Yeni Günaydın
Geri

Kanser Tedavisi İçin Bir Umut!

Britanyalı bilim insanları duyurdu: Uçuk virüsüyle kanser tedavisi büyük umut vaat ediyor.
Kanser Tedavisi İçin Bir Umut!
Haberler / Sağlık
23 Eylül 2022 Cuma 13:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Zararlı hücreleri enfekte ederek yok etmek için sıradan virüs kullanan yeni bir kanser tedavisi türünün, insanlar üzerindeki ilk deneylerde büyük umut vaat ettiğini duyuran Britanyalı bilim insanları, bir hastada kanserin yok olduğunu, diğerlerinde tümörlerin küçüldüğünü açıkladı.

Britanya'da geliştirilen kanser tedavisi, halk arasında uçuk olarak bilinen viral enfeksiyona neden olan herpes simpleks virüsünün zayıflatılmış biçiminden ibaret. Herpes simpleks tümörleri öldürmek için modifiye edilerek tedavi haline getirildi.

Başarısından emin olmak için daha geniş çaplı ve daha uzun süreli araştırmalara ihtiyaç var. Ancak uzmanlar bu enjeksiyonun yaygın kullanımına geçilirse kanserin ilerlemiş seviyede olduğu hastaların yaşam süresini uzatmasını bekliyor.

BBC, kanser araştırmaları ve tedavisinde dünya öncüsü olan Royal Marsden Hastanesi Vakfı'nın Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün yürüttüğü devam eden birinci aşama güvenlik deneyine katılan hastalardan birinin Batı Londra'dan 39 yaşındaki inşaatçı Krzysztof Wojkowski olduğunu belirtti.

2017 yılında ağzına yakın tükürük bezlerinde kanser saptanan ve ameliyat ile diğer tedavilere rağmen kanserin büyümeye devam etmesiyle mücadele eden Wojkowski, "Bana başka seçeneğim olmadığı söylendiğinden yaşam sonu bakımı görüyordum. Yıkıcıydı, bu yüzden deneye katılma şansının verilmesi inanılmazdı" dedi.

Normalde uçuklara neden olan herpes virüsünün özel olarak değiştirilmiş versiyonu olan virüs tedavisinin kısa süreli tatbikinin ardından, kanserden kurtulmuş görünen Wojkowski, "Beş hafta boyunca iki haftada bir olduğum iğneler sonucunda kanserim tamamen yok oldu. 2 yıldır kanserden azadeyim" dedi.

Doğrudan tümöre yapılan enjeksiyonlar kansere iki şekilde saldırıyor: Kanserli hücreleri işgal edip patlatarak ve bağışıklık sistemini harekete geçirerek.

Yaklaşık 40 hasta, deneye katılarak tedaviyi denedi. Bazılarına sadece RP2 adı verilen virüs enjeksiyonu verildi. Diğerleri nivolumab adı verilen başka bir kanser ilacı da aldı.

Paris'te düzenlenen bir tıp konferansında sunulan bulgular şunları gösteriyor:

- Krzysztof Wojkowski dahil sadece RP2 verilen 9 hastadan 3'ü tümörlerinin küçüldüğünü gördü.
- Kombine tedavi gören 30 kişiden 7'sinin de bundan fayda sağladığı görüldü.
- Yorgunluk gibi yan etkiler genellikle hafif geçirildi.

BBC'ye konuşan araştırmanın başındaki Prof. Kevin Harrington, tedaviye verilen yanıtların, yemek borusu kanseri ve nadir görülen bir göz kanseri türü de dahil olmak üzere bir dizi ilerlemiş kanser vakasında 'gerçekten etkileyici' olduğunu söyledi.

Harrington, "Erken aşamadaki klinik deneylerde bu kadar iyi yanıt oranları görmek nadirdir, çünkü birincil amaç tedavi güvenliğini test etmektir ve mevcut tedavilerin artık işe yaramadığı çok ileri kanserli hastalar üzerinde denenir" diyerek ekledi: "Artan sayıda hastayı tedavi ederken fayda görmeye devam edip etmeyeceğimizi görmek istiyorum."

Bu bilim insanlarının kansere karşı virüs kullandığı ilk sefer değil. Birkaç yıl önce Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), ileri cilt kanseri için T-Vec adı verilen virüs bazlı tedaviyi onaylamıştı.

RP2'nin T-Vec'in güçlendirilmiş bir versiyonu olduğunu belirten Prof. Harrington, "Virüste başka değişiklikler yapıldı, böylece kanser hücrelerine girdiğinde ölüm fermanlarını etkin şekilde imzalıyor" dedi.

Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları'ndan Dr Marianne Baker, cesaret verici bulguların kanser tedavisinin gidişatını değiştirebileceğini söyledi:

"Bilim insanları, 100 yıl önce virüslerin kanseri tedavi etmeye yardımcı olabileceğini keşfetti, ancak onları güvenli ve etkili şekilde kullanmak zor oldu."

"Bu yeni viral terapi, küçük ölçekli bir erken aşama deneyde umut vaat ediyor. Artık ne kadar işe yaradığını bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var."

"Araştırma, birden fazla tedaviyi birleştirmenin güçlü bir strateji olduğunu ve bunun gibi virüs tedavilerinin kanseri yenmek için araç setimizin bir parçası olabileceğini gösteriyor."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın