Yeni Günaydın
Geri

Bulgur Mu Yoksa Kinoa Mı Daha Faydalı?

Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, iki gıda arasındaki fark ve benzerlikleri sıraladı.
Bulgur Mu Yoksa Kinoa Mı Daha Faydalı?
Haberler / Sağlık
4 Ağustos 2022 Perşembe 11:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

“Son yıllarda zayıflama diyetlerinde sıkça kullanılmaya başlayan kinoa; vitamin, mineral ve içerik açısından bulgura tercih edilir oldu” diyen Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, iki gıda arasındaki fark ve benzerlikleri sıraladı.

Kinoa, pirinç yerine glisemik indeksi daha düşük ve besleyici özelliği daha fazla olduğu için alternatif olarak tükettiğimiz bulgurun tahtını zorluyor. Peki bulgur ve kinoa arasındaki ne gibi farklar vardır? Ortak özellikleri var mıdır? Diyette kinoa mı kullanılmalı yoksa bulgur yeterli midir? Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, tüm bu soruları şöyle yanıtladı… Yurdumuzun her yerinde bulabileceğimiz bulgur beslenmemizde baklagillerden sonra ikinci sıradadır. Buğdayın pişirilip kurutulması sonrasında elde edilen ve MÖ 10.000 yıl önceden beri bilinen çok değerli bir besindir. Pişirilmiş 100 gram bulgurun kalorisi 83 kkal'dir ve buğdaygillerden olduğu için “gluten” içerir.

İNKALARIN ANA GIDASI

Kinoa görünüş olarak tahıla benzese de bir tahıl değildir. Besin değeri çok yüksek olan bir tohumdur ve İnka topluluğunun başlıca gıdasını oluşturmuştur. İnkalar Peru, Ekvador, Bolivya ve Şili bölgelerinde 1400'lü yıllarda Kolomb Amerikası öncesi yaşamış bir uygarlıktır. Özellikle ince bulgura benzeyen yapısı ile kinoa son yıllarda “gluten” içermemesi nedeni ile gündemdedir. Pişirilmiş 100 gram kinoanın kalorisi 120 kkal'dir ve buğdaygiller ailesinin bir üyesi olmadığı için “gluten” içermez.

PROTEİN MİKTARI HANGİSİNİN YÜKSEK?

Kinoa protein açısından zengindir ve dokuz temel amino asidin tamamını yeterli miktarda içeren birkaç bitkisel gıdadan biridir. Ayrıca lif, magnezyum, B vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, E vitamini ve antioksidanlar bakımından da yüksektir. Kinoanın içerdiği lif suda erimediği için kan şekeri kontrolü bulgurdan daha zayıftır. Kinoa protein ağırlıklı bir besin olarak bilinmektedir ancak protein miktarı bulgurun daha fazladır. 100 gram bulgurda 12 gram protein, kinoada ise 9 gram protein vardır. Her iki üründe bitkisel protein oranı açısından zengin kabul edilebilir.

KARBONHİDRAT İÇERİĞİ AÇISINDAN AVANTAJLIDIR

Karbonhidrat içeriği açısından kinoa daha avantajlıdır. 100 gram bulgurda 75 gram karbonhidrat varken 100 gram kinoada 21 gramdır. Bulgurdaki karbonhidratların dörtte biri sindirilmeyen karbonhidrat olan liflerdir. Kinoada doğal olarak bu lif oranı düşüktür. Kinoada çok önemli iki flavonoid sağlık açısından çok önemli olup bunlar kuersetin ve kaempferoldür. Özellikle kuarsetinin anti-inflamatuar, anti-viral, anti-kanser ve anti-depresan etkisi çalışmalarla gösterilmiştir. Hem bulgur hem de kinoa folik asit ve B1 vitamini açısından zengindir. B vitaminleri dışında magnesium, mangan, bakır, çinko, potasyum ve fosfor gibi mineral ve elementler içerir.

GLUTEN DUYARLILIĞI OLANLAR İYİ BİR SEÇENEK

Bulgurun buğdaygiller ailesinden gelmesi nedeni ile gluten içerdiğinden söz etmiştik. Glutene karşı hassasiyet toplumda azımsanmayacak oranda görülmektedir. Kişi çölyak hastası olmasa bile gluten duyarlılığı olabilmektedir. Gluten içeren gıdalar tükettiğinde karında şişlik, karın ağrısı, ishal veya el ve yüzde ödem gelişiyorsa böyle bir hassasiyet akla gelmelidir. Hemen test yaptırmadan öncelikle bu ürünleri beslenme programından çıkararak şikayetlerin ne olduğuna bakılmalıdır. Şikayetler çok şiddetli ise mutlaka çölyak taraması yapılmalıdır ve bu kişilerin bir gastroenteroloğa danışması uygun olacaktır. Glutene karşı duyarlılığı olmayan veya çölyak hastası olmayan kişilerin kültürümüzün yüz yıllardır kullandığı bulguru hem içeriğinin zenginliği hem de tadına aşina olmamız nedeni ile tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Kinoa da zengin içeriği olması ve gluten içermemesi nedeni ile gluten ile sorun yaşayan kişiler için iyi bir seçenektir.

SÖZCÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın