Plastik ürünler çevre kadar insan sağlığını da tehdit etmeye başladı.
Plastik bir maddenin milyonlarca parçaya ayrılmasıyla oluşan mikroplastikler, canlı sağlığı ve sürdürülebilir çevre için risk oluşturuyor. Gözle görülemeyen bu parçacıklar yapılan çalışmalara göre, ev tozunda, deniz ürünlerinde, sofra tuzunda, karton bardaklarda kısacası her yerde bulunuyor. Uzman Dr. Özlem Kaynakgöz, mikroplastiklerin zararlarını ve alınabilecek önlemleri anlattı...
Dr. Kaynakgöz, "Son yıllarda çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden sessiz bir tehdit ortaya çıktı. Mikroplastikler, boyutu 5 milimetreden küçük plastik parçacıkları, okyanuslarımıza, toprağımıza ve hatta soluduğumuz havaya sızdı. Mikroplastikler, her yerde bulunmalarıyla çevre ve insan sağlığı için artan bir endişe konusu haline geldi. Son kanıtlar, insanların balık ve kabuklu deniz ürünleri de dahil olmak üzere kontamine deniz ürünleri yoluyla mikroplastikleri sürekli olarak soluduğunu ve yuttuğunu göstermektedir. Ek olarak, musluk suyunda, şişelenmiş suda ve hatta bira ve tuz gibi yaygın olarak tüketilen içeceklerde mikroplastikler bulunmuştur. Aslında, yeni bir çalışma, ortalama bir yetişkinin tuz yoluyla yılda yaklaşık 2.000 mikroplastik tükettiğini tahmin ediyor. Bu bileşikler, endokrin bozulması, kilo alımı, insülin direnci, üreme sorunları ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.
Kişisel olarak alabileceğimiz önlemler
Organik malzemelerden yapılmış kıyafetler giymek, çamaşır kurutma makinesi kullanmamak.
Plastik içermeyen kozmetik ürünleri kullanmak ( ürün etiketlerini okumak PE, PP, PET veya PETE, PMMA ve naylon içeren ürünleri kullanmamak)
Mikrodalga fırında plastik kap kullanmamak.
Kabuklu deniz ürünleri kullanımını azaltmak.
Ev tozlarında yüzde 39 oranında mikroplastik olduğundan evi olabildiğince tozdan arındırmak.