Yeni Günaydın
Geri

İşte Astronotların Uzayda Bıraktığı 11 Şey!..

Peki, uzayda bıraktığımız nesneler neler?
İşte Astronotların Uzayda Bıraktığı 11 Şey!..
Haberler / Dünya
19 Temmuz 2024 Cuma 16:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sovyetler Birliği’nin Sputnik 1’i fırlatmasının ardından 60 yıldır, insanlık uzaya çok miktarda malzeme gönderdi. Eşyalar uzayda düşürülüyor, sembolik olarak serbest bırakılıyor ya da lojistik nedenlerle kasıtlı olarak atılıyor. İşte, Ay yolculuğu yapmış astronotların uzayda bıraktığı 11 şey...

Johnson Uzay Merkezi’nde insanlı uzay uçuşları tarihçisi olan Jennifer Ross-Nazza, çöpleri geride bırakmanın bazen zorunlu olduğunu, örneğin Apollo görevlerinde yörüngeye geri dönmek için gereken yük marjının kısıtlı olduğunu açıklamıştı.

Peki, uzayda bıraktığımız nesneler neler?

1. İnsan dışkısı: Ay’a inen altı Apollo görevi sırasında astronotlar 96 torba atık doldurmuştu.

2. Golden Records: Her uzay aracı, Dünya’dan görüntüler ve sesler içeren altın kaplama bir fonograf kaydı taşıyor. NASA’nın ifadesiyle diskler, “dünyamızın hikayesini uzaylılara iletmeyi amaçlayan bir tür zaman kapsülü.” Bunlar arasında bebek ağlaması sesleri, kıyıya vuran dalgalar, Mozart ve Chuck Berry gibi çeşitli sanatçıların müzikleri ve 55 dilde insan selamlaşmaları yer alıyor. Ayrıca şehir trafiğinden annelerin emzirmesine ve kıtaların kayması diyagramına kadar her şeyi belgeleyen 155 resim de bulunuyor. Voyager sondaları 30 yıldan fazla bir süre önce Plüton’un yanından geçti, ancak en yakın gezegen sistemine ulaşmaları 40.000 yıl daha sürecek.

3. Seramik levha: Andy Warhol ve dönemin beş önemli sanatçısının kazınmış çizimlerinin bulunduğu baş parmak büyüklüğündeki seramik bir levhanın, Apollo 12 ile Ay’a kaçırılmış ve yüzeye bırakıldığı iddia ediliyor. Bu iddialara göre Amerikalı heykeltıraş Forrest “Frosty” Myers, Bell Laboratuvarları’ndaki bilim insanlarıyla birlikte bu karodan yaklaşık 20 farklı versiyon üretmek için çalıştı, bir mühendisi bunlardan birini uzay aracına “gizlemeye” ikna etti, ardından geri kalanını projede yer alan kişilere dağıttı.

4. LEGO’lar: Roma tanrısı Jüpiter’i (Yunan mitolojisinde Zeus’tur), eşi Juno’yu (Hera) ve İtalyan gökbilimci Galileo Galilei’yi temsil eden üç LEGO figürü Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’e gitti. NASA’nın LEGO şirketiyle uzun süredir devam eden ortaklığının bir parçası olarak, bu figürler Temmuz 2016’da Jüpiter’in yörüngesinde dönmeye başlayan Juno uzay aracına bindiler.

5. Gene Roddenberry’nin külleri: Star Trek yaratıcısı Gene Roddenberry’nin küllerinin bir kısmı uzaya ulaştı. 2000’lerin başlarında, Roddenberry’nin yakılmış bedeninin derin uzaya fırlatılması planlanıyordu, ancak Ocak 2024’te gerçekleşti. Star Trek oyuncusu James Doohan’ın külleri de ona eşlik etti.

6. Golf topları: Alan Shepard, Apollo 14 görevinde bir golf sopasının başını yanında getirmiş, bunu ay toprağını toplamak için kullanılan bir alete takmış ve toplara vurarak golf oynamıştı. Fakat, Shepard topları geri almadı ve şu anda Ay’da hâlâ bulunan iki adet 1970’ler dönemi golf topu var.

7. Tartışmalı bir sanat eseri: Heykel, görevler sırasında hayatını kaybeden astronotları anan bir plaketin yanına bırakıldı. Heykel, Belçikalı sanatçı Paul Van Hoeydonck tarafından yaratıldı ve David Scott tarafından Ay’a bırakıldı.

8. Spatula: 2006’da, Discovery mekiğinin dışında bir uzay yürüyüşü sırasında, İngiliz-Amerikan astronot Piers Sellers, aracın ısı kalkanlarını onarmak için yeni bir yöntem deniyordu. Koruyucu macunu sürmek için standart bir mutfak spatulası kullandı. Gemiye döndüğünde spatulayı almayı unuttuğunu fark etti.

9. Bir astronotun ailesinin fotoğrafı: Apollo 16 sırasında, Charles Duke, karısı Dorothy ve oğulları Charles ile Thomas’ın 7×12 cm boyutlarındaki fotoğrafını yere bıraktı.

10. Uzay botları, kameralar ve teknik aletler: Apollo 11’in sonunda, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin artık ihtiyaç duymadıkları yaklaşık 100 nesneyi geride bırakarak yüklerini hafiflettiler. Bu yığında uzay botları, kameralar, aletler de vardı.

11. Richard Nixon’ın imzaladığı bir plaket: Nixon, Ay’a yapılan altı insanlı görevin hepsinin başkanlığını yaptı. Bir plaket de uzaya bırakıldı. Yani Nixon Ay’a imzasını atan tek başkandır. Kaynak: Listelist

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın