Yeni Günaydın
Geri

Kripto Para Dünyasında Yenilikler

Kripto paralar üzerindeki tartışmaların önemli bir bölümünü yüksek elektrik tüketimi oluşturuyordu.
Kripto Para Dünyasında Yenilikler
Haberler / Ekonomi
17 Eylül 2022 Cumartesi 15:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünya ekonomisindeki değişime bağlı olarak önemli ölçüde değer kaybetseler de kripto para dünyası gelişmeye devam ediyor.

Kripto paralar üzerindeki tartışmaların önemli bir bölümünü yüksek elektrik tüketimi oluşturuyordu. Proof of Work (POW) modeliyle çalışan sistemler yüksek miktarda enerji tüketilmesine neden oluyordu.

Kriptopara endüstrisinin en yaygın ve temel protokolü olan Proof of Work, bir ödeme sisteminin ve para biriminin merkezi otorite olmadan çalışabilmesine imkan veriyordu.  İş Kanıtı protokolü sayesinde Bitcoin ağına düzenlenebilecek saldırıların başarılı olabilmesi için ağdaki hesaplama gücünün en az % 51’inin ele geçirilmesi gerekmektedir. Günümüzde Bitcoin ağının büyüklüğü ve yüksek hesaplama gücü (hashrate) dikkate alındığında böyle bir saldırının başarıya ulaşmasına ihtimal verilmemektedir.

Ne var ki bu durum yüksek enerji tüketimine neden olmaktaydı. Etheriumun enerji tüketiminin Şili tüketimine yakın olduğu öne sürülmekteydi. Bu ekolojik yıkımı arttırdığı gibi kripto para birimleriyle işleyen NFT gibi piyasalardaki maliyetleri de arttırmaktaydı.

Etherium “Merge” ile POW uygulamasını bırakıp Proof of Stake (PoS) protokolünü kullanmaya geçiyor. Proof of Stake protokolü, Proof of Work’ten farklı olarak kullanıcılarını karmaşık bir matematik problemi çözmek durumunda veya büyük bir enerji harcamak zorunda bırakmaz. Proof of Stake protokolünde yeni blokların zincire eklenmesinde görev almak isteyen kullanıcılar kullandıkları kripto para biriminin ağına belli bir miktar kripto parayı kilitlerler. PoS protokolünde ağa kripto paralarını kilitleyen ve yeni blokların onaylanmasında görev alacak olan kullanıcılara “Validator” yani “Onaylayıcı” adı verilir.

Onaylayıcıların ağa kilitledikleri kripto paralar kısaca yapacakları işlerin teminatı olarak görev alır. PoS protokolü aynı PoW protokolü gibi ağa yeni bir blok eklenmeden önce kullanıcıların belli bir iş gerçekleştirdiğini veya belli bir şeyi riske ettiğini görmek ister. PoS protokolünde onaylayıcı kullanıcılar sistemde kilitledikleri kripto paraları riske ederler.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın