Yeni Günaydın
Geri

Kırmızı Alarm! COVID-19 Kabusu Tekrar Kapıda mı?

Covid-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken iki yeni varyant tekrar hızla yayılmaya başladı.
Kırmızı Alarm! COVID-19 Kabusu Tekrar Kapıda mı?
Haberler / Sağlık
26 Temmuz 2024 Cuma 17:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Covid-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken iki yeni varyant tekrar hızla yayılmaya başladı. Uzmanlar kritik uyarılarda bulunuyor. Yeni varyantların şimdiye kadar karşılaşılan "en bulaşıcı" tür olduğunu öne süren uzmanlar vatandaşlara kırmızı alarmlı uyarılarda bulunuyor. En merak edilenlerden biri de yeni varyantlar nasıl ve nerede ortaya çıktı? Korunmak için neler yapabiliriz? İşte Covid'in muhtemel geri dönüşü için alınabilecek tüm önlemler...

Covid-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken iki yeni varyant tekrar hızla yayılmaya başladı. ABD Başkanı Joe Biden, son zamanlarda Covid-19'a yakalanan tek şanssız kişi değil. Son zamanlarda ABD genelindeki 21 eyalette atık suda "çok yüksek" SARS-COV-2 virüs seviyeleri gözlemlendi.

COVID ENFEKSİYONLARI GİDEREK ARTIYOR

Uzmanlar kritik uyarılarda bulunuyor. Yeni varyantların şimdiye kadar karşılaşılan "en bulaşıcı" tür olduğunu öne süren uzmanlar vatandaşlara kırmızı alarmlı uyarılarda bulunuyor.  Uzmanlara göre bu yaz, Covid enfeksiyonlarındaki artış 2023'ün aynı dönemine göre daha yüksek.

COVİD VAKALARI ÇOK YÜKSEK SEVİYELERDE

Yüksek sıcaklıklar nedeniyle yaz seyahatlerinin ve kapalı alan aktivitelerinin artması, vakaların yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan iki yeni varyantın (KP.3 ve KP.3.1.1 ) tırmanışa geçmesine neden oldu. Veriler en az 21 ABD eyaletinde Covid vakalarının çok yüksek seviyelerde olduğunu gösteriyor.

EN BULAŞICI OLANLARDAN BİRİ

Kaliforniya Üniversitesi yeni varyantlar için, "Çok, çok bulaşıcı bir varyantınız var, muhtemelen sahip olduğumuz en bulaşıcı olanlardan biri" açıklamasında bulundu. Salgının üzerinden yıllar geçtiği için daha az sayıda insanın Covid testi yaptırmasıyla birlikte hastalığın tespit edilmesi zorlaşıyor. 

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar semptomlara dikkat etmenin her zamankinden daha önemli olduğu konusunda uyardı. Covid semptomlarını diğer solunum yolu hastalıklarından ayırmak zor. Üst solunum yolu semptomlarınız varsa —burun akıntısı ve tıkanıklık— veya öksürüğünüz varsa, Covid olmuş olma ihtimaliniz yüksek. 

YAYGIN COVİD BELİRTİLERİ ŞUNLARDIR

En az bir kez Covid enfeksiyonu geçiren veya aşıları güncel olan kişilerde semptomlar genellikle soğuk algınlığı veya diğer solunum yolu hastalıklarına benzeyebiliyor.

Yaygın Covid belirtileri şunlardır:

Burun akması
Yorgunluk ve kas ağrıları
Boğaz ağrısı
Öksürük
Hafif ateş
Mide bulantısı veya ishal
Doktorlar, Covid'e işaret eden belirgin bir semptom olmadığını, bu nedenle emin olmanın tek yolunun test yaptırmak olduğunu söylüyor.

NE ZAMAN TEST YAPILMALI

Uzmanlar, virüsün vücutta tespit edilebilir hale gelmesi için uzun zaman geçmesi gerektiğinden, belirtilerin ortaya çıkmasından yaklaşık beş gün sonra test yapılmasını öneriyor.

BİR VEYA İKİ GÜN SONRA GÖRÜLEBİLİR

Bazı kişiler virüsle karşılaştıktan bir veya iki gün sonra semptom gösterebilir. Bunun nedeni virüsün daha hızlı büyümesi değil, bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve semptomatik olarak yanıt vermesidir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın