B vitaminleri ve elektrolitler çok önemlidir.

Nöronların çalışması için potasyum, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi az miktarda elektrolit gereklidir.

Kas krampları ve fiziksel uyuşukluk, susuz kalındığında daha yaygındır. Bununla birlikte, zihinsel uyuşukluk da beraberinde gelir. Azalmış konsantrasyon ve beyin sisi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Sonuç olarak, beyninizi zinde tutacak kadar su içmek ve aynı zamanda elektrolitler ve B vitaminleri içeren bol miktarda yiyecek tüketmek, beyniniz için ideal hidrasyon dengesini korumak için çok önemlidir.

Özellikle antrenman veya terleme sonrası susuzluk çekiyorsanız, su içmeye dikkat edin.

Beynin %80'i sudan oluşurken, %8 protein ve %11 yağdan oluşur. Susuz kalan bir beynin hacmi küçüldüğünde yeterince iyi çalışamaz.

Taze meyve ve sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve süzme peynir gibi bazı süt ürünleri hem elektrolitleri hem de B vitaminlerini içerir.

Yumurta, esmer pirinç, avokado ve düşük şekerli spor içecekleri de B vitamini alımınızı artırabilir. Ayrıca bol miktarda su içmeyi unutmayın!

ANTİOKSİDAN TÜKETİMİNE DİKKAT

Dr. Billes, antioksidanların yaşlanmaya bağlı olarak serbest radikal hasarı ve oksidatif strese karşı koruma sağladığını belirtiyor. Bu hasar, beyinde hücre hasarına, iltihaplanmaya ve uzun süreli hastalık riskine neden olabilir.

Yeterli antioksidan almanın en iyi yolu, çok çeşitli meyve ve sebze tüketmektir. Taze veya donmuş kırmızı meyveler, turunçgiller ve mor meyveler dahil olmak üzere çeşitli besinleri karıştırabilirsiniz.

Bu nedenle, C, B, E, K, magnezyum, bakır ve diğer ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin yanı sıra yoğun miktarda lif de alabilirsiniz.

Sağlıklı bir vücudu ve keskin bir beyni desteklemek için tüm meyve ve sebzeler lif, vitaminler ve mineraller içerir.

Yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı-mor orman meyveleri, yüksek düzeyde antioksidanlar ve A, E ve C vitaminleri gibi vitaminleri içerdiğinden, zamanla oluşan oksidasyonu önleyebilen vitaminlere sahiptir.

Ayrıca meyve ve sebzeler çok fazla su içerir. Özellikle kabak, domates, karpuz ve salatalık gibi yiyecekler, ihtiyacınız olan suyu karşılarken aynı zamanda antioksidan ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Yoğurt, süzme yoğurt ve yaban mersini karışımı en iyi seçeneklerden biridir. Bu meyveleri lahana, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte yiyebilirsiniz.

PROTEİNLER

Beynin nörotransmitterler üretmesi için gerekli olan aminoasitleri protein sağlar.

Bu nedenle amino asitler beyin fonksiyonu ve iletişimi için çok önemlidir. Protein eksikliği nedeniyle beyniniz de iyi çalışamaz.

Zihinsel dayanıklılığınız düşebilir ve düşünme ve konuşmada önemli sorunlar yaşayabilirsiniz.

Sonuç olarak, yaş ilerledikçe daha fazla protein alınması gerektiği vurgulanır.

Yağlı balık, tavuk veya hindi, yumurta, süzme yoğurt ve diğer besinlerin yeterli miktarda tüketilmesini sağlayabilirsiniz.

İhtiyaç duyduğunuz proteini aynı zamanda kuruyemişler, tohumlar, fasulye ve mercimek gibi baklagiller ve kepekli tahıllardan alabilirsiniz.

KOLİN

Beyni güçlendirmek için en iyi besinler arasında kolin bulunur. Hafızayı ve öğrenmeyi geliştiren önemli bir nörotransmitter olan asetilkolinin sentezinde kolin önemli bir rol oynar.

Ayrıca, sağlıklı beyin fonksiyonuna yardımcı olan hücre zarlarında bulunan bir fosfolipid olduğunu açıkladığı için fosfatidilkolin üretimine yardımcı olur.

Yumurta, yağlı balık, karaciğer, kırmızı patates ve kinoa gibi lif açısından zengin gıdalarda kolin bulunur.

 

(Sabah Gazetesi)


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın