Yeni Günaydın
Geri

Nar Kanserin Kalkanı mı?

İşte Narın bilinmeyen yararları…
Nar Kanserin Kalkanı mı?
Haberler / Sağlık
11 Nisan 2023 Salı 10:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Nar, B1, B2 vi­ta­min­le­ri ile kal­si­yum ve fos­for mi­ne­ral­le­ri­ni de ba­rın­dı­rıyor. En önem­li özellik­le­rin­den bi­ri ise kan­se­re kar­şı ko­ru­yu­cu pek çok güç­lü bi­le­şik içe­ri­yor ol­ma­sı. İşte Narın bilinmeyen yararları…

Mev­si­min­de dü­zen­li ola­rak tü­ke­ti­len bir çay bar­da­ğı ka­dar nar su­yu ya da bir ka­se ka­dar nar ta­ne­si, ya­ban mer­si­ni ile eş­de­ğer, por­ta­kal, ye­şil çay ve ha­vuç­tan ol­duk­ça yük­sek oran­lar­da an­ti­ok­si­dant (kan­ser kar­şı­tı) mad­de içer­iyor.

Po­tas­yum ve de­mir mi­ne­ra­li ile C vi­ta­mi­ni açı­sın­dan da çok zen­gin bir mey­ve olan narın yararları şunlar:

Kan­da­ki şe­ker se­vi­ye­si­ni de den­ge­le­ye­rek şe­ker has­ta­la­rı­na iyi ge­lir.

İs­ha­li (dia­re) ön­ler te­da­vi­de des­tek sağ­lar.

İ­yi bir id­rar sök­tü­rü­cü­dür.

Cilt sağ­lı­ğı için fay­da­lı­dır. Cilt en­fek­si­yon­la­rın­da olum­lu kat­kı­sı var­dır ve cil­de pü­rüz­süz bir gö­rün­tü sağ­lar.

Ba­ğır­sak­lar­da iyi huy­lu bak­te­ri­le­rin (pro­bi­yo­tik­ler) ge­li­şi­mi­ni des­tek­ler.

Nar su­yu se­si açar.

E­ner­ji ve­rir ve yor­gun­lu­ğu gi­de­rir.

Vü­cu­du, kal­bi, mi­de­yi ve diş et­le­ri­ni kuv­vet­len­di­rir. Tan­si­yo­nu den­ge­ler.

Çar­pın­tı­yı gi­de­rir.

Mi­de il­ti­ha­bı ve ağız ya­ra­sı için fay­da­lı­dır.

Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni güç­len­di­rir.

Kan­ser hüc­re­le­ri­nin ge­liş­me­si­ne en­gel ola­rak, baş­ta cilt ve pros­tat kan­se­ri ol­mak üze­re, kan­se­re kar­şı vü­cu­du ko­rur.

Kan­da­ki ko­les­te­rol ora­nı­nı ve tan­si­yo­nu dü­şü­rür.

Da­mar sert­li­ği­ni ön­ler ve da­mar­la­rı açar. Bu özel­lik­le­riy­le kalp ve da­mar has­ta­lık­la­rı­na kar­şı ko­ru­yu­cu­dur.

DİŞ ETİ YA­RA­LA­RI­NA ÇÖ­ZÜM

Su­yu za­rıy­la bir­lik­te çı­ka­rı­lıp bal ile ma­cun kı­va­mı­na ge­lin­ce­ye ka­dar pi­şi­ri­lip diş et­le­ri­ne sü­rül­dü­ğün­de diş eti tah­ri­şi­ne ve ya­ra­la­rı­na iyi ge­lir. Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Narın kabuklarının kaynamış suda demlenmesi ile hazırlanan çay ise ishali keser.

DA­MAR SERT­Lİ­Ğİ VE KALP SAĞ­LI­ĞI İÇİN Bİ­RE­BİR

Na­rın en önem­li özel­lik­le­rin­den bi­ri ge­nel da­mar sağ­lı­ğı­nı, özel­lik­le de kal­bi ko­ru­ma­sı. Da­mar tı­ka­nık­lık­la­rı­nı ge­ri­let­me özel­li­ği bu­lu­nan nar, ‘A­CE­’ de­ni­len en­zi­mi en­gel­le­ye­rek tan­si­yon dü­şü­rü­cü bir et­ki de ya­pı­yor. 2010 yı­lın­da Co­lum­bi­a Üni­ver­si­te­si Kar­di­yo­lo­ji bö­lü­mün­de ya­pı­lan bir ça­lış­ma­da, nar su­yu­nun da­mar tı­ka­nık­lı­ğı­nı ön­le­yi­ci özel­li­ği sap­tandı. Bu ça­lış­ma ile; hay­van de­ney­le­rin­de, nar su­yuy­la bes­len­me son­ra­sın­da da­mar plak­la­rı ve tı­ka­nık­lık­la­rı­nın yüz­de 44 ge­ri­le­di­ği, İn­san­lar üze­rin­de ya­pı­lan bir baş­ka ça­lış­ma­da ise 2 haf­ta bo­yun­ca gün­de 50 ml tü­ke­ti­len nar su­yu­nun, tan­si­yo­nu ar­tı­ran en­zi­mi yüz­de 36 dü­şür­dü­ğü ve bu sa­ye­de tan­si­yon­da yüz­de 5 dü­şüş gö­rül­dü­ğü be­lir­til­di.

NAR KANSERİN KALKANI MI

Nar su­yu­nun sa­de­ce ta­ne­le­rin­den de­ğil, tüm mey­ve­den üre­til­me­si, bu içe­ce­ğin an­ti­ok­si­dan et­ki­si­nin da­ha da art­ma­sı­na ne­den olu­yor. Zi­ra bu önem­li mey­ve­nin ka­bu­ğu al­ka­lo­it, ta­nen ve gli­ko­zit­ler içe­ri­yor. Bu ne­den­le is­hal ke­si­ci ve kurt dü­şü­rü­cü özel­li­ğe sa­hip bu­lu­nu­yor. Bun­la­rın ya­nı sı­ra, mey­ve ka­bu­ğu ve ta­ne­le­rin an­ti­ok­si­dan ve an­ti-tü­mör et­ki­le­ri de bi­li­ni­yor. Nar özel­lik­le içer­di­ği güç­lü an­ti­ok­si­dan­lar sa­ye­sin­de kan­ser­den ko­run­ma­da önem­li bir be­sin ola­rak kar­şı­mı­za çı­kı­yor. Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar­da nar su­yu­nun cilt kan­se­ri­ne ve er­kek­ler­de pros­tat kan­se­ri­ne kar­şı ko­ru­yu­cu et­ki­si­nin gö­rül­dü­ğü­ saptandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın