Meksika'daki eski bir mezarlıkta bulunan arkeolojik kanıtlara göre Mayalar, önemli kişiler öldükten sonra kalıntılarından spor için top yapmış olabilir.
Keşif, ülkenin güneydoğusundaki ormanların üzerinde yükselen piramitleri de kapsayan antik kent Toniná'da yapıldı.
Antik kentte yer alan tapınak, piramit ve diğer arkeolojik eserler MS 6 ila 9. yüzyıllara tarihleniyor.
"Taş ev" anlamına gelen Toniná’yı araştıran bir arkeolog ekibi 2020’de labirenti andıran bir dizi geçitle birbirine bağlanan bir mahzen keşfedilmişti.
8 metre derinlikteki bu mahzende ölülerin ardından ritüellerin gerçekleştirildiği tespit edilmişti.
Yeni araştırmada ise mahzende kauçukla ve bitki kökleriyle karıştırılmış insan külü içeren 400 kap keşfedildi.
Kapların içindeki organik malzemeyi mikroskopla inceleyen araştırmacılar, insan küllerinin antik sahalarda yapılan spor müsabakalarındaki topların yapımındaki kauçuğu sertleştirmek için kullanıldığı sonucuna vardı.
Küllerin muhtemelen yüksek rütbeli kişilere veya Maya hükümdarlarına ait olduğu belirtiliyor.
Araştırma ekibinden arkeolog Juan Yadeun Angulo, daha önce de Mayaların elit kişilerin ölüleriyle bu ritüeli gerçekleştirdiğini varsaymıştı. Ancak ilk kez bu savı destekleyen deliller elde edildi.
Maya top oyunu 3 bin yıldan uzun süre önce ortaya çıktı ve sadece atletik bir olay olarak görülmedi.
Mayalar bu oyunu oynayarak tanrılarına bağlılıklarını da ifade ediyor ve ölüleri anıyordu. Bu oyun Mayalar için yeniden doğuşu temsil ediyordu.
Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nde görev alan Yadeun Angulo, şu açıklamalarda bulundu:
Toniná'daki keşifler, Maya dininin Mezoamerikan dünya görüşü içinde ne kadar ilginç ve karmaşık olduğuna dair daha doğru bir fikir veriyor.
Arkeolog, "Kalıntıların toplara dahil edildiklerine dair kanıtlarımız da var. Klasik Dönem’de toplar devasaydı. Kanıtlar büyük olduklarını gösteriyor" diye devam etti:
Oyun sahasında bu lordların 260 gün sonra 'hayata döndüklerine' inanıldığını gösteren kanıtlarımız var. Ölüm mağarasından böyle çıktılar.