Yeni Günaydın
Geri

Kısırlık Tedavisinde Türkiye 1 Numara!

Türkiye'nin Kısırlık tedavisinde başarı oranının Avrupa ülkelerinin üzerinde olduğu kaydedildi.
Kısırlık Tedavisinde Türkiye 1 Numara!
Haberler / Sağlık
5 Ağustos 2022 Cuma 16:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, infertilite (Kısırlık) tedavisinde Türkiye'nin başarı oranının Avrupa ülkelerinin üzerinde olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin kısırlık tedavisinde önemli bir başarı elde ettiğini vurgulayan Ünlü, "Geçen 30 yıla yakın süre sonunda ülkemizde yardımcı üreme teknikleri ve infertilite (kısırlık) tedavilerinde geldiğimiz nokta ve başarı oranlarımız, pek çok Avrupa ülkesinin de üzerinde. 1990'lı yıllarda özellikle ciddi erkek infertilitesi olgularında çok az şey yapabiliyor ve bu hastalarımızın çoğunu Avrupa ülkelerine gönderiyorduk. Günümüzde bu tablo tamamen tersine döndü. Türkiye'den artık neredeyse hiçbir infertil hasta tedavi için yurtdışına gitmiyor, tam tersine Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'dan pek çok infertil hasta Türkiye'deki başarılı tüp bebek merkezlerine geliyor." şeklinde konuştu.

Kısırlık problemi olan ailelerin yaklaşık yüzde 30'unda erkekte, yüzde 30'unda kadında ve yüzde 30'unda ise hem erkek hem de kadında problem olduğunu belirten Ünlü, ailelerin yüzde 10'unda ise gebeliğe engel herhangi bir problem olmadığını, bu gruptaki hastaların "açıklanamayan infertilite" olarak adlandırıldığını bildirdi.

"TÜRKİYE'DE YAKLAŞIK 1 MİLYON ÇİFTTE KISIRLIK SORUNU VAR"

Prof. Dr. Ünlü, "Ülkemizde yaklaşık 1 milyon çift infertilite sorunu yaşıyor. Bu sayının giderek arttığını düşünüyoruz. Bunun pek çok sebebi var. Kadınların giderek daha ileri yaşlarda evlenmesi. Bunun yanı sıra erkeklerde de sperm sayıları giderek azalıyor." dedi.

Ünlü, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere önerilerde bulundu:

"Eğer kadın yaşı 35'in altındaysa 1 yıl, eğer 35'in üzerinde ise 6-9 ay süreyle düzenli birlikteliğe rağmen gebelik oluşmamışsa bir infertilite merkezine giderek temel tetkiklerini yaptırmalılardır. Burada ilk olarak erkeğin sperm analizi yapılıp, düzeltilebilecek bir bozukluk varsa tedavisi yapılmalıdır. Eş zamanlı olarak kadının muayenesi, ultrason ve gerekirse hormon testleri ile yumurtalık ve rahmin incelenmesinin ardından hem rahim içi hem de tüplerinin geçirgenliğinin kontrolü amacıyla ilaçlı rahim filmi (HSG) çekilmesini öneriyoruz. Günümüzdeki ileri teknolojik yöntemler sayesinde pek çok bozukluğu tedavi edebiliyoruz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın