Son dönemde kitlesel turizme karşı eylemler sıkça gündeme gelirken, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, turistlere kucak açan 4 ülkeyi listeledi.
Laura Hall'un kaleme aldığı yazıda İspanya'da turistlere karşı düzenlenen protestolara ve Japonya'da turist yoğunluğuna karşı alınan önlemlere dikkat çekilirken, bazı ülkelerin ekonomilerini hareketlendirmek ve iş olanaklarını artırmak için turizme ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor.
Grönland
Hall, Grönland'ın başkenti Nuuk'da bu yıl tamamlanacak yeni havalimanıyla ülkenin daha fazla turist ağırlamaya hazırlandığını belirtiyor.
Turistlerin tercih ettiği kuzeydeki Ilulissat'ta da 2026'da tamamlanması beklenen yeni havalimanının inşaatının sürdüğünü aktaran Hall, ülkede iki tür turizm olduğun işaret ediyor.
Bunlardan biri, kaya tırmanışı ve balina izleme gibi etkinliklerin düzenlendiği macera turizmi. Diğeriyse Kuzey Işıkları ve gece gökyüzündeki yıldızların seyredilmesine odaklanan konaklama ve gezilerden oluşuyor.
Ülkede turizmin, hem havalimanlarının masraflarını karşılama hem de istihdam ve gelecek için istikrar sağlama fırsatı olarak görüldüğü belirtiliyor.
Fas
Fas'ın 2030'daki Dünya Kupası müsabakalarına İspanya ve Portekiz'le ortak ev sahipliği yapacağına dikkat çekilen yazıda, Kuzey Afrika ülkesinin bunu turizmi canlandırmak için büyük bir fırsat olarak gördüğü ifade ediliyor.
Birçok otel ve altyapı inşaatına başlayan ülkedeki seyahat acentalarından Flee Winter'da çalışan Barbara Podbial, turizmin Turizmin Fas'a ve Marakeş'e olumlu etkisi olduğunu söylüyor:
Bunu sokakların temizliğinden anlayabilirsiniz, çok güvenli ve insanlar artık eskisi gibi bir şeyler satın almanız için sizi zorlamıyor. Fakat ülkeye turist getiren çok sayıda ekonomik uçuş imkanı nedeniyle şehir kalabalık oluyor.
Sırbistan
Hall, Sırbistan'ın turizm stratejisinin geçmişe göre değiştiğini yazıyor.
Eskiden başkent Belgrad'da olduğu gibi çoğunlukla şehir turizmine odaklanılıyordu. Fakat turizmin kırsal ekonominin canlanmasını sağlayacağı fark edilince, spa ve wellness olanaklarıyla turistlerin bu bölgelere çekildiği belirtiliyor.
Britanyalı seyahat acentası Cox & Kings'den George Colvin-Slee şunları söylüyor:
Sırbistan'da insanlar 'turist' ifadesini olumlu bir şey olarak algılıyor. Pek çok insan için keşfedilmemiş bir yer, Arnavutluk ve Bosna'ya daha çok kişi gönderiyoruz ama Sırbistan'da da gerçekten etkileyici yerler var.
Gürcistan
Gürcistan'ın turizm gelirlerini artırmak için yeni politikalar geliştirdiğine işaret edilen yazıda, "engelli ziyaretçilerden bağımsız gezginlere ve kruvaziyerle gelen turistlere kadar herkese hizmet verildiği" belirtiliyor.
Karadeniz kıyısındaki ülkenin Türkiye, Rusya ve Azerbaycan'a sınır olduğu hatırlatılarak, Tiflis yönetiminin 10 yıllık kalkınma planında turizme odaklanıldığına dikkat çekiliyor.
Planda özellikle ülkenin farklı bölgelerine erişimin kolaylaştırılması, toplu taşımanın iyileştirilmesi ve kruvaziyerlere uygun limanların sayısının artırılması gibi hedefler yer alıyor.