Yeni Günaydın
Geri

Katil İlaçlar... Tarımda Ölümcül Vurgun!

Tarım ilacı fiyatları döviz kaynaklı yükselince merdiven altı üretim arttı.
Katil İlaçlar... Tarımda Ölümcül Vurgun!
Haberler / Gündem
16 Ağustos 2024 Cuma 09:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tarım ilacı fiyatları döviz kaynaklı yükselince merdiven altı üretim arttı. Bakanlığın baskınları tüm hızıyla sürerken, piyasada olduğu tahmin edilen 50 bin ton sahte tarım ilacı; kanser ve benzeri hastalıklara sebep oluyor.

Tarımda girdi maliyetlerinin yükselmesi sahte zirai ilaç kullanımını artırdı. Merdiven altında üretilen ve dünyaca ünlü markaların poşet, paket ve etiketleriyle satılan bu ilaçlar; insan sağlığını direkt olarak tehdit ederken, tarımsal üretime de büyük zarar veriyor. İhraç ürünleri gümrüklerden dönüyor, ayrıca arı ölümlerini de tetikliyor. Sahte ilaçların tamamında ölüm riski taşıyan kimyasallar bulunuyor. Bazı ürünlerde eser miktarda fare zehri olduğu da ifade ediliyor. Tarım bakanlığının konuyla ilgili baskınları tüm hızıyla sürüyor. Son 1 yılda Ankara, Antalya ve Adana’da yapılan baskınlarda 30 tonun üzerinde sahte ilaç imha edildi. Ülkemizde yıllık tarım ilacı kullanım oranının 70 bin ton civarında olduğu biliniyor, bunun yanında 50 bin ton da sahte ilaç kullanımı olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan sahte tarım ilacı pazarı büyüklüğünün 100 milyonlarca lira olduğu belirtiliyor.

İNTERNETE KADAR SIÇRADI

Merdiven altı tarım ilacı üretiminin son 3 yılda popüler hâle geldiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Hakan Yılmaz “İlaçlama fiyatları döviz kaynaklı yükselince, bazı çiftçiler ilaçlarını çeşitli kimyasallar kullanarak kendileri üretiyor. Önceden kamyon arkasında pazarlanan sahte ilaçlar, üretim tesislerinde kurumsallaşmaya başladı. Sektör hâline geldi… Firmalar bile bu işlere girdi. Dünyada ünlü markaların poşet, bidon ve etiketleri birebir kopyalandı ve internetten satışa sunuldu. Bakanlık baskınlara devam ediyor” dedi. Sahte ziraat ilaçlarının tarım sektörüne büyük zarar verdiğini söyleyen Yılmaz “Bunlar denetimsiz şekilde üretildiği için içlerinde ölümcül kimyasallar bulunabiliyor. Kullanılan alandaki ürünleri çürütebiliyor. Ya da hiç fayda etmiyor. Yoğun kimyasal kullanılan ürünlerin ihracatı da yapılamıyor. Çünkü testlerde ortaya çıkıyor. Binlerce ton ürün tekrar ülkemize iade ediliyor” diye konuştu.

ARI ÖLÜMLERİNE SEBEP OLUYOR

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli haberine göre, son yıllardaki arı ölümlerinin başlıca sebeplerinden birinin sahte tarım ilacı kullanımı olduğunu söyleyen Yılmaz “Milyonlarca arı telef oldu. Kovanlarda arı bulmak zorlaşıyor. Çünkü serbest alanda dolaşan arılar bu ilaçların kullanıldığı meyve, sebze ve çiçeklerden besleniyor. Arı ölümü demek tarımın yok olması demek. Bal rekoltemiz geçen yıla göre yüzde 50 düştü” ifadelerini kullandı.

ÇOĞU KANSEROJEN MADDE

Gıda Mühendisi Irmak Özden de “Hastalanmaya topraktan başlıyoruz. İlaçlamada kullanılan kimyasallar ciddi risk taşıyor. Bu tür ilaç kalıntılarının bir anda hastalığa dönüşmesi pek olası değil, ancak zamanla vücudumuzdaki kanserli hücreleri besliyor. Ayrıca zehirlenmelere de sebep olabiliyor. Bu nedenle ürünleri birden fazla kez yıkamak ve sirkeli suda bekletmek önemli” değerlendirmesini yaptı.

SAHTE İLAÇLAR NASIL ANLAŞILIR?

Ziraat mühendisleri sahte tarım ilacının anlaşılma yöntemlerini şöyle sıralıyor: Sahte tarım ilacının fiyatı emsallerine göre daha ucuzdur. Zaten satıcı üreticiyi buradan yakalıyor. Örneğin 10 litrelik bir ilacı 10 bin lira yerine 5 bin liraya veriyorsa bundan şüphelenmek lazım. Ayrıca paketleme ve yazı fontları da ürünü

ele verebilir. Sahte kutulama ve etiketler gözle anlaşılabilir. Ayrıca sürekli kullanılan ilaçlar ile kıyaslama yapılırsa rengi ve kokusunda da farklılıklar gözlenir. Kullanımdan belli bir süre sonra tarım ürünlerinde bozulmalar görülüyorsa bu da ilacın sahte olduğu anlamına gelir. Öte yandan fatura ve fiş kesilmemesi de bir sebep.


Kaynak: turkiyegazetesi.com

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın