Mekanik Lisanslama Kolektifi (MLC), abonelik paketlerine yaptığı bir düzenlemeyle edisyon şirketlerine ve söz yazarlarına ödenmesi gereken telif hakkı bedelinin oranını düşürmeye çalıştığı iddia edilen Spotify’a dava açtı.
Digital Music News’in aktardığına göre, dava New York Güney Bölgesi Birleşik Devletler Bölge Mahkemesi’nde açıldı. Davanın talepleri arasında streaming platformunun ödenmediği iddia edilen telif ücretlerini ödemesi yer alıyor.
Anlaşmazlık Nerede Başladı?
2022’de Telif Hakkı Kurulu’yla Spotify arasında imzalanan bir anlaşmayla edisyon şirketlerine ve söz yazarlarına ödenmesi gereken telif hakkı bedelinin oranı % 15,1’e çıkarılmıştı. Spotify abonelik paketlerine yaptığı bir düzenlemeyle bu oranı düşürme girişiminde bulunmuştu.
Anlaşmada tekli aboneliklere kıyasla çoklu paketler için daha düşük bir oran ödeneceğine ilişkin bir hüküm de yer almıştı. Spotify, sesli kitapların ve müziğin bir araya geldiği Premium planlarını artık ‘çoklu paket’ olarak değerlendirdiğinden, ABD’de mekanik telif ücretlerini ödeme biçiminde büyük bir değişiklik olacağını doğrulamıştı.
Bu tutum ABD’nin önde gelen bağımsız edisyon şirketlerini ve majör şirketleri temsil eden Ulusal Müzik Edisyonları Birliği’nin (NMPA) tepkisini çekmişti. NMPA Başkanı ve CEO’su David Israelite’den sert bir açıklama gelmişti. Israelite yaptığı açıklamada, “Görünen o ki Spotify, yaptığı işi mümkün kılan söz yazarlarına saldırmaya geri döndü” ifadelerini kullanmıştı. Platformun hamlesini “alaycı ve hukuka aykırı” şeklinde nitelemişti.
MLC ise söz konusu anlaşmazlığa sebep olan ve yeni tanıtılan “Audiobooks Access”in herhangi bir değişiklik içerdiğini düşünmüyor. Kuruluş, Premium abonelerin aynı ürünü almaya devam ettiğini vurguladı.
MLC CEO’su Kris Ahrend konuya ilişkin “MLC, kullanım raporlamasının ve telif ödemelerinin önemli ölçüde yanlış olduğuna inandığımızda üyelerimiz adına harekete geçme konusundaki yasal sorumluluğunu ciddiye almaktadır” ifadelerini kullandı.
Spotify: “Her Şey Kurallara Uygun”
Digital Music News’e açıklamalarda bulunan Spotify, “her şeyin kurallara uygun, adil ve usulüne göre” olduğunu iddia ediyor. Spotify özellikle, Telif Hakları Kurulu tarafından onaylanan ve ‘Phonorecords IV’ olarak adlandırılan son telif anlaşmasında paket indirimlerinin yer aldığını ve edisyon şirketlerinin kendi şartlarına uymayı reddettiğini belirtiyor.
Bir şirket temsilcisi “MLC davası, edisyon şirketlerinin ve streaming hizmetlerinin yıllar önce Phono IV anlaşması kapsamında kabul ve ilan ettikleri şartlarla ilgilidir” dedi. Ayrıca Spotify’ın müzik endüstrisine yaptığı telif ödemelerinin miktarının da altını çizdi.
MLC-Spotify davası müzik dünyasına damgasını vururken, bir ses de Sony’den geldi. Sony Music Publishing CEO’su Jon Platt “Ulusal Müzik Edisyonları Birliği (NMPA) ile birlikte çalışıyoruz ve CRB Phono IV anlaşmasında karara bağlanan iyileştirilmiş oranları uygulamak için tüm seçenekleri değerlendiriyoruz” dedi.