Bahar mevsimi saman nezlesini de beraberinde getirdi.
Saman nezlesi oldukça yaygındır ve insanların %42'sini etkiler. Bağışıklık sistemi polen dahil alerjenlere aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Araştırmalar, saman nezlesi ile vücudumuzda ve vücudumuzda yaşayan mikroorganizmaların toplamı olan mikrobiyom arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürüyor. Spesifik olarak, kişinin bağırsak ve burun mikrobiyomlarının bileşimi saman nezlesi semptomlarının gelişiminde nasıl rol oynadığını Uzman Dr. Özlem Kaynakgöz açıkladı...
Kaynakgöz, "Genetik, bireyleri alerjiye yatkın hale getirmede rol oynasa da, son araştırmalar bağırsak sağlığımızın bağırsak mikrobiyomunun sağlığında önemli bir rol oynadığını ve aynı zamanda alerji gelişimini de etkileyebileceğini öne sürülüyor. Sindirim sistemimizde yaşayan trilyonlarca bakteriden oluşan bağırsak mikrobiyomu, bağışıklık fonksiyonunun düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Bağırsak bakterilerinin dengesi bozulduğunda bağışıklık sisteminin bozulmasına ve alerjiye karşı duyarlılığın artmasına neden olabilir. Bu nedenle dengeli bağırsak sağlığı, bağışıklık sistemimizi düzenlemeye yardımcı olabilir ve potansiyel olarak alerji semptomlarının şiddetini azaltabilir" diye konuştu...
Bağırsak Dengesizliğinin Nedenleri
İşlenmiş gıdalar, şeker ve sağlıksız yağlar açısından zengin bir diyet tüketmek bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için gerekli olsa da bağırsak bakterilerinin dengesini de bozabilirler.
Kronik stres bağırsak hareketliliğini ve salgısını değiştirerek mikrobiyomun yapısını etkileyebilir.
Çevredeki kirleticilere ve toksinlere maruz kalmak da bağırsak sağlığını bozabilir.Tüm bunlara rağmen diyet ve yaşam tarzı müdahaleleri yoluyla bağırsak sağlığını desteklemenin ve alerjileri hafifletmenin pratik yolları mevcuttur.